ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η σουπερνόβα που ανακαλύφθηκε θα είναι ορατή στην Ελλάδα

Διαβάστε πως μπορείτε να παρατηρήσετε το φαινόμενο..





Ο υπερκαινοφανής αστέρας, PTF 11kly, που ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, μπορεί να είναι γίνει ορατός και από τον πλανήτη μας χωρίς ειδικό εξοπλισμό..

Δεδομένου ότι θεωρείται ο κοντινότερος στη Γη, καθώς και εξαιτίας της έντασης της φωτεινότητας του που κάθε μέρα αυξάνεται, είναι μια καλή ευκαιρία για πολλούς να παρατηρήσουν μια έκρηξη σουπερνόβα. 
Η καλύτερη περίοδος για την παρατήρηση του φαινομένου, που θα είναι ορατό και από τη χώρα μας, είναι από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται να το δουν θα πρέπει να στρέψουν τα κιάλια τους στην κατεύθυνση της Μεγάλης Άρκτου, πάνω αριστερά από τα δύο άστρα της, πριν το τελευταίο. Η σουπερνόβα, η απόχρωση της οποίας θα είναι μπλε και άσπρη, θα πρέπει να βρίσκεται στην ευθεία νοητή γραμμή των δύο άστρων του σχηματισμού της Μεγάλης Άρκτου που βρίσκονται στην αμέσως μετά το «τετράγωνο» του αστερισμού. 





Σύμφωνα με τον Peter Nugent, ερευνητή του εργαστηρίου του Berkeley, που ήταν και ο πρώτος που εντόπισε τον υπερκαινοφανή αστέρα, ο καλύτερος δυνατός εξοπλισμός που ένας ερασιτέχνης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την παρατήρηση του φαινομένου, είναι κιάλια 20x80. Ωστόσο, το πλέον σημαντικό σύμφωνα με τον ερευνητή είναι ο επίδοξος παρατηρητής να είναι σε περιοχή χωρίς μεγάλη φωτορύπανση. Η καλύτερη στιγμή είναι μετά τη δύση του ηλίου και πριν η σελήνη βρεθεί ψηλά στον ουρανό. 





Μετά τα μέσα του Σεπτέμβρη, η λάμψη του PTF 11kly θα αρχίσει να αργοσβήσει και το φαινόμενο θα είναι ορατό μόνο με μεγάλο τηλεσκόπιο, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου