Ο δημιουργός των genpets ονομάζεται Adam Brandejs. Μόνο που ο ίδιος δεν είναι κάποιος γενετιστής κλεισμένος σε κάποιο εργαστήριο, που πειραματίζεται αδιάκοπα για..
τη δημιουργία νέων μορφών ζωής, αλλά πρόκειται για έναν καλλιτέχνη, που θέλησε με τη δημιουργία των genpets να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με την επιστήμη της βιοτεχνολογίας και το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ποια είναι τα πιθανά οφέλη από αυτήν.
Επισημαίνω λοιπόν ότι τα genpets δεν είναι πραγματικά.
Είναι ένα είδος γλυπτού κατασκευασμένο από πλαστικό, καουτσούκ, αφρό πολυουρεθάνης και περιέχει μικροτσίπ και άλλα κυκλώματα που χρησιμοποιούνται στην ρομποτική με σκοπό να πετύχει την προσομοίωση της φυσικής αναπνοής, όπως αυτή διακρίνεται από τη κίνηση του θώρακα. Δεν αποτελεί είδος προς πώληση, αλλά εκτίθεται μόνο σε μουσεία και γκαλερί.
Η ιστοσελίδα http://www.genpets.com, στην πραγματικότητα είναι μέρος της όλης προσπάθειας του δημιουργού ώστε να γίνει όσο πιο ρεαλιστικό το ίδιο του το έργο.
Θύματα αυτής της ρεαλιστικότατης ιστοσελίδας (όπως και εγώ) έπεσαν πάρα πολλοί σε όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια θα σας μεταφέρω τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη για το δημιούργημά του.
«Πρώτα από όλα τα genpets γίνονται από την αρχή με το χέρι. Τα πάντα, τα πλαστικά, τα κυκλώματα, η ρομποτική, τα πλάσματα. Από το πηλό στο καλούπι. Δεν υπάρχουν μαζικές μονάδες παραγωγής. Όλα γίνονται με αίμα και ιδρώτα.
Δεύτερον δεν είμαι κατά της βιοτεχνολογίας, απλά είμαι διστακτικός για το που, το πώς και από ποιον θα χρησιμοποιηθεί.
Όλα αυτά είναι το γλυπτό που ονομάζεται genpet.
Πολλές φορές η έρευνα χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά η χρηματοδότηση πολλές φορές οδηγεί στο εμπορικό κέρδος. Δεν θα ήταν υπερβολή αν η τρέλα που επικρατεί σχετικά με τα κατοικίδια οδηγούσε στη δημιουργία πραγματικών genpets μέσω της βιοτεχνολογίας.
Το έργο μου βέβαια έχει και εφαρμογή στην σημερινή εποχή υπό μια άλλη έννοια. Η εικόνα των βιοκατοικίδων σε πλαστική συσκευασία προκαλεί αντιδράσεις, αλλά στην ουσία πόσο διαφορετική είναι η εικόνα των κατοικίδιων ζώων μέσα σε γυάλινα κουτιά που συναντάμε σε petshop. Επειδή όμως τα γυάλινα κλουβιά τα συναντάμε συνέχεια τα έχουμε αποδεχθεί.
Η εμβιομηχανική μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις που μπορούν να σώσουν χιλιάδες ζωές. Αλλά θα γίνει αυτό;
Εάν ακόμη δε έχετε πειστεί αν τα genpets είναι ή όχι αληθινά, δεν πειράζει πολλοί άνθρωποι ακόμη το σκέφτονται. Η ουσία είναι αλλού. Ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ενώ ενοχλούνται από την παρουσίαση του έργου, παρόλα αυτά θέλουν να αγοράσουν ένα.
Επίσης θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε ποιας αντιμετώπισης τυγχάνουν τα ζώα σε αγροκτήματα και σε καταστήματα κατοικίδιων.
Οπου και αν παρουσιάστηκαν τα genpets προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Ανθρώπους που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ήθελαν να τα ξυπνήσουν ή να τα αγοράσουν για να τα ελευθερώσουν, έφηβους που επιθυμούσαν διακαώς να τα αποκτήσουν, και γονείς που έδειχναν συγχυσμένοι και σαστισμένοι.
Αν θεωρήσει κάποιος τα genpets φάρσα θα έχει χάσει την ουσία. Σκοπός της δημιουργίας αυτού του έργου είναι να αναλογιστεί κάποιος αυτή την ιδέα περισσότερο.
Η εμβιομηχανική υπόσχεται πολύ θετικά αποτελέσματα. Εμείς συνήθως περιμένουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να μας προσφέρει μια τεχνολογία.
Η δική μου απορία μέσα από το αυτό το γλυπτό είναι ποια μπορεί να είναι η αρνητική επίδραση στην εφαρμογή της βιο-μηχανικής. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πραγματικό κέρδος που μπορούμε να έχουμε από κάθε νέα τεχνολογία είναι το πάντα το ελάχιστο από αυτό που μπορεί να μας δώσει. Άρα το ερώτημα για τη βιοτεχνολογία δεν είναι αν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις ή που μπορεί να μας οδηγήσει, αλλά πόσο υπεύθυνα μπορούμε να τη χειριστούμε…»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΟΥΛΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου