Για όποιον έχει μεγάλα μέσα και τις κατάλληλες γνωριμίες για να πετύχει τους στόχους του, συνηθίζουμε να λέμε τη φράση ότι αυτός «έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Από πού βγήκε..
όμως αυτή η παροιμία και ποια η σχέση της με τη γνωστή περιοχή στη Μεσσηνία;
Η Κορώνη, γειτονική πολιτεία της Μεθώνης, είχε μεγάλο πλούτο και δύναμη, τον καιρό που γενικός διοικητής της Πελοποννήσου, κατά την Τουρκοκρατία, ήταν ο πασάς της Τριπολιτσάς.
Όλοι οι τοπικοί άρχοντες και μπέηδες των άλλων πόλεων ήταν κάτω από τον πασά της Τριπολιτσάς, εκτός από έναν.
Ο μπέης της Κορώνης αποτελούσε εξαίρεση, αφού σύμφωνα με ένα απαράβατο έθιμο ήθελε να στέλνουν για μπέη στην Κορώνη έναν στενό συγγενή του Σουλτάνου. Κατά συνέπεια, ο μπέης της Κορώνης είχε μεγάλη επίδραση στον πασά της Τριπολιτσάς παρόλο που διοικητικά υπαγόταν σε αυτόν. Δύσκολα λοιπόν μπορούσε ο πασάς να αρνηθεί στον μπέη της Κορώνης κάποια διευκόλυνση ή κάποιο ρουσφέτι.
Έτσι, αν κάποιος είχε να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Τρίπολη και τύχαινε να είχε κάποιον συγγενή στην Κορώνη, πήγαινε σε αυτόν, ο οποίος γνωστοποιούσε το ζήτημα στον μπέη της Κορώνης. Μετά από την επιτυχημένη τις περισσότερες φορές παρέμβαση του μπέη της Κορώνης στον πασά της Τριπολιτσάς το πρόβλημα λυνόταν.
Σήμερα χρησιμοποιούμε τη φράση για όποιον μπορεί να κάνει τις δουλειές του μέσω των γνωριμιών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου