Το διάστημα που η κυβέρνηση δεν έπαιρνε αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους με την ανταλλαγή των ομολόγων, όλο αυτό δρούσε ανασταλτικά και επέτεινε τον..
φόβο των Ελλήνων για το τι θα γίνει με τις ελάχιστες ή και τις πολλές καταθέσεις που είχαν στις τράπεζες. Ετσι φτάσαμε στο να ανακοινώσει σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οτι μόλις σε δύο μήνες 14 δισ. έφυγαν εκτός Ελλάδος δίνοντας έτσι ακόμα ένα πλήγμα στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας, ο Γ. Προβόπουλος αποκάλυψε πως μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και τις 10 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (οπότε υπήρχε η έντονη πολιτική αστάθεια μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος) έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 13-14 δις ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε, μετά το σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης παρατηρείται μια «μικρή, δειλή αναστροφή»… «Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση σταθεροποιήθηκε… Αν .όμως υπάρξει νέα ‘αιμοραγία’ καταθέσεων το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για το τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Προβόπουλος.
Συνολικά, από τα τέλη του 2009, οπότε και άρχισε να «γιγαντώνεται» η κρίση, από τις Ελληνικές τράπεζες έχουν εκταμιευτεί περίπου 60 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 3μηνο του 2009 βγήκαν από τα ταμεία 3 δις, 10 δις το 2010, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβρη του 2011 εκταμιεύτηκαν 26,2 δις ευρώ, και 13 – 14 δις τους τελευταίους 2 μήνες και το πρώτο 10ημερο του Νοέμβρη.
Παράλληλα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκτίμησε πως η ύφεση για το 2011 θα κινηθεί κοντά στο 6%... «Θα πάμε πιο πάνω… Πάντως θα είμαστε πιο κοντά στο 6% παρά στο 5%» είπε χαρακτηριστικά ενώ για το έλλειμμα προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ελαφρώς και θα φτάσει στο 9%.
Οχι σε νέους φόρους
Ο κ. Προβόπουλος τόνισε, πως "δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης", οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιαστεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Προβόπουλος υπέδειξε ως αίτια της επιδείωσης της ύφεσης, την έλλειψη αποφασιστικότητας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την μη περικοπή πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση.
Ο διοικτητής της Τράπεζας της Ελλάδος στηλίτευσε την επιλογή «οριζόντιων, ισοπεδωτικών λύσεων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, ενώ οι μηχανισμοί που εγγενώς παράγουν δαπάνες παραμένουν άθικτοι», αλλά και την «αναβίωση νοοτροπιών και συμπεριφορών του παρελθόντος, οι οποίες αντιμετωπίζουν ορισμένα θέματα ως αδιαπραγμάτευτα κάθε φορά που απειλούνται κεκτημένα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου