Ο δανεισμός της Λευκωσίας από την Κίνα, ως εναλλακτική επιλογή για τη λύση της χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας και της κάλυψης των..
δημοσιονομικών ελλειμμάτων τελούν εν γνώσει των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προοπτική αυτή όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου «δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό, όπως δεν έγινε και το διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία».
«Ο δανεισμός από την Κίνα είναι μια λύση, αλλά με τι τίμημα; Τι ανταλλάγματα θα ζητηθούν;», ανέφερε στην εφημερίδα κοινοτική πηγή.
Στην περίπτωση της Ρωσίας τα πράγματα ήταν πιο απλά. Η Κύπρος αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή της ρωσικής οικονομίας, μέσω του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνεπώς η σταθεροποίηση της Κύπρου λειτουργεί προς το συμφέρον της Ρωσίας.
«Αν υπάρχει μια χώρα της ευρωζώνης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ανοχή των υπολοίπων για τη λήψη οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία αυτή είναι η Κύπρος», ανέφερε στην Καθημερινή της Κύπρου ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διεργασιών.
Ο διακρατικός δανεισμός από την Κίνα είναι μια άλλη υπόθεση. Η Ρωσία είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου και στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η Κίνα έχει μια διαφορετική ατζέντα στη διεθνή σκηνή.
Πάντως στις Βρυξέλλες είναι σε γνώση των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για τη σύναψη διακρατικού δανείου με την Κίνα. ΄
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες λήψης διακρατικού δανείου μειώνονται, καθώς αυξάνονται οι δηλώσεις στο εσωτερικό για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης.
Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να αποτελεί το νέο αδύναμο κρίκο εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, ενισχύει τις φωνές εκείνων που ζητούν την απευθείας στήριξη των τραπεζών από το ESM (το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης), χωρίς να επιβάλλεται Οικονομικό Πρόγραμμα στη χώρα.
Μια τέτοια λύση θα απλοποιήσει την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά θα αλλάξουν δραματικά οι κανόνες του παιχνιδιού.
Antinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου