Η εικόνα ενός ανθρώπου που καθαρίζει κρεμμύδια ενώ παράλληλα «κλαίει» είναι γνωστή σε όλους. Τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα όταν τα κόβουμε, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό...
Στην πραγματικότητα, η ευαίσθητη επιφάνεια των ματιών μας δέχεται επίθεση από την αέρια μορφή του σουλφενικού οξέος. Το σουλφενικό οξύ παρουσιάζεται στα κρεμμύδια μέσω του θείου που αυτά απορροφούν από το έδαφος κατά την ανάπτυξή τους. Όταν το εκάστοτε κρεμμύδι κόβεται, αυτό το οξύ μετατρέπεται αμέσως σε αέριο. Όταν αυτό φτάσει τελικά στα μάτια, προκαλεί ένα μικρό «τσίμπημα» και μας κάνει να δακρύζουμε. Παρόλα αυτά, υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αποθηκεύοντας τα κρεμμύδια στο ψυγείο πριν τα κόψετε, επιβραδύνετε τη χημική τους ισχύ κάτι που συγκρατεί τελικά και την αντίδραση του σπασμωδικού κλάματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου