Διαβάζοντας κάποιος το χθεσινό άρθρο των «Financial Times» με τίτλο «Ωρα να πληρωθούν γερμανικές αποζημιώσεις», θα μπορούσε να πει..
ότι «οι Βρετανοί είναι φίλοι μας». Στην πραγματικότητα όμως, κι εν μέσω της κρίσης χρέους, ο βρετανικός Τύπος -στο σύνολό του- το τελευταίο διάστημα και, αφού πρώτα έσταξε χολή για την Ελλάδα, σπεύδει τώρα να βγάλει για τους δικούς του λόγους το αντιγερμανικό του μένος.
Παρ’ όλα αυτά όμως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, αποκαλύπτονται αλήθειες που ρίχνουν άπλετο φως σχετικά με το οικονομικό - κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
«Τους τελευταίους 18 μήνες η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει τη συμμετοχή της στις ευρωδιασώσεις. Εχει επιβάλει με τον τρόπο της εξοντωτικά μέτρα λιτότητας στις χρεοκοπημένες χώρες της ευρωζώνης. Εχει βάλει στη μέση το ΔΝΤ. Ενώ ταυτόχρονα έχει αποπειραθεί να πετάξει το μπαλάκι και στην Κίνα. Τέλος, ανακάλυψε και την απίθανη όσο και μάταιη εμμονή με τη μόχλευση του ΕΤΧΣ» έγραφαν χαρακτηριστικά οι «Financial Times», καταλήγοντας όμως στο συμπέρασμα ότι «όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η γηραιά ήπειρος βαδίζει στην άβυσσο, ενώ και η ίδια η Γερμανία υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας κρατικών ομολόγων».
Για τη βρετανική εφημερίδα τα πράγματα πλέον είναι απλά: «Εφτασε η στιγμή η Γερμανία να αποφασίσει: πόσα χρειάζεται αν πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;» Και για να απαντηθεί το ερώτημα, σύμφωνα με τους «Financial Times», πρωτίστως, «οι Γερμανοί οφείλουν να εγκαταλείψουν τον μύθο ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι οι ανάξιοι ευεργετημένοι μιας φιλανθρωπικής “ένωσης μεταβιβάσεων πληρωμών”».
«Η μνησικακία για τους τεμπέληδες Νότιους και για τους αφορολόγητους Ελληνες με τις πισίνες είναι υπερβολική» κατά τους «Financial Times», καθώς «η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία αποκομίζει μυριάδες πλεονεκτήματα από την “ένωση πληρωμών”. Και θα πρέπει τώρα να πληρώσει κάτι παραπάνω για να τα διατηρήσει».
Η βρετανική εφημερίδα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «πληθωριστικοφοβικούς» τους Γερμανούς, ενώ τόνιζε στο άρθρο της ότι «η Γερμανία, αντί τώρα να τιμωρεί τους χαμένους (του ευρώ), θα έπρεπε να τους αποζημιώσει».
Τέλος, για τους «Financial Times» η χώρα που εκπροσωπεί η Μέρκελ πρέπει να αποδεχτεί ότι οι πληρωμές δεν ρέουν προς τη μία πλευρά. «Η Γερμανία πληρώνει μέσω διασώσεων, αλλά ταυτόχρονα επωφελείται μέσω των εμπορικών και νομισματικών καναλιών. Κι αν αποδεχτεί κι αυτή την αλήθεια, τότε θα έχει μια ευκαιρία να σώσει το ευρώ».
Γιώργος Τραπεζιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου