Την εποχή του Θωμά Λαναρά, όταν τα «κλωνάρια» εκτοξεύονταν στο Χρηματιστήριο, ο όμιλος Κλωνατέξ επρόκειτο να αγοράσει παγκόσμιους κολοσσούς της ένδυσης,.
με τις φήμες να ξεκινούν από την Benetton και να φτάνουν στην Adidas! Τους τελευταίους μήνες, το θλιβερό απομεινάρι της Κλωνατέξ, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, είχε πλημμυρίσει την αγορά με πληροφορίες για συζητήσεις με «Αμερικανούς επενδυτές», οι οποίοι ουδέποτε κατονομάστηκαν. Ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν όλες οι εφημερίδες έγραφαν για το «ναυάγιο της συμφωνίας με τους Αμερικανούς επενδυτές» που θα έσωζαν την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ουδείς ανέφερε το όνομα.
Ποιοι ήταν άραγε αυτοί οι Αμερικανοί επενδυτές; Ο μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γ. Μουσουλίδης παραιτήθηκε εξαιτίας του ναυαγίου, αλλά το όνομα του «αμερικανικού fund» παραμένει μυστικό. Στη γενική συνέλευση, στις 22 Φεβρουαρίου, που θα κληθεί να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο, ενδεχομένως θα μαθευτεί κάποιο όνομα. Στην αγορά γνωρίζουν ότι μόνο με θαύμα θα αποφευχθεί πλέον η επίσημη πτώχευση του ομίλου. Στις 15 Φεβρουαρίου εκδικάζεται αίτηση πτώχευσης που έχει υποβάλει προμηθευτής.
Με οφειλές περί τα 80.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ και στους εργαζομένους (που έχουν να πληρωθούν εδώ και περίπου δύο χρόνια), με υποχρεώσεις προς τράπεζες κοντά στα 280.000.000 ευρώ, με απειλές για πλειστηριασμούς των μονάδων, τα χρήματα των «Αμερικανών επενδυτών» δύσκολα θα διέσωζαν την πρώην ναυαρχίδα του Θωμά Λαναρά, ο οποίος έχασε προ μηνών τη μάχη με τον καρκίνο.
Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αποφευχθεί στο παρά πέντε ο πλειστηριασμός της πλέον σύγχρονης μονάδας (των Κλωστηρίων Μαρώνειας, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής). Ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε για τον Απρίλιο, με την τιμή εκκίνησης για το εργοστάσιο στα 3.000.000 ευρώ έναντι απαίτησης πιστωτή ύψους 400.000 ευρώ. Εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο δεν έχουν δημοσιευτεί λογιστικές καταστάσεις και ισολογισμοί, γιατί το προσωπικό του ομίλου βρίσκεται σε μόνιμη επίσχεση εργασίας.
Το σχέδιο που είχε εκπονήσει η διοίκηση Μουσουλίδη προέβλεπε ότι οι «Αμερικανοί επενδυτές» θα δαπανούσαν 70.000.000 ευρώ για μείωση του τραπεζικού δανεισμού, 80.000.000 ευρώ για πληρωμή προσωπικού, προμηθευτών κ.λπ. και άλλα 40.000.000 ευρώ για δύο μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Κάποιες από τις πιστώτριες τράπεζες δεν πείστηκαν για το σχέδιο που παρουσίασε η απερχόμενη διοίκηση. Οι τραπεζίτες θυμούνται ότι και στο παρελθόν το Δημόσιο είχε χρηματοδοτήσει χωρίς αποτέλεσμα την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, όταν οι εργαζόμενοι στέκονταν όλη την ημέρα με τις σφυρίχτρες κάτω από το γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Αλλά και τα σχέδια του «αμερικανικού fund» ήταν θολά, χωρίς να εξασφαλίζεται η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Φώτης Κόλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου