Το κούρεμα όσο πάει πλησιάζει το 50% και αυτό μόνο ευχάριστο δεν είναι για όλους εμάς..
Τώρα, όπως λέει το Dow Jones Newswires, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, στόχος του γαλλογερμανικού “άξονα” αλλά και των υπουργών οικονομικών του G20..
είναι το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο κούρεμα των απαιτήσεων των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας, αλλά χωρίς αυτό να θεωρηθεί ταυτόχρονα πιστωτικό γεγονός.
Η “εξίσωση” αυτή είναι πολύ δύσκολη και μάλλον στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αλλά και στο G20 δεν θα μάθουμε παρά μόνο το περίγραμμα.
Τώρα όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η συνταγή του μνημονίου ήταν λανθασμένη και οδήγησε σε χειρότερη κατάσταση τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Αν διατηρηθεί η συμφωνία του Ιουλίου, πολύ απλά με βάση την πρόβλεψη του ΔΝΤ το χρέος της Ελλάδας θα εκτιναχθεί σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ πράγμα που μόνο βιώσιμο δεν το καθιστά.
Έτσι ένα haircut της τάξης του 50% γίνεται όλο και πιο ... ελκυστικό.
Ένας τρόπος είναι να μην πληρώσει η Ελλάδα κανέναν τόκο ως το 2016 και έτσι να μειωθεί το χρέος ως το 50% ενώ ο άλλος είναι απευθείας “κούρεμα” 50% το οποίο ωστόσο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός από τις αγορές και δεν θα μειώσει το χρέος παρά λίγο κάτω απ' το 120%.
Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συμφωνηθούν. Αν δηλαδή το κούρεμα θα συμπεριλάβει μόνο τα ομόλογα που λήγουν το 2020 ή όλα (αυτά που λήγουν ως το 2057).
Αν τα συμπεριλάβει όλα τότε το χρέος πέφτει περίπου στο 70% του ΑΕΠ όμως αυτό θα σημάνει ότι τελειώνει και η χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα και να αποπληρώνει μόνη τις ανάγκες της, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να πάρει δάειο αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι αγορές θα είναι απαγορευτικές.
Ωστόσο ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αυτό του 30-35% οι λεπτομέρειες που ...κάνουν τη διαφορά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Με λίγα λόγια ποια ομόλογα θα συμπεριλάβει το κούρεμα. Θα “κουρευτούν” και οι απαιτήσεις της τρόικας; Δηλαδή θα “κουρευτούν” και και τα δισ. που παίρνουμε μέσω δόσεων και που είναι περίπου το 18% του ελληνικού χρέους;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει άλλο ένα 17% του ελληνικού χρέους μέσω ομολόγων που έχει αγοράσει για να στηρίξει την Ελλάδα.
Θα υποστούν κούρεμα αυτά τα ομόλογα ή μόνο των ιδιωτών;
Επιπλέον πρέπει να απαντηθεί τι θα γίνει με τα ομόλογα που είναι εντός Ελλάδας. Ασφαλιστικά (κυρίως) αλλά και ιδιώτες που έχουν “πληρωθεί” με ομόλογα.
Όπως και να 'χει, όποιο και να είναι το μέγεθος του “κουρέματος” η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο. Απλά περιμένει τις αποφάσεις άλλων, των δανειστών και επιπλέον όλα δείχνουν ότι η χώρα θα μπει σε αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο.
Εκτός του ότι θα λαμβάνονται αλλού οι αποφάσεις, ουσιαστικά θα εφαρμόζονται και από άλλους.
Newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου