ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

FT: «Η Ευρώπη θα καταρρεύσει το πολύ σε δέκα μέρες»







Μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά “σταμάτησε να λειτουργεί” αναφέρει..
εκτενές άρθρο των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου ισχυρίζεται ότι “ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει”.
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λύσει κάποιος το πρόβλημα, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά. Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:


1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,


2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου


3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.


Moody’s: απειλείται όλη η Ευρώπη από την κρίση
Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης και της κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, απειλεί τις αξιολογήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, ελλείψει μέτρων που θα σταθεροποιήσουν τις συνθήκες στις αγορές βραχυπρόθεσμα, το πιστωτικό ρίσκο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το νέο report του οίκου επισημαίνει ότι οι αυξημένες πιέσεις στις αρχές της ευρωζώνης να δράσουν άμεσα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.


Αν και το βασικό σενάριο της Moody’s παραμένει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω χρεοκοπίες, «ακόμη και αυτό το θετικό σενάριο περιλαμβάνει πολύ αρνητικές επιπλοκές για τις αξιολογήσεις στο ενδιάμεσο». Τονίζει ότι η πολιτική ώθηση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου, πιθανότατα θα έρθει μόνο μετά από σειρά «σοκ», που θα οδηγήσουν μία ή και περισσότερες χώρες στην απώλεια της χρηματοδότησής τους από τις αγορές για μια παρατεταμένη περίοδο και θα απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξη.


Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τις αξιολογήσεις αυτών των χωρών να μετακινηθούν σε speculative grade εν όψει των τεστ φερεγγυότητας που πιθανότατα θα ζητηθούν και την κατανομή των βαρών που μπορεί να επιβληθεί εάν (όπως είναι πιθανό) χρειαστεί στήριξη για παρατεταμένη περίοδο. «Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το PSI της Ελλάδας) από χώρες της ευρωζώνης, δεν είναι πλέον αμελητέα. Ακόμη, υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο σειράς χρεοκοπιών, αυξάνεται η πιθανότητα ένα και πλέον μέλη να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε στο μεταξύ ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν σε ισχύ την υπόσχεσή τους για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, καλώντας για αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, ως κλειδί για τον κατευνασμό των αγορών. «Η αποφασιστική απάντηση παραμένει η δημοσιονομική πειθαρχία, ενισχυμένη από τις αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε. Κατά τον ίδιο, η αλλαγή είναι αναγκαία για να δοθούν εξουσίες άσκησης βέτο από την Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. «Αυτό μπορούμε να το κάνουμε άμεσα και έτσι θα σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές ότι το ευρώ είναι και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα». Για άλλη μία φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο του ευρώ-ομολόγου ή το να αναλάβει αποφασιστική δράση η ΕΚΤ.


Σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση των λεγόμενων «ομολόγων ελίτ», αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα αυτά, θα εκδοθούν από τη Γερμανία και άλλες πέντε χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, δηλαδή τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Τα κοινά ομόλογα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών των έξι αυτών χωρών, αλλά και για την άντληση κεφαλαίων που θα δοθούν, υπό αυστηρούς όρους, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή. Στόχος θα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες ΑΑΑ, αλλά και να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας που θα καθησυχάσει τις αγορές. Τα «ομόλογα ελίτ» θα έχουν επιτόκιο περίπου 2-2,5%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των γερμανικών. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διαψεύδει σήμερα δημοσίευμα που επισημαίνει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης με αξιολόγηση ΑΑΑ, προωθούν την έκδοση ευρωομολόγου για τη σταθεροποίηση των δικών τους αξιολογήσεων και για τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας της ευρωζώνης. «Δεν υπάρχουν σχέδια για ΑΑΑ ομόλογα ή ομόλογα ελίτ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος των ευρωομολόγων η προστασία της ευρωζώνης επαναλαμβάνει η ΕΕ



Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση κοινών ομολόγων της ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν.
«Οποιαδήποτε πρόταση, πιστεύουμε, θα πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διασφάλισης της ενότητας στην ευρωζώνη. Η πρότασή μας είναι να βοηθήσουμε την ευρωζώνη να μείνει ενωμένη, όχι να τη βοηθήσουμε να διασπαστεί», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Είπε επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας




Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου