ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι θα εξαιρεθούν από το χαράτσι στα ακίνητα





Αλαλούμ και σκηνές απείρου κάλλους, που θα γυρίσουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω, φέρνει η εγκύκλιος για το χαράτσι των ακινήτων που δόθηκε στη δημοσιότητα..
Οι πολίτες που επιθυμούν να εξαιρεθούν από το χαράτσι επειδή αδυνατούν να το πληρώσουν θα πρέπει να περιμένουν την... επίσκεψη και τον έλεγχο τριμελούς επιτροπής (που θα αποτελείται από εφοριακό, κοινωνικό λειτουργό του δήμου και αστυνομικό) στο σπίτι τους ή να περάσουν από την Εφορία «για να ρυθμίσουν μια υπόθεσή τους». Οι τριμελείς επιτροπές θα αποφασίζουν αν θα κόβεται το ρεύμα στα σπίτια όσων δηλώνουν αδυναμία να το πληρώσουν. Δημιουργείται έτσι νέο πεδίο διαφθοράς και πιθανής συναλλαγής, αφού οι επιτροπές αυτές αποκτούν υπερεξουσίες. Είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον σε μικρούς οικισμούς της χώρας, ο τοπικός εφοριακός, ένας αστυνομικός και ένας υπάλληλος του δήμου να μη δεχθούν «προσφορές» για παροχή απαλλαγών από το τέλος ακινήτων.


Την ίδια στιγμή, οι πολίτες που έλαβαν ειδοποιητήριο με «φουσκωμένο» τέλος, λόγω λάθους στα τετραγωνικά για παράδειγμα, διεκδικούν... Οσκαρ ατυχίας. Από τη μια καλούνται να υποστούν την ταλαιπωρία να πάνε οι ίδιοι στον δήμο της περιοχής τους και να διορθώσουν το λάθος, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβάλουν όλο το ποσό και να περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους στον υπολογισμό του τέλους του ’12. Η εγκύκλιος ορίζει ακόμη ποιες κατηγορίες πολιτών θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή και πώς θα γίνεται η πληρωμή σε περίπτωση που υπάρχει διακανονισμός με τη ΔΕΗ για οφειλή και ηλεκτρικού ρεύματος εκτός από οφειλή τέλους ακινήτων.


Πιο αναλυτικά:


1. Οι πολίτες που διαπιστώνουν λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους ακινήτων (π.χ. στην επιφάνεια, στην παλαιότητα ή στην τιμή ζώνης) πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο δήμο για να τα διορθώσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση έως 20 Ιανουαρίου 2012.
2. Δημιουργούνται επιτροπές ελέγχου των παραπάνω αιτήσεων, που αποτελούνται από έναν αστυνομικό, έναν κοινωνικό λειτουργό του δήμου και έναν εφοριακό. Η επιτροπή αυτή θα αποφασίζει για το αν θα ανασταλεί τυχόν απόφαση για διακοπή ηλεκτροδότησης, αν θα καταβληθεί το ειδικό τέλος σε δόσεις ή αν οι αιτούντες έχουν δικαίωμα να καταβάλουν το χαράτσι με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.
3. Εφόσον προκύψει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους του 2012. Σε περιπτώσεις που θα προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
4. Στον μειωμένο συντελεστή του τέλους ακινήτων (0,5 ανά τετραγωνικό) εντάσσονται άτομα με αναπηρία άνω του 80% (π.χ. άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λπ.).
5. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα διακόπτεται σε φορολογουμένους που η διακοπή τους προκαλεί κίνδυνο για την υγεία ή τη ζωή τους (π.χ. όταν υποστηρίζονται μηχανικά).
6. Ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.
7. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης αναστέλλεται αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι υγείας για τον χρήστη του ακινήτου ή για άτομο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά. Για παράδειγμα, η αναστολή ισχύει αν η διακοπή του ρεύματος θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Επίσης, το ίδιο ισχύει για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν καθόλου εισόδημα ούτε περιουσιακά στοιχεία, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται εξαίρεση.
8. Αν υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό του τέλους ακινήτων.
9. Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, στο οποίο ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με το τέλος ακινήτων, ο κάτοχος του ακινήτου μπορεί να καταβάλει στην Εφορία της περιοχής του το ποσό του τέλους ακινήτων, λαμβάνοντας και αντίστοιχη βεβαίωση.




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου