ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Οι κεφαλιές βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο

Τα επικίνδυνα αθλήματα..






 Ανησυχίες εκφράζουν οι επιστήμονες για το τι συμβαίνει μέσα στο κρανίο ενός παίκτη ποδοσφαίρου που κτυπά επανειλημμένα την μπάλα με το κεφάλι..



Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις κακώσεις στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Επιδημιολογικά δεδομένα (κυρίως από τις ΗΠΑ) δείχνουν ότι το 20% των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων οφείλονται σε αθλητικές κακώσεις. Περίπου 300.000 κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τον χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.


«Ενώ οι αθλητές ρωτούν για τις πιο κοινές αθλητικές κακώσεις που αφορούν το γόνατο, την ποδοκνημική (αστράγαλο) και τη σπονδυλική στήλη, εμείς οι ορθοπεδικοί ανησυχούμε για τις πιο σπάνιες αλλά πιο σοβαρές κακώσεις της κεφαλής και του εγκεφάλου (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)» λέει ο αθλητίατρος, λέκτορας Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος.


«Η ανησυχία μας στηρίζεται στη συνεχή αύξηση του αριθμού των επεισοδίων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων αλλά και στις μόνιμες νευρολογικές διαταραχές που αυτές μπορεί να προκαλέσουν».


Μια νέα αμερικανική μελέτη αυξάνει τις ανησυχίες κυρίως για τα παιδιά που αθλούνται ανταγωνιστικά με το ποδόσφαιρο.


Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη μελέτησαν 34 ενήλικους άνδρες και γυναίκες που είχαν παίξει ποδόσφαιρο κατά την παιδική ηλικία τους και συνέχιζαν να παίζουν ερασιτεχνικά σε αγώνες.


Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσες φορές είχαν κτυπήσει την μπάλα τον προηγούμενο χρόνο και εάν είχαν πάθει ποτέ εγκεφαλική διάσειση. Μετά, εξετάστηκαν με μια νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας που μπορεί να ανιχνεύσει λεπτές δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παίκτες που είχαν κτυπήσει την μπάλα 1.100 φορές ή περισσότερο κατά τους προηγούμενους 12 μήνες παρουσίαζαν σημαντική απώλεια της λευκής ουσίας στα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, την προσοχή και τη διαδικασία της οπτικής πληροφόρησης. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής.


Τα επικίνδυνα αθλήματα
Η αύξηση του αριθμού των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων κατά τα τελευταία χρόνια αποδίδεται:
1) στον αυξανόμενο αριθμό των νέων ανθρώπων που αθλούνται,
2) στην αύξηση της ταχύτητας και της δύναμης κατά την εκτέλεση των αθλητικών δραστηριοτήτων,
3) στην έλλειψη προληπτικών μέτρων και χρήσης κατάλληλου εξοπλισμού κατά την άθληση,
4) στην άγνοια διάγνωσης και αντιμετώπισης τέτοιων κακώσεων από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων, τους γυμναστές και τους προπονητές.
...»Στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και η καλαθοσφαίριση φιγουράρουν στην κορυφή της αντίστοιχης λίστας. Αλλα ομαδικά αθλήματα που συχνά οδηγούν σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι το χόκεϊ στο χόρτο και το βόλεϊ. Από τα ατομικά αθλήματα ξεχωρίζει βέβαια η πυγμαχία και ακολουθούν η ελεύθερη πάλη, οι καταδύσεις, η ενόργανη γυμναστική και το σκι βουνού και θαλάσσης.
»Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια τα μηχανικά αθλήματα, όπως η ποδηλασία και οι αγώνες μοτοσικλέτας, στα οποία όμως προκαλούνται πιο βίαιες και απειλητικές για τη ζωή κακώσεις».


ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου