ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Νέο “λάιτ” Μνημόνιο θα αντικαταστήσει τους επαχθείς όρους







To πράσινο φως για την αλλαγή των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, πιο λάιτ και σίγουρα άκρως αναπτυξιακού, θα δώσει το Eurogroup..
που θα συνεδριάσει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews από τις Βρυξέλλες, παρά τις επίσημες διαψεύσεις για αλλαγή του υπάρχοντος Μνημονίου, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο για την Ελλάδα και θα το βάλουν στο τραπέζι σε περίπτωση που υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που προφανώς είναι εκ των ουκ άνευ.


Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για βεβαιότητα των Βρυξελλών ότι το δεύτερο Μνημόνιο δε μπορεί να βγει με τίποτε, όχι μόνο γιατί ήταν εξ΄αρχής λάθος αλλά και διότι η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο με τις απανωτές εκλογές.


Η δημιουργία ελαστικού Μνημονίου είναι πλέον η βασική στόχευση των δανειστών. Ωστόσο, δύο σημεία είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Το πρώτο είναι η σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή στο άμεσο άνοιγμα των επαγγελμάτων και στις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν. Μαζί μ’ αυτά και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και η αλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να γεμίσουν επιτέλους τα ταμεία. Ειδικά για τις ιδιωτικοποιήσεις η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος.
Το δεύτερο είναι η διατήρηση του στόχου για μείωση του χρέους στο 120% το 2020 αλλά και του ελλείμματος κάτω από 3%, αν κι αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς κι άλλες χώρες δεν έχουν πιάσει αυτούς τους στόχους.


Το καρότο ή αλλιώς τα ανταλλάγματα προς τη νέα κυβέρνηση είναι:


1. Παράταση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής των μέτρων 11,6 δις (ή 14 δις κατ’ άλλους) για τουλάχιστον 2 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016. Ετσι, η πίεση στην ελληνική κοινωνία θα επιμεριστεί σε 4 χρόνια ήτοι μέτρα 3 δις ευρώ το χρόνο και τα οποία μέσω των αναπτυξιακών μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν υποφερτά.


2. Αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων.


3. Λεφτά από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων για μεγάλα έργα. Θα μπορούσε να μηδενιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα έργα για όσο διαρκεί η κρίση.


4. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που πήραμε, όπως έγινε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.


Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για υπογραφή του νέου Μνημονίου μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
«Εχουν ψευδαισθήσεις όσοι ισχυρίζονται ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και δύο εκλογικών αναμετρήσεων χάθηκε χρόνος κάνοντας τους στόχους εντελώς ανέφικτους», ανέφερε στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.


Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου θα είναι το ένα σκέλος, το δεύτερο είναι η προώθηση της ανάπτυξης, ώστε με τη βοήθεια των εταίρων να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση, δεδομένου ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς ανάπτυξη οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι καταδικασμένο.


Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου,η Γαλλία επιδιώκει την έγκριση ενός πακέτου της τάξης των 120 δισ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη. Χρήματα που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (55 δισ. ευρώ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της οποίας θα αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου, ώστε να μπορεί να αντλήσει από τις αγορές μέχρι 60 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω των ομολόγων έργων. Από αυτό το «πακέτο» θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Ελλάδα, μέσω πρόσθετων δανείων από την ΕΤΕπ.
Αναφορικά με την Ελλάδα, πέραν των παραπάνω εξελίξεων από τις οποίες θα επωφεληθεί, θα ζητηθεί από την Κομισιόν να επιταχυνθεί η υλοποίηση της γνωστής πρωτοβουλίας Μπαρόζο, η οποία κινείται σε τρεις άξονες: 1) μεταφορά κονδυλίων από ορισμένα προγράμματα σε δράσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης 2) επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους με εγγύηση της Ε.Ε., 3) την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου