Του αφαίρεσαν τον τίτλο ευγενείας, κρίνοντας ότι τον ατίμασε προσφέροντας κακές υπηρεσίες στον τραπεζικό τομέα. Εξαιτίας του εξάλλου όχι μόνο έχασαν τη θέση τους εκατοντάδες..
εργαζόμενοι, αλλά η τράπεζα στην οποία ήταν επικεφαλής δανειοδοτήθηκε από το κράτος με 50 δισ. ευρώ. Ετσι ο Φρεντ Γκούντγουιν, πρώην επικεφαλής της Royal Bank of Scotland (RBS), δεν μπορεί πλέον να φέρει τον τίτλο του ιππότη, εξαιτίας του ρόλου του στην κατάρρευση της τράπεζας και στη δημιουργία της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει γνωρίσει η Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι σαφές ότι η αποτυχία της RBS έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική κρίση του 2008-2009. Η αποτυχία αυτή μαζί με άλλους μακροοικονομικούς παράγοντες πυροδότησαν τη χειρότερη ύφεση στη Βρετανία και φόρτωσαν τεράστια οικονομικά βάρη στους Βρετανούς φορολογουμένους και στις επιχειρήσεις. Ο Φρεντ Γκούντγουιν ήταν άνθρωπος που έπαιρνε τις αποφάσεις στην τράπεζα εκείνη την περίοδο» ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.
Η απόφαση για την αφαίρεση του τίτλου πάρθηκε από μια επιτροπή που αποτελούνταν από πέντε ανώτερους δημόσιους λειτουργούς. Ο Γκούντγουιν είχε στεφθεί ιππότης από τη βασίλισσα το 2004 για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που πρόσφερε στο τραπεζικό σύστημα, ενώ την πρόταση για την απονομή είχε κάνει τότε η κυβέρνηση των Εργατικών. Την εκστρατεία εις βάρος τού (πρώην πλέον) σερ Φρεντ είχε αναζωπυρώσει πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» και στη συνέχεια είχε πάρει τη σκυτάλη ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι παίρνει το μέρος των πολιτών εναντίον των ανάλγητων τραπεζιτών.
Ο Γκούντγουιν, στον οποίο αρέσει να επισκευάζει αυτοκίνητα αντίκες και να παίζει γκολφ, ενώ είναι φαν του ράγκμπι, ήταν επικεφαλής της RBS επί εννέα χρόνια και έκανε την τράπεζα μία από τις πέντε κορυφαίες στον κόσμο. Τη μεγάλωσε προχωρώντας στη μία εξαγορά μετά την άλλη και μετά μειώνοντας το κόστος μέσω μειώσεων προσωπικού, ώστε να δημιουργήσει μεγαλύτερα κέρδη. Παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, όταν η κυβέρνηση πήρε την τράπεζα υπό τον έλεγχό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου