ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το μποζόνιο Higgs δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό







«Εμείς οι επιστήμονες δεν το ονομάζουμε σωματίδιο του Θεού, τα ΜΜΕ το κάνουν…», ανέφερε ένας κορυφαίος επιστήμονας στη διάρκεια πρόσφατης ραδιοφωνικής του συνέντευξης..



«Ναι. Αλλά εγώ είμαι των ΜΜΕ, και θα συνεχίζω να το αποκαλώ σωματίδιο του Θεού», του απάντησε ο δημοσιογράφος.

Τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται καθημερινά, την ώρα που οι φυσικοί του ερευνητικού κέντρου CERN της Γενεύης, ανακοινώνουν τις τελευταίες εξελίξεις της μακροχρόνιας και αγωνιώδους αναζήτησης του μποζονίου Higgs, αποδεικνύοντας πως η μίξη επιστήμης και ΜΜΕ δεν είναι πάντα επιτυχής.

«Μισώ τον όρο σωματίδιο του Θεού», λέει η Καναδή φυσικός Pauline Gagnon, μέλος της ομάδας ATLAS του CERN, τα μέλη της οποίας έχουν χαρακτηριστεί ως οι «κυνηγοί του Higgs».

«Το Higgs δεν έχει καμιά θρησκευτική σημασία. Είναι γελοίο να του αποδίδεται κάτι τέτοιο, και να το ονομάζουν σωματίδιο του Θεού», λέει η Gagnon, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ανακοίνωση των συναδέλφων της ότι υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις για την ύπαρξη του σωματιδίου.

Ο Oliver Buchmueller, της ανταγωνιστικής ομάδας επιστημόνων CMS, συμφωνεί. «Είναι απαράδεκτο να το ονομάζουν σωματίδιο του Θεού. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αποδίδει τον πραγματικό ρόλο που παίζει το συγκεκριμένο σωματίδιο στο σύμπαν. Δεν έχει καμία σχέση με τον Θεό», λέει.

Το μποζόνιο αναζητείται μετά μανίας επειδή, αν βρεθεί, θα αποτελεί την εκδήλωση ενός αόρατου πεδίου (πεδίου Higgs), που φημολογείται ότι υπάρχει σε ολόκληρο το σύμπαν.

Το πεδίο αυτό εικάστηκε στη δεκαετία του 1960 από τον Βρετανό επιστήμονα Peter Higgs, ως ο τρόπος με τον οποίο η ύλη απέκτησε μάζα μετά την δημιουργία του σύμπαντος από το Big Bang.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Higgs, το μποζόνιο ήταν ο παράγοντας που έκανε δυνατή την ύπαρξη των αστέρων, των πλανητών, και της ζωής, προσφέροντας μάζα στα πιο στοιχειώδη σωματίδια, τους κύβους δόμησης του σύμπαντος. Εξ ου και η ονομασία του: «το σωματίδιο του Θεού».

«Χωρίς αυτό, ή κάτι σαν κι αυτό, όλα τα σωματίδια απλά θα στριφογύριζαν μέσα στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός», λέει η επιστήμων ερευνήτρια του Atlas, Pippa Wells.

Και συμφωνεί, πως το μποζόνιο δεν έχει καμία σχέση με θεολογικές αναζητήσεις. «Όταν το ακούω θυμώνω. Μπερδεύει τον απλό κόσμο σχετικά με το τι ακριβώς κάνουμε εδώ στο CERN», λέει.

Ο όρος «σωματίδιο του Θεού» ξεκίνησε το 1993, με αφορμή τον τίτλο ενός βιβλίου του Αμερικανού νομπελίστα Leon M Lederman.

Το βιβλίο είχε ως θέμα του την ιστορία της σωματιδιακής φυσικής, και ο τίτλος του ήταν TheGod Particle: If the Universe is the Answer, What is the Question? (Το σωματίδιο του Θεού: Αν το σύμπαν είναι η απάντηση, τότε ποιο είναι το ερώτημα;).

Ο Lederman, σύμφωνα με συναδέλφους του, ήθελε να ονομάσει το βιβλίο The Goddamned Particle (Το καταραμένο σωματίδιο), ώστε να ταιριάζει περισσότερο με την επιστημονική απόγνωση για την αποτυχημένη αναζήτηση του σωματιδίου. Ο εκδοτικός οίκος όμως αρνήθηκε, επειδή μπορεί να αντιδρούσε το ιδιαίτερα θρησκόληπτο αμερικανικό αναγνωστικό κοινό, και έτσι έπεισε τον Lederman να χρησιμοποιήσει άλλον τίτλο.

«Ο Lederman θα πρέπει να λογοδοτήσει…», είπε πριν από 6 χρόνια ο ίδιος ο Higgs, που σήμερα είναι 82 ετών.

Science daily
www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου