ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το κράτος…μπορεί όμως;

Μοιραστείτε το στο facebook





Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω  και γενικότερα μια ατολμία που υπαγορεύεται από το φόβο της τρόικας και της κοινωνίας, είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει η..
κυβέρνηση και αποτυπώνεται στις ομιλίες του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να κάνουν τομές, ιδιωτικοποιήσεις, γενικότερα αλλαγές.
Φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του Σαμαρά, επιβεβαιώνεται στην ομιλία Στουρνάρα στην Βουλή, η οποία διαπνέεται από ένα όραμα μεν, σε βάθος δεκαετίας δε…
Ένα χρονικό διάστημα που δεν το έχουμε αλλά αντίθετα καιγόμαστε στην κυριολεξία να δείξουμε έργο, έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες να μας δώσουν την επόμενη δόση οι εταίροι μας και να μην αποτελέσει ο Αύγουστος τον εφιαλτικότερο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων. (θυμίζουμε ότι πρέπει τον Αύγουστο να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δις ευρώ και ήδη οι τροικάνοι μας διεμήνυσαν ότι με το πρόγραμμα εκτός τροχιάς, δεν θα πάρουμε ευρώ).
Και εκεί που θα περίμενε κανείς, υπό την πίεση αυτή, να ανακοινωθούν άμεσα ιδιωτικοποιήσεις με… ονοματεπώνυμο και σαφή χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα … τετραετίας.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση από την μια φοβάται την Τρόικα και σπεύδει να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη φοβάται τις αντιδράσεις από τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις κλπ και ρίχνει το πρόγραμμα στις ελληνικές καλένδες.
Τι θα έπρεπε να κάνει για να δώσει σαφές δείγμα των προθέσεών της; Να ανακοινώσει πχ ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ θα γίνει αύριο το πρωί.
Οι τέσσερις άξονες του κ. Σουρνάρα
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο κα πρότεινε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να στηριχθεί ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.
Ο πρώτος άξονας είναι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην τρωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της και να κινδυνεύσει έτσι η επόμενη δόση το δανείου. Εφόσον το κάνει αυτό θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας, ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη 100η θέση  με βάση την έκθεση επιχειρηματικότητας «Doing Business Report» της Παγκόσμιας Τράπεζας και εμφανίζεται να έχει  ένα από τα πλέον περιοριστικά καθεστώτα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναρίθμητους περιορισμούς στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι απαιτείται κυβερνητικός συντονισμός, προκειμένου να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια αυτά, θεωρώντας  σημαντικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες.
Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν στόχο να προσελκύσουν σημαντικά διεθνή κεφάλαια και που θα επενδυθούν κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές. Ανέφερε τις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, τις 6 επιχειρήσεις για τις  οποίες εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίας, ανέφερε 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο  στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 άλλες,  μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίες διαμορφώνονται τώρα. Η κυβέρνηση θα εξετάσει, επίσης, τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς και την αξιοποίησης (ενοικίαση) της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό.
Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα φροντίσει για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 80 χιλιάδες δημόσια ακίνητα των οποίων έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντας, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο τέταρτος άξονας που ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους διαφορετικού από το σημερινό, το οποίο θα διακρίνεται από ίση πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσια αγαθά υψηλής ποιότητας, κυρίως δημόσια παιδεία και υγεία, από ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, και από τη δημιουργία ενός διχτυού προστασίας για την αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί διαχρονικά από την καταπολέμηση της σπατάλης στην υγεία, την άμυνα, τις ΔΕΚΟ, τους αυτόματους και παρωχημένους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα απαρτίζεται από περισσότερο ανταγωνισμό, ευελιξία και κινητικότητα, αλλά συγχρόνως από ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος.
Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του για την εκπόνηση ενός 10ετους κυλιόμενου προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία Ελλήνων οικονομολόγων και κοινωνικών φορέων, ώστε με την πάροδο του χρόνου και όσο η χώρα κερδίζει αξιοπιστία το πρόγραμμα αυτό να ενσωματώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο η χώρα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου