Της… Ελλάδας έγινε στη Γερμανική Βουλή η οποία με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το δεύτερο πακέτο στήριξης υπέρ της Ελλάδας. Η Μπούντεσταγκ..
ψήφισε τη δανειακή σύμβαση με 496 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 5 αποχές και πέρασε χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης αλλά και με πολλές διαρροές του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ.
Σύμφωνα με το… μέτρημα που έγινε, 21 βουλευτές του συνασπισμού είπαν όχι στη Μέρκελ κάτι που συνιστά για την καγγελάριο, κοινοβουλευτική ήττα.
Αυτό δε σημαίνει ότι πέφτει η κυβέρνηση, αλλά δείχνει το διχασμό που υπάρχει μέσα στη Γερμανία για τη σωτηρία της Ελλάδας. Από τη μια η Μέρκελ προσπάθησε να πείσει του άπιστους ότι η σωτηρία της Ελλάδας εντός του ευρώ θα κοστίσει λιγότερο από την αποπομπή της από την ευρωζώνη. Από την άλλη, οι Φιλελεύθεροι και διάφοροι άλλοι ακραίοι επιτέθηκαν στην Ελλάδα με άδικο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Μπρούτελε, ο οποίος επιτέθηκε στους Έλληνες και ειδικά στον Κάρολο Παπούλια λέγοντας ουσιαστικά ότι πρέπει να προσέχουν πως συμπεριφέρονται στη Γερμανία και στον Σόιμπλε φυσικά.
Η Μέρκελ άκουσε από τους Σοσιαλδημοκράτες να την επικρίνουν για την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου ενώ χαρακτηριστικές ήταν δύο στιγμές από τα λεγόμενα αριστερών κομμάτων. Στην μια περίπτωση ειπώθηκε ότι η Γερμανία αντί για ένα σχέδιο Μάρσαλ εφαρμόζει για την Ελλάδα μια συνθήκη των Βερσαλλιών που είχε ταπεινώσει τη Γερμανία και είχε ενισχύσει τον Χίτλερ.
Στην άλλη περίπτωση, αρψηγός αριστερού κόμματος μιλώντας στα ελληνικά είπε «είμαστε όλοι Ελληνες».
Η καγκελάριος τόνισε ότι θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωζώνη, η αποβολή ντης Ελλάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο ρόλος μου είναι να αναλαμβάνω ρίσκα, αλλά όχι να λέω “ναι” σε περιπέτειες».
«Αδιαμφισβήτητα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να εξυγιάνει την κατάστασή της, αλλά χωρίς επενδύσεις, χωρίς ευκαιρίες για αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να αποδώσουν ούτε οι φόροι ούτε τίποτε» είπε από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ του SPD.
Κι αφού ξεπεράστηκε ο πρώτος σκόπελος για την Ελλάδα, αναμένεται τώρα να ψηφιστεί κι από τα άλλα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Την ίδια στιγμή, σε έκτακτη συνάντηση καλεί τον Λ. Παπαδήμο, στις Βρυξέλλες ο Ζ. Μπαρόζο για να μιλήσουν, όπως λέχθηκε, για την ανάπτυξη, για τον τρόπο που θα μπορέσει να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για να ξεκινήσουν μεγάλα έργα κι επενδύσεις στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου