Η προαναγγελία λήψης νέων μέτρων διά στόματος Βενιζέλου πυροδοτεί αντιδράσεις στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Δημοσίως η πρώτη ήρθε από τον (εσωκομματικό ανταγωνιστή του κ. Βενιζέλου)..
υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, που υποστήριξε (ΑΝΤ1 Radio) ότι «δεν αντέχει η κοινωνία» και ότι έχει πληγεί η μεσαία τάξη της, προφανώς έως ότου δοθεί για άλλη μια φορά το «φιρμάνι» από την κυβέρνηση ότι «δεν γίνεται αλλιώς»... Ο ίδιος, πάντως, στη γνωστή γραμμή της κυβερνητικής υποχωρητικότητας, παραδέχτηκε αδυναμία διαπραγμάτευσης της χώρας, προτείνοντας «μεγάλη προσπάθεια να βγει το πρόγραμμα, όσο σκληρό κι αν είναι».
Στο παρασκήνιο φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εκλογών που επιχείρησε να κλείσει μόλις μία μέρα πριν ο πρωθυπουργός, μιλώντας για «κλίμα σταθερότητας και ηρεμίας που επιθυμούν οι πολίτες». Ασπονδοι φίλοι του κ. Βενιζέλου, αναρωτιούνται μάλιστα αν μέσω των νέων μέτρων επιδιώκει τώρα να προκαλέσει εκλογές, διαπιστώνοντας ότι καθημερινά «βουλιάζει» και ο ίδιος μαζί με τον κ. Παπανδρέου. Αλλοι πάλι θυμίζουν ότι το σενάριο πυροδότησε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας «απολογισμό» του έργου του από το βήμα της ΔΕΘ, αν και συνεργάτες του προσπαθούσαν αργότερα να το... μαζέψουν, λέγοντας ότι έτσι θα σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό τάχα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, αμηχανία έχει κυριεύσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που από καιρό έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ψηφίζουν «εισπρακτικά μέτρα». Και παρότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν απειλήσει με καταψήφιση και τελικώς τα έχουν υπερψηφίσει, τα περιθώρια πλέον στενεύουν ασφυκτικά, τόσο για τους ίδιους, που δέχονται την μήνιν των πολιτών σε κάθε δημόσια εμφάνισή τους, όσο και για το ΠΑΣΟΚ, που έχει μείνει με 154 βουλευτές και δεν έχει πια την πολυτέλεια να φεύγει και ένας σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ρευστότητας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, όπου ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να δώσει αναπτυξιακό άρωμα και να πείσει τους πολίτες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε -ξανά- την Πέμπτη από τους υπουργούς του να του προσκομίσουν σημειώματα με συγκεκριμένες δράσεις τους επί αναπτυξιακών έργων. Μέσα από αυτά, θα επιχειρήσει να δώσει έναν τόνο πολιτικής σταθερότητας, ότι τάχα η χώρα προχωράει μπροστά, αλλά και αισιοδοξίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς. Μοναδικά του χαρτιά, βεβαίως, θα είναι τα κοινοτικά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ και οι όποιες, σχεδιαζόμενες πάντα πρωτοβουλίες κατά της ανεργίας και υπέρ της ιδιωτικής σφαίρας της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα οι εξαγγελίες για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην ίδρυση επιχειρήσεων κ.λπ.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου