Ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι... τόλμησαν να έχουν καταθέσεις θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου φορολογικού νομοσχεδίου..
Οι βασικές παράμετροι έχουν ήδη καταγραφεί από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να πάρουν την τελική έγκριση από την τρόικα, που σήμερα καταφτάνει στην Αθήνα. Στόχος είναι η είσπραξη περισσότερων εσόδων από την ξεχωριστή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και η κατάργηση κάθε ευνοϊκής ρύθμισης, όπως είναι οι φοροαπαλλαγές. Επίσης, στο εξής η φορολόγηση των φυσικών προσώπων θα προκύπτει μέσα από ένα σύστημα ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες».
Πιο αναλυτικά, οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία και οι οποίες θα παρουσιαστούν σε νομοσχέδιο το αργότερο έως τις αρχές Ιανουαρίου είναι οι ακόλουθες:
1. Θα υπάρξει φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογα με την κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν επενδυτές που η αποταμίευση των κόπων μιας ζωής θα φορολογηθεί μέχρι και 45%.
2. Εφαρμόζεται ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος από το 2012. Εκτός από τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, σε ένα νέο έντυπο θα δηλώνονται οι δαπάνες των φορολογουμένων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δαπάνες για ενοίκιο, για λογαριασμούς ΔΕΚΟ (φως, νερό, τηλέφωνο) ή πιθανής αγοράς αυτοκινήτου. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη η κατανάλωση, τα ακίνητα εντός και εκτός Ελλάδας, τυχόν μετοχές και καταθέσεις του φορολογουμένου. Από τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα προκύπτει η φορολόγηση των πολιτών.
3. Ενοποιούνται οι φόροι ακίνητης περιουσίας σε έναν. Ταυτόχρονα, από το β΄ εξάμηνο του ’12 αυξάνονται και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Στο πλαίσιο αυτό «αυτονομείται» το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο στο εξής θα καταβάλλεται ξεχωριστά από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
4. Μπαίνουν αντικειμενικά κριτήρια στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, οι έμμεσοι φόροι που καλούνται να καταβάλλουν (π.χ. επιστροφή ΦΠΑ) θα αποδίδονται σε μηνιαία βάση και όχι κάθε τρίμηνο, όπως γίνεται ‘εως τώρα.
5. Καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για κατοίκους σε πόλεις έως 3.100 άτομα (π.χ. αυξημένο αφορολόγητο 50% στα 7.500 ευρώ, μείωση 40% σε φόρο γονικών παροχών σε αυτές τις περιοχές).
6. Καταργούνται οι βασικές φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα, όπως είναι οι δαπάνες ενοικίου, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλίων και οι τόκοι στεγαστικών δανείων.
7. Οι αγρότες στο εξής θα θεωρούνται επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και να διατηρούν φορολογικά βιβλία.
8. Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Στο εξής θα ονομάζεται Κώδικας Απεικόνισης Συναλλαγών.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου