Άρθρο – κόλαφος για τη συμφωνία που πέτυχε ο Λ. Παπαδήμος στην κυβέρνηση, δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters το οποίο ουσιαστικά λέει ότι πρόκειται για..
παράταση χρόνου στην Ευρώπη προκειμένου να προστατευτεί από την πτώχευση της Ελλάδας. Αλλά δραματικά είναι και τα πρώτα στοιχεία -σοκ για την ελληνική οικονομία το 2012.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Από πού θα προέλθει όλη αυτή η ανάπτυξη σε μια χώρα που πλήττεται από τη μαζική υποτίμηση των μισθών;» Εύλογο το ερώτημα για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2012, λόγω των περικοπών το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στο 6,7% του ΑΕΠ αντί για 5,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Επίσης, θα υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,2% αντί για πλεόνασμα που μας έλεγε ο Βενιζέλος ενώ τα έσοδα θα είναι 3 δισ. Ευρώ λιγότερα από τα προϋπολογιζόμενα, επομένως, αμέσως – αμέσως έχουμε μαύρη τρύπα.
Συγκεκριμένα, αντί για έσοδα 59,18 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός Προϋπολογισμός, ο συμπληρωματικός εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα θα φθάσουν τα 56,16 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 2,26 δισ. ευρώ στα 70,29 δισ. ευρώ αντί για 72,55 δισ. ευρώ του αρχικού Προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι τα συνολικά μέτρα περικοπών που επιβλήθηκαν με το νέο μνημόνιο φτάνουν τα 3,18 δισ. ευρώ. Πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών (1,12 δισ. ευρώ) αφορά την περικοπή των δαπανών υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2011 καταγράφηκε ύφεση 6,9% του ΑΕΠ. Το μνημόνιο αναφέρει ότι η ύφεση το 2012 θα κινηθεί με ρυθμό από 4% ως 5% του ΑΕΠ, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ -ΔΝΤ) αναμένει για εφέτος ύφεση άνω του 6% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το Reuters «το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παράταση χρόνου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τείχος για να αντέξει την πτώχευση και τις συνέπειές της στην ευρωζώνη» και «η Ελλάδα είναι και επισήμως υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας» καθώς, όπως σημειώνεται, η συμφωνία επικυρώνει ότι «ακόμα κι αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, (η Ελλάδα) δεν θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη για πάρα πολλά χρόνια ακόμα».
Όπως αναφέρεται τέλος, «το πρόβλημα είναι ότι κανένας έλεγχος και κανένας ”ειδικός λογαριασμός” δεν μπορεί να ανορθώσει την ελληνική οικονομία όταν αυτή επιβαρύνεται με ένα υπερτιμημένο νόμισμα και δεν έχει καμία ικανότητα να εφαρμόσει κανενός είδους πολιτική στήριξης της οικονομίας».
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου