Με μια σειρά κινήσεων που αιφνιδίασαν τους πάντες ο πρωθυπουργός επιχειρεί είτε την αναβαπτισμένη παραμονή του στην εξουσία είτε την ηρωική έξοδο..
Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξήγγειλε δημοψήφισμα για την απόφαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Επίσης κίνησε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το όλο κλίμα της ομιλίας του ήταν καθαρά προεκλογικό με δριμεία επίθεση σε τράπεζες και ΜΜΕ, πατριωτικές αναφορές και γενικόλογες καταγγελίες για συνομωσίες. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τα κίνητρα όσο και για τη χρησιμότητα της για τον τόπο.
Παρ’ ότι δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για το πρώτο μνημόνιο, ούτε για το μεσοπρόθεσμο επιλέγεται να γίνει για το «κούρεμα» προκειμένου εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο τη συναίνεση των πολιτών να την εμφανίσει ως επιβράβευση του συνόλου της πολιτικής της.
Γι’ αυτό βάζει τον τόπο σε παρατεταμένη περίοδο ακόμη μεγαλύτερης από την ήδη υπάρχουσα αστάθεια ,ρισκάρει την πιθανή απόρριψη της συμφωνίας από το εκλογικό σώμα και στέλνει το μήνυμα προς τράπεζες και επενδυτές που πρέπει να δεχθούν εθελοντικά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ότι η όλη συμφωνία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα!
Είναι προφανές ότι πιθανή απόρριψη του από το εκλογικό σώμα θα σημάνει εκλογές και καταστροφικές επιπτώσεις. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του πρωθυπουργού και στο σκέλος της συμφωνίας που έχει να κάνει με την εγκατάσταση ξένων τοποτηρητών που θα επιβλέπουν την ελληνική οικονομία. Θεωρείται ότι η παρουσία τους δε θα γίνει εύκολα δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός αν υπάρχει απ’ ευθείας λαϊκή έγκριση.
Για το ίδιο το δημοψήφισμα υπάρχουν ανοιχτά και θεσμικά ζητήματα και ουσιαστικό ρόλο θα παίξει πια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα για την προκήρυξη του.
Από την πλευρά τους τα ξένα ΜΜΕ εκφράζουν την έκπληξή τους και την βαθιά τους ανησυχία για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου