Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση στην μεταπολεμική Ελλάδα. Εκτός από την οικονομική εκδοχή της κρίσης αναδείχθηκαν όλες οι αδυναμίες και οι παθογένειες του..
πολιτικού και κοινωνικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως αναδείχθηκε η συλλογική άρνηση να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, να δούμε καθαρά την αλήθεια και με βάση αυτό να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την χώρα.
Η τελευταία διετία με εμφατικό τρόπο πρόβαλε την πραγματικότητα σε όλες τις διαστάσεις. Η Ελλάδα που πιστεύαμε ότι έχουμε δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν ένα ακριβοπληρωμένο όνειρο, που το έζησε η περιβόητη γενιά του πολυτεχνείου και που καλείτε να το πληρώσει η σημερινή νέα γενιά.
Ακριβώς αυτή η προβολή της πραγματικότητας κατέρριψε και τα ψευδεπίγραφα διλλήματα της μεταπολίτευσης. Αριστερός ή δεξιός σε επίπεδο ρητορείας, πατριώτης ή ενδοτικός ευρωπαϊστής πάλι σε επίπεδο ρητορείας. Όλα ψεύτικα και άχρηστα. Ό καθένας από την πλευρά του πίσω από την αυτό- ετικετοποίηση έκρυβε αυτό που πραγματικά ήταν και αυτό που πραγματικά έκανε. Περάσαμε όλοι καλά με δανεικά που θα τα πληρώσουν άλλοι. Μόνο που οι άλλοι είναι τα ίδια σας τα παιδία. Η νέα γενιά αυτής της χώρας που της επιφυλάσσατε ένα τραγικό μέλλον.
Αυτή λοιπόν η προβολή της πραγματικότητας ήταν και η αιτία να προβάλλουν στο πολιτικό σύστημα νέα διλλήματα. Ψεύτικα όμως πάλι. Μνημόνιο ή αντιμνηνμόνιο, Εθνική αξιοπρέπεια ή προδοσία, πατριώτες και δοσίλογοι και άλλα πολλά.
Το ΠΑΣΟΚ όμως κυβερνούσε. Έπαιρνε τις αποφάσεις. Κρατούσε στα χέρια του την τύχη μιας χώρας που ήταν με το ένα πόδι στην δραχμή. Στην Εθνική καταστροφή. Από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 πάλεψε μόνο του, δίχως ένα σύμμαχο, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ανέλαβε το κόστος 60 χρόνων, εθνικής παράνοιας. Και τα κατάφερε. Η Ελλάδα στο μόνο πραγματικό ζητούμενο που υπήρχε από την αρχή της κρίσης, δηλαδή δραχμή ή ευρώ, απάντησε ευρώ. Είμαστε ακόμη στο ευρώ και αν είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι θα μείνουμε για πάντα ενάντια σε όλες τις προβλέψεις. Και είμαστε στο ευρώ γιατί πήραμε αποφάσεις δύσκολές. Κάναμε υπερβάσεις και κυρίως αποτρέψαμε την επίδραση του λαϊκισμού στην χάραξη και στην υλοποίηση της πολιτικής μας.
Τώρα είμαστε στην αφετηρία μιας νέας περιόδου για την χώρα και για το ΠΑΣΟΚ. Σε λίγες μέρες, στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα καθορίσουμε, την πολιτική φυσιογνωμία μας και την πρόταση μας για το μέλλον της χώρας. Αμέσως μετά θα επιλέξουμε την νέα ηγεσία και θα ριχτούμε ξανά στον αγώνα για την νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ευθύνης, την Ελλάδα της ανάπτυξης.
Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά τον άκρατο και φτηνό λαϊκισμό. Και την αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς και την δεξιάς.
Στα αριστερά μας, εάν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ που είναι απαρέγκλιτο από τις θέσεις του έχουμε το επικίνδυνο για τον τόπο μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ, με την διχαστική ρητορική και πρακτική που απορρέει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην Ελλάδα μια φασιστική νοοτροπία. Έχουμε την πολυδιαφημισμένη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, που αποφεύγει με κάθε τρόπο να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον της κεντροαριστεράς στην χώρα και συνεπώς για την προοδευτική προοπτική της. Εσχάτως μετά την έκδηλη λαϊκιστική συμπεριφορά μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη για τον τόπο ψηφοφορία, επιχειρείτε να συσταθεί άλλο ένα πολιτικό σχήμα που θα επικουρεί σε λαϊκισμό τα ήδη υπάρχοντα.
Στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, που μπροστά στην προοπτική της εξουσίας επί σχεδόν δυο χρόνια πρωτοστάτησε στην δημιουργία της λεγόμενης αντιμνημονιακης συνείδησης στην Ελλάδα. Προφανώς πίστευε ότι η χώρα δεν κινδυνεύει και ότι με ευχές περί ανάπτυξης θα μπορούσε να σωθεί. Έστω και αργά το κατάλαβε. Αρκεί να υπάρχει αληθινή πρόθεση και να μην είναι επίφαση υπευθυνότητας. Για το ΛΑΟΣ, το κόμμα Καμμένου και τα υπόλοιπα δεξιά και ακροδεξιά μορφώματα θεωρώ ότι αξίζει να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του και να αναλύσουν την απόλυτη ταύτιση τους στις βασικές πολιτικές επιλογές που αφορούν την χώρα.
Ο αγώνας μας λοιπόν στις επερχόμενες εκλογές είναι πολυμέτωπος σε επίπεδο σχηματισμών αλλά ουσιαστικά έχουμε απέναντι μας ένα πράγμα. Αυτό λέγεται λαϊκισμός και φτηνή ρητορική και είναι επικίνδυνο για την χώρα. Το ΠΑΣΟΚ και η νέα ηγεσία του πρέπει με κάθε τρόπο να πουν στο ελληνικό λαό την αλήθεια. Να θέσουν τα πραγματικά διλλήματα. Ευρώ ή δραχμή; Υπευθυνότητα ή λαϊκισμός; Μεταρρυθμίσεις ή συντήρηση του μεταπολιτευτικού μοντέλου;
Σε αυτά τα διλλήματα βρίσκεται και η ουσία της πολιτικής μας πρότασης. Δεν μπορείς να επιλέγεις ευρώ και να απορρίπτεις την μοναδική ευκαιρία που έχεις για να μείνεις στην ευρωζώνη. Δεν μπορεί να λες ότι είσαι υπεύθυνος και να αποφεύγεις να συμμετάσχεις ουσιαστικά στην διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας πως οι υπουργοί μου και αντιπρόεδροι του κόμματος δεν είναι βουλευτές άρα εγώ δεν συμμετέχω στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να λες ότι θέλεις την ανασύσταση της κεντροαριστεράς και να μεταθέτεις την συζήτηση για μετά τις εκλογές. Τέλος δεν μπορείς να προβάλλεσαι ως μεταρρυθμιστής και να προασπίζεις με σθένος τις συντεχνίες και τα συμφέροντα σου.
Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ είναι πάλι μόνο του στην πορεία της ευθύνης. Για άλλη μια φόρα καλείτε να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο. Να δώσει προοπτική και ελπίδα στον ελληνικό λαό. Από τις 18 Μάρτη οφείλουμε να περάσουμε στην αντεπίθεση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ή μόνη δύναμη ευθύνης. Η μόνη δύναμης προοπτικής. Στις 18 Μάρτη λέμε ένα νέο πάμε. Ξεκινάμε μια νέα πορεία. Για τους Έλληνες. Για την Νέα Γενιά. Για την Ελλάδα της Ευρώπης.
Λάμπρος Αλ. Παλάντζας
Μέλος Εθνικού Συμβούλιου ΠΑΣΟΚ
Σιώπα Λάμπρο.Μη μας προκαλείς!!!!Υ.Γ Εξακολουθείς να είσαι σύμβουλος της κ. Γεννηματά ή αναβαθμίστηκες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το το παιδί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΦΑΙΛΟΣ ΕΣΥ ΜΟΥΣΑ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή