ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1Ο ΘΕΜΑ, ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοιραστείτε το στο facebookΗ οικονομία, η ανάκαμψή της και η ανάπτυξη είναι σίγουρα τα κυρίαρχα θέματα. Όλα αυτά όμως δεν υπάρχουν χωρίς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αυτό το..
αντιλαμβάνεται ο κάθε σκεπτόμενος, αλλά η οικονομία δεν είναι ξεκομμένη από άλλα σοβαρότατα πολιτικά θέματα, ίσα – ίσα επηρεάζεται καθοριστικά.
Παράδειγμα τα εθνικά θέματα και το θέμα της λαθρομετανάστευσης, αν οι προτάσεις σου δημιουργούν σύγχυση και αίσθημα ανασφάλειας, αν βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της χώρας, αυτό δεν επηρεάζει την οικονομία; Είναι δυνατόν να γίνουν επενδύσεις (γιατί μόνο έτσι προκύπτουν πραγματικές θέσεις εργασίας) σε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι;;
· Όταν στελέχη και εκπρόσωποι διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ λένε διάφορά απίθανα. Όπως αυτό που είπε ο : Γιάννης Μπαλάφας, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
· «Να κόψουμε τις αμυντικές δαπάνες και ας ρισκάρουμε με τους Τούρκους»,
Ή η θέση μίας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ για
· «Αναγνώριση της ‘‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’ με το συνταγματικό της όνομα» (ΡΟΖΑ)
Μίας άλλης συνιστώσας
· «Αναφαίρετο το δικαίωμα του γειτονικού κράτους να ονομάζεται Μακεδονία» (ΚΟΚΚΙΝΟ),
Ή η απίστευτη θέση μίας άλλης συνιστώσας των ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, που λέει ότι:
«… μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη για το Σοσιαλισμό δεν έχουμε κανένα λόγο να αγωνιούμε για το αν τον πλούτο του Αιγαίου και της Μεσογείου θα τον εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές σε συνεργασία με έλληνες πλουτοκράτες ή οι πολυεθνικές σε συνεργασία με τούρκους πλουτοκράτες»
Μόνο με την αναφορά αυτών και πολλών λαϊκίστικων που λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται ισχυρή εντύπωση αστάθειας και αβεβαιότητας.
Και τα αλλά που συμπεριλαμβάνονται στο
· «Επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους και όλες, ντόπιους και μετανάστες, ώσπου να βρουν δουλειά, και η αύξησή του σταδιακά στο 80% του τελευταίου μισθού για την πρώτη διετία». (ΕΠ, σελ. 13)
· Νομιμοποίηση των μεταναστών και μεταναστριών και η εξασφάλιση ότι οι εισφορές τους θα πιάνουν τόπο, ακόμα και αν φύγουν». (ΕΠ, σελ. 13)
· «Αποσύνδεση της χορήγησης άδειας παραμονής από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων». (ΕΠ, σελ. 12)
Στις 2/ 5 στη ΝΕΤ ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι, είναι μικρό το κακό και αν φύγουμε από το Σένγκεν.
«Μας απειλούν ότι θα φύγουμε από το Σένγκεν, μικρό το κακό λέω, η Δανία έχει φύγει δυο φορές».
Ή μήπως το μεγάλο ερώτημα περισσότερο ή λιγότερο κράτος, δεν επηρεάζει την οικονομία.
Είναι δυνατόν το 2012 να λένε ότι πρέπει:
· «Να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι Επιχειρήσεις και Οργανισμοί που έχουν εν μέρει ή συνολικά ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς).
Να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοσίου βασικές παραγωγικές μονάδες, κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, ορυκτός και ενεργειακός πλούτος». (ΕΠ, σελ. 7)
· «Η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία να γίνει δημόσια και η οικονομία να διευθύνεται δημοκρατικά. Ο σοσιαλισμός με πλήρη άνθηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας είναι ο σκοπός μας». (ΕΠ, σελ. 3)
Είναι δυνατόν;;
Ο πολιτικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει άλλες δεκαετίες, δεν είναι τυχαίο που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ οι αρχηγοί των συντεχνιών και επιφανείς εκπρόσωποι του βαθέως ΠΑΣΟΚ, όσοι στήριξαν (και πέρασαν καλά) με το κρατικοδίαιτο και παρασιτικό οικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Όλοι μαζί πια, εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τις εμμονές και τις ιδεοληψίες που έφεραν τη χώρα στο σημερινό τέλμα.
Τα περισσότερα από αυτά που λέγονται από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον πρόεδρο του, θυμίζουν την λαϊκίστικη ρητορική της δεκαετίας του 80.
Οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται αυτούς που φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“. “Έξω από το ΝΑΤΟ” επαναλαμβάνει τώρα και ο κ. Τσίπρας .
Όσο για την προσπάθεια επίδειξης δήθεν πυγμής στην Ευρώπη όπως το Ολαντρέου τι να πω;
Ο Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ευθεία πολιτική συνέχεια της δεκαετίας του 80, γιατί επιχειρεί να επαναφέρει το αποτυχημένο μοντέλο της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησε τη χώρα με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σήμερα μάχες για να μην αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα.
Για να μείνει η χώρα δεμένη στις ίδιες εμμονές, στις ίδιες αγκυλώσεις, στις ίδιες αντί-αναπτυξιακές και οπισθοδρομικές στρεβλώσεις που την έφεραν ως εδώ.
Αυτό που παρουσίασε ως πρόγραμμα (το ετοίμασαν σε 15 ημέρες γιατί πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν είχαν φανταστεί το ποσοστό που θα πάρουν) αντανακλά ένα μείγμα αναπαλαιωμένων αντικαπιταλιστικών ρητορικών σχημάτων και κρατισμού, αναπαλαιώνει δηλαδή τον λαϊκισμό της δεκαετίας του 80, που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα.
Προτείνει δηλαδή ένα οικονομικό μοντέλο, χρεοκοπημένο ιστορικά.
Η ΝΔ πρέπει να ηγηθεί ενός ευρέως πατριωτικού μετώπου με την “συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας“. Για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά κρίση με ένα εθνικό σχέδιο.
Ας καταλάβουν όλοι επιτέλους ότι ο Μνημόνιο είναι η λάθος συνταγή, το λάθος φάρμακο, για την έξοδο από την κρίση. Αλλά δεν είναι η αιτία της κρίσης. Το διεφθαρμένο μεταπολιτευτικό σύστημα το οποίο επιχειρεί να επαναφέρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αιτία.
Το πρόσταγμα γι αυτές τις εκλογές δεν είναι “μνημόνιο – αντιμνημόνιο”, “ευρώ – δραχμή” κλπ αλλά αγώνας ενάντια στο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούμε να μιλάμε για μια Νέα Ελλάδα, για την Αναγέννηση της Πατρίδας μας.
Σ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου