Η σκοτεινή σκιά της γερμανικής πίεσης για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ξεζουμίζουν τους Έλληνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ιστορικές αντιπαλότητες, και την..
θύμηση της ολικής καταστροφής της χώρας που της προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία πριν από 65 χρόνια.
Ήδη κυκλοφορούν γελοιογραφίες που παρουσιάζουν την τρόικα ως βλοσυρούς στρατιώτες με γερμανική στολή, ενώ κάποιοι Έλληνες άρχισαν να δυσανασχετούν με τους Γερμανούς τουρίστες που πλημμυρίζουν τα αρχαία ελληνικά μνημεία.
Ο γελοιογράφος της φιλελεύθερης Ελευθεροτυπίας Στάθης Σταυρόπουλος έχει ζωγραφίσει δεκάδες τέτοιες γελοιογραφίες τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζοντας ακόμη και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να χαιρετά ναζιστικά. Όπως λέει, «χρησιμοποιώ συμβολικά τις γερμανικές στολές… αυτό που δείχνω είναι πως ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί κάποτε με τα όπλα, το καταφέρνουν σήμερα με οικονομικά μέσα».
Μια από τις γελοιογραφίες του Σταυρόπουλου, που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου, δείχνει έναν Γερμανό στρατιώτη να παρακολουθεί τον Βενιζέλο την ώρα που αυτός διατάζει έναν πολίτη να πληρώσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε φόρους.
Μια άλλη γελοιογραφία δείχνει έναν στρατιώτη καβάλα στον Βενιζέλο να τον ρωτάει γιατί είναι κενή η λίστα των ονομάτων της εργασιακής εφεδρείας, που αφορά σε έναν νέο νόμο που προβλέπει την απόλυση 30.000 δημοσίων υπαλλήλων. Ένας νεαρός Έλληνας απαντά στον στρατιώτη: «Είναι κενή, όπως και εσείς εξοντώσατε τους κομμουνιστές, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τους τσιγγάνους, και τους ψυχασθενείς κάποτε», συγκρίνοντας την τρόικα με τους Ναζί.
Ο πόλεμος, στη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα υπέστη μια σκληρή κατοχή και τεράστιες απώλειες, συνεχίζει να αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα, παρά την σκληρή ένοπλη αντίσταση των Ελλήνων εκείνης της περιόδου.
Κάποια ελληνικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την σημερινή ελληνική κυβέρνηση ως «δοσιλογική», μια λέξη που παραπέμπει σε προδότες, όπως αυτοί που στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής είχαν συνεργαστεί με τους Γερμανούς.
Αδιαφορώντας για τις βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια οδυνηρή δόση νέων μέτρων λιτότητας, για να εξασφαλιστεί η εκροή της 6ης δόσης βοήθειας από πλευράς ΕΕ και ΔΝΤ, και να μπορέσουν έτσι να πληρωθούν οι λογαριασμοί λειτουργίας του κράτους.
Για τους απλούς Έλληνες, η γερμανική εμπλοκή στα ζητήματά τους, τους προκαλεί παγωμάρα. Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΕ στην Ελλάδα Horst Reichenbach γίνεται πολύ συχνά στόχος διακωμώδησης στα ελληνικά ΜΜΕ, που συνδυάζουν το επίθετό του με το Τρίτο Ράιχ.
«Τους μισούμε. Θέλουν να αγοράσουν τσάμπα τα μνημεία μας και τα νησιά μας…», λένε κάποιοι, που ανησυχούν ότι τα πλούσια κράτη ζητάνε τέτοιου είδους εγγυήσεις για τα δάνεια που δίνουν. Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απορρίπτει όλα αυτά που υπονοούνται από κάποια κράτη, ως «προσβολές».
‘Όλος αυτός ο θυμός εναντίον των Γερμανών, έχει να κάνει με πολλές δεκαετίες πικρίας εξαιτίας του ότι οι Γερμανοί, για πολλούς Έλληνες, δεν αποζημίωσαν τη χώρα για τις καταστροφές και τις θηριωδίες του πολέμου. Ο 89χρονος Μανώλης Γλέζος, που ρίσκαρε τη ζωή του το 1941, κατεβάζοντας την γερμανική σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη, ζητάει από το Βερολίνο να διασώσει την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι της χρωστάει τουλάχιστον $40 δισεκατομμύρια.
Ακόμη και πριν από το πρώτο πακέτο βοήθειας του Μάιου του 2010, οι εντάσεις σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν έντονες. Τον Φεβρουάριο του 2010, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει πως οι Γερμανοί θα έπρεπε πρώτα να πληρώσουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις, και μετά να ασκήσουν κριτική στην Ελλάδα για τα ελλείμματά της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος έριξε λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν επέστρεψαν τον χρυσό που έκλεψαν από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Δεν λέω πως πρέπει οπωσδήποτε να το επιστρέψουν, αλλά θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας πουν ένα ευχαριστώ», λέει.
Το Βερολίνο απέρριψε τις κατηγορίες, και επίσης αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί κάποιων σχολίων που έκανε ο Πάγκαλος σε μια πορτογαλική εφημερίδα, λέγοντας πως η σκληρή γραμμή της Γερμανίας οφείλεται σε μια ηθική, και ρατσιστική της προσέγγιση, που βασίζεται στη πεποίθηση ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται αρκετά.
Η Γερμανία πλήρωσε την Ελλάδα $67 εκατομμύρια σε πολεμικές αποζημιώσεις στη δεκαετία του 1960, και έκτοτε αρνείται να πληρώσει περισσότερα.
Reuters
Απόδοση:S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου