Στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου ψάχνουν ήδη τους τρόπους με τους οποίους θα ανακόψουν το κύμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Δημοκρατική..
Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Πληροφορίες λένε ότι στην ιδεολογική – πολιτική πλατφόρμα που θα παρουσιάσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη, αφενός θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά της παραδοσιακής Αριστεράς αλλά και της Αριστεράς που «θέλει την Ευρώπη αλλά όχι τις δεσμεύσεις» «φωτογραφίζοντας» τη Δημοκρατική Αριστερά και, αφετέρου, θα αναφερθεί στην ανάγκη επανένωσης, διεύρυνσης και ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Γ. Φλωρίδη ενώ οι πληροφορίες θέλουν να έχει συνομιλήσει και με τον Αλ. Παπαδόπουλο. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Φλωρίδης αλλά και αρκετοί συνομιλητές του θεωρούν ότι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή και η επανασύσταση της παράταξης πριν από τις εκλογές πάνω σε νέα ιδεολογικοπολιτική βάση αποτελεί προϋπόθεση για να συστρατευθεί ο ίδιος με ένα νέο εγχείρημα αλλά και πολλά στελέχη με τα οποία συνομιλεί καθημερινά, όπως η παλαιά ομάδα των εκσυγχρονιστών (Γ. Θωμάς, Γ. Νικολάου, Στ. Μανίκας κ.ά.). Εχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Βενιζέλος (όπως συζητούν πλέον και πολλοί κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ στις κατ’ ιδίαν κουβέντες τους) φέρεται να μην έχει εγκαταλείψει στο μυαλό του ακόμα και το σενάριο της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμά, ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν συνομιλητές του, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει μόνο μετά τις εκλογές και αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, εφόσον αποδειχθεί από την κάλπη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φθαρεί τόσο πολύ που δεν θα καταφέρει να σηκώσει το βάρος της ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης. Σημειώνεται πάντως ότι ο Γ. Φλωρίδης είχε προσκληθεί αλλά δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση που έκανε ο Α. Λοβέρδος παρουσιάζοντας τη δική του ιδεολογική πλατφόρμα για το ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ίδιος και οι συνομιλητές του δέχονται συνεχείς πιέσεις και από τη Δημοκρατική Αριστερά. Από εκείνη την πλευρά τις επαφές τις κάνει ο Νίκος Μπίστης, οι πληροφορίες ωστόσο λένε και εκεί μία προεκλογική συμφωνία φαντάζει δύσκολη. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δεν κάνει κινήσεις μόνο προς αυτήν την πλευρά, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συζητήσει τις επόμενες ημέρες με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ενδιαφέρεται για να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει ειδικά αν ο Χρ. Παπουτσής κάνει τελικά πράξη την υποβολή της υποψηφιότητάς του.
Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Λούκα Κατσέλη είναι πλέον πολύ κοντά στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Λέγεται μάλιστα ότι έχει συνεννοηθεί με βουλευτές αλλά και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι για να υλοποιηθεί μία τέτοια κίνηση είναι το οικονομικό ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ονόματα όπως της Β. Παπανδρέου ή του Δ. Καρύδη δύσκολα θα «παίξουν» σε μία τέτοια κίνηση.
Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις Βενιζέλου – Λοβέρδου
Στην τελική ευθεία πριν από την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, πέραν της καχυποψίας που συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσα στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης και την Ιπποκράτους, έχουν προστεθεί και τα πρώτα σύννεφα στη συνεργασία του Ευ. Βενιζέλου με τον Α. Λοβέρδο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Ευ. Βενιζέλος -αν ήδη δεν το έχει κάνει- σκέπτεται να υιοθετήσει τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του να ακολουθήσει τακτική επανένωσης της παράταξης με το που θα εκλεγεί αρχηγός και μία από τις πρώτες του κινήσεις να είναι το άνοιγμα στους πρόσφατα 22 συν 9 διαγραφέντες βουλευτές.
Αυτή του η πρόθεση συναντά, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, την αντίδραση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου όπως και πολλών βουλευτών που, ενώ σήμερα έχουν ταχθεί υπέρ της κίνησης Βενιζέλου – Λοβέρδου, σκέπτονται να αντιδράσουν, έχοντας υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση και το νέο οικονομικό πρόγραμμα, στο ενδεχόμενο επιστροφής όσων δεν ψήφισαν. Δεν είναι δε τυχαίο ότι το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου δυσανασχέτησε με τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε σε συνεντεύξεις του ο Α. Λοβέρδος εναντίον των διαγραφέντων.
Ο κ. Λοβέρδος ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει και την ισχύ των τοπικών διενέξεων μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, λέγεται ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου που ψήφισε «ναι» και εκλέγεται στη Μεσσηνία, ο Φρ. Παρασύρης που ψήφισε «ναι» και εκλέγεται στο Ηράκλειο και ο Μ. Κατρίνης που ψήφισε «ναι» και εκλέγεται στην Ηλεία έχουν διαμηνύσει στον υπουργό Υγείας πως δεν πρέπει να δεχθεί την επιστροφή του Δ. Κουσελά που δεν ψήφισε το άρθρο 1 και εκλέγεται στη Μεσσηνία, του Β. Κεγκέρογλου που δεν ψήφισε το άρθρο 1 και εκλέγεται στο Ηράκλειο (για τον Γ. Μιχελογιαννάκη που επίσης δεν ψήφισε οι πληροφορίες λένε ότι οδεύει προς τη Δημοκρατική Αριστερά) αλλά και των Γ. Κουτσούκου και Τ. Δημητρουλόπουλου που δεν ψήφισαν.
Γιάννης Καμπουράκης στον “Τύπο της Κυριακής”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου