ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πλούσιο χρηματικό έπαθλο για την αποχώρηση από το ευρώ





Ο Βρετανός ιδιοκτήτης της αλυσίδας Next Simon Wolfson, προσφέρει €300.000 σε όποιον μπορέσει και βρει τρόπο για μια χώρα να εγκαταλείψει την..
ευρωζώνη. Ο Wolfson πρόσφερε τα χρήματα στην λονδρέζικη μη κερδοσκοπική οργάνωση Policy Exchange, ως μέρος του βραβείου Wolfson Economics Prize.
Οι όροι για να κερδηθεί το εν λόγω βραβείο είναι σχετικά απλοί: Οι υποψήφιοι νικητές καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις ως προς την διαχείριση μιας συντεταγμένης εξόδου χώρας ή χωρών από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη έχει να κάνει με την δυνατότητα αποχώρησης από αυτήν, κάτι που κανένας δεν φαντάστηκε όταν αυτή δημιουργήθηκε.
Αν και η Συνθήκη του Μάαστριχτ του 1992 έθετε σαφείς όρους όσον αφορά στην ένταξη μιας χώρας στο ευρώ, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αποχώρηση από αυτήν. Συνεπώς δεν υπάρχουν οδηγίες ή κάποια μεθοδολογία για το ενδεχόμενο επιστροφής ενός κράτους μέλους στο εθνικό του νόμισμα.
Η πρόκληση του Wolfson απαιτεί την εξεύρεση ενός συστήματος που θα επιτρέπει σε μια ή περισσότερες χώρες να φύγουν από το ευρώ, με οργανωμένο τρόπο, χωρίς να αναστατωθεί η οικονομία των χωρών που θα παραμείνουν σε αυτήν, και με τις ελάχιστες δυνατόν επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας που αποχωρεί.
Το βραβείο (και τα χρήματα) απευθύνονται σε κορυφαίους οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να συμμετάσχει και ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος.
Όπως λέει ο Wolfson, «υπάρχει η πιθανότητα πως η πολιτική και οικονομική πίεση θα εξαναγκάσουν κάποια ή κάποιες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ. Αν αυτή η διαδικασία δεν είναι οργανωμένη, θα απειληθούν οι ευρωπαϊκές καταθέσεις, η απασχόληση, αλλά και η σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος…».
Το βραβείο έχει ως σκοπό του την προσέλκυση των κορυφαίων μυαλών ώστε να βρεθεί τρόπος μετάβασης από το ευρώ σε κάποιο εξίσου σταθερό νόμισμα.
Ο νικητής θα πρέπει να περιγράψει το πώς θα είναι μια ευρωζώνη μετά το ευρώ, το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης, και το πώς θα διασωθούν η απασχόληση, οι καταθέσεις, κλπ.
Το όριο υποβολής προτάσεων είναι η 31η Ιανουαρίου του 2012.
Το συγκεκριμένο βραβείο θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο στα οικονομικά, μετά το βραβείο Νόμπελ.


Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου