ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πορνογραφική η αρχαιότερη βραχογραφία;

Μοιραστείτε το στο facebook




Μια χαραγμένη με σχέδια ασβεστολιθική πλάκα, ηλικίας 37.000 ετών, ανακάλυψαν ανθρωπολόγοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη νότια Γαλλία.
Η πλάκα θεωρείται η αρχαιότερη..
βραχογραφία που έχει ποτέ βρεθεί και μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα, μεταξύ άλλων απεικονίζει ένα γυναικείο όργανο.

Η πλάκα βρέθηκε στην περιοχή Αμπρί Καστανέ και δείχνει τον ρόλο που ήδη έπαιζε η τέχνη στην καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής στην Ευρώπη.


Το Αμπρί Καστανέ, ένα ρηχό σπήλαιο στην κοιλάδα του ποταμού Βεζέρ, όπου διεξάγονται έρευνες εδώ και 15 χρόνια, όπως και στο γειτονικό Αμπρί Μπλανσάρ, θεωρούνται ανάμεσα στις αρχαιότερες τοποθεσίες σε όλη την έκταση της Ευρασίας, όπου έχουν βρεθεί ανθρώπινα τεχνουργήματα με συμβολισμό. Εκτός από τα χαραγμένα σχέδια και τη ζωγραφική πάνω σε βράχους, έχουν ανακαλυφθεί τρυπημένα δόντια ζώων, τρυπημένα κοχύλια, χάντρες από ελεφαντόδοντο και στεατίτη (σαπωνόλιθο) κ.α.


Σύμφωνα με επικεφαλής της έρευνας ανθρωπολόγο Γουάιττον Γουάιτ, «οι άνθρωποι της πρώιμης Ωρινάκιας εποχής, λίγο-πολύ, λειτουργούσαν όπως οι σημερινοί άνθρωποι. Είχαν σχετικά πολύπλοκες κοινωνικές ταυτότητες, τις οποίες προέβαλαν μέσα από προσωπικά διακοσμητικά στολίδια, ενώ παράλληλα εξασκούσαν τη γλυπτική και τις γραφικές τέχνες».


Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι βραχογραφίες, που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκαν το 2007, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ζώα και γεωμετρικά σχήματα, είναι λίγο παλαιότερες από τις διάσημες σπηλαιογραφίες του Σοβέ στη νοτιοανατολική Γαλλία, που ανακαλύφθηκαν στο ομώνυμο σπήλαιο το 1994 και περιλαμβάνουν εντυπωσιακές απεικονίσεις λιονταριών, ρινόκερων και άλλων ζώων, αναφέρει το ΑΠΕ.


Η ανακάλυψη του Καστανέ, μαζί με άλλες της ίδιας περίπου εποχής στη νότια Γερμανία, τη βόρεια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τους ερευνητές, εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την εξελικτική σημασία της τέχνης στις ζωές των προγόνων μας, των homo sapien, οι οποίοι, προερχόμενοι από την Αφρική, αποίκισαν την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια.


Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει τόσο πρόωρα τις καλλιτεχνικές δεξιότητές τους και θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο σταδιακά, με αποκορύφωση τις γοητευτικές σπηλαιογραφίες στο Λασκό της Γαλλίας και την Αλταμίρα της Ισπανίας πριν από περίπου 15.000 χρόνια.


Όμως, η απρόσμενη ανακάλυψη των εξελιγμένων έργων τέχνης στο σπήλαιο Σοβέ, που χρονολογούνται πριν από 37.000 χρόνια, μετέβαλε άρδην τη γνώμη των αρχαιολόγων και ανθρωπολόγων για τις ικανότητες των παλαιότερων προγόνων του ανθρώπου, πείθοντας τους επιστήμονες ότι αυτές οι πρώιμες γνώσεις πρέπει να τις έφεραν οι homo sapiens από την κοιτίδα τους, την «μαύρη ήπειρο». Όμως έως πρόσφατα (όταν βρέθηκαν απεικονίσεις ζώων στο ιταλικό σπήλαιο Φουμάνε, ηλικίας κι αυτό 37.000 ετών περίπου), δεν είχε βρεθεί κάτι ανάλογο με το Σοβέ και ορισμένοι επιστήμονες άρχισαν να αμφισβητούν αν τελικά ήταν σωστή η τόσο παλαιά χρονολόγησή του.


Η νέα ανακάλυψη στο Καστανέ -η χρονολόγηση έγινε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης- έρχεται μάλλον οριστικά να επιβεβαιώσει ότι οι homo sapiens μπορούσαν να δημιουργούν έργα τέχνης πολύ πριν τα «θαύματα» του Λασκό και της Αλταμίρας. Μάλιστα τα γεννητικά όργανα του Καστανέ (αν όντως είναι τέτοια), από πλευράς τεχνοτροπίας, διαφέρουν από τα σχεδόν σύγχρονά τους σχέδια με κάρβουνο και ώχρα στο σπήλαιο Σοβέ, γεγονός που, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι ήδη από τότε είχαν διαμορφωθεί κατά τόπους διαφορετικά καλλιτεχνικά στιλ (παρόλο που το Καστανέ και το Σοβέ απέχουν λίγες μόνο εκατοντάδες χιλιόμετρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου