ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Δύο κινήσεις – ματ από Σαμαρά για αναστροφή του κλίματος

Μοιραστείτε το στο facebook






Δύο κινήσεις ματ για αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Οι κινήσεις θα έχουν ως βασικό στόχο να..
ανατραπεί αυτή η κακή εικόνα που υπάρχει για την χώρα από πλευράς τρόικας και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση των ελληνικών αιτημάτων για αλλαγή των όρων του μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κινήσεις είναι:
1.  Άμεση αποπληρωμή μέρους των χρεών ύψους 6,8 δις ευρώ προς τους ιδιώτες. Το θέμα τέθηκε από τον κ. Σταϊκούρα στο συνέδριο του Economist και συζητήθηκε στη συνάντηση Στουρνάρα με Ράιχενμπαχ. Από την χορήγηση της επόμενης δόσης εκτιμάται ότι θα δοθούν περί τα 4-4,5 δις ευρώ στους ιδιώτες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, tο σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε σε 6,802 δισ. ευρώ στις 31-5-2012, έναντι 6,279 δισ. ευρώ στις 30-4-2012. Μεγαλύτερος οφειλέτης παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη συνολική οφειλή τους να έχει φθάσει στα 2,92 δισ. ευρώ. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία έφθασαν στα 1,96 δισ. στο τέλος Μαΐου από 1,58 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
2.  Άμεση πώληση ή αποκρατικοποίηση εταιρειών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθούν σύντομα τα πρώτα deals που θα αντιστρέψουν το κλίμα και θα φέρουν χαμόγελα στην τρόικα. Τα ονόματα που ακούγονται είναι το Ελληνικό, το οποίο είναι στη β΄φάση του διαγωνισμού, η ΔΕΠΑ, όπου είναι και εδώ σε εξέλιξη ο διαγωνισμός, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου υπάρχουν πάντως αρκετές δυσκολίες και αντιδράσεις καθώς και τα κρατικά λαχεία. Ακούγονται επίσης επιχειρήσεις όπως ΟΠΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ και θυγατρικές εταιρίες της ΑΤΕ, περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, καθώς και μια μακρά λίστα με τους οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Τα κρίσιμα θέματα καλούνται να διαχειριστούν οι Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν σε πέρας τις αποστολές τους. Δεν αποκλείεται, πάντως, την Παρασκευή στις προγραμματικές δηλώσεις να ξεκαθαρίσουν οι κινήσεις άμεσης προτεραιότητας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της task force, ο Ράϊχενμπαχ, για την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως προειδοποιεί η ομάδα δράσης, η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο Ράιχενμπαχ.
Η βασική διαπραγματευτική γραμμή
Η  βασική διαπραγματευτική «γραμμή» στις συναντήσεις με την Τρόικα αναμένεται να είναι η εξής:
- Όχι άλλες περικοπές μισθών, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να επιτευχθεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Αντιθέτως, υιοθέτηση άμεσων ενεργειών για την τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας και την αποκλιμάκωση των δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί.
- Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, την απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, καθώς και με τη μείωση του δημόσιου τομέα μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων μεγάλου αριθμού φορέων που είναι ανενεργοί ή επικαλύπτονται, μέσω της εφαρμογής εκτεταμένων προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και μέσω περαιτέρω περιορισμών στις προσλήψεις.
-  Επιμήκυνση της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής από τα 2 στα 4 έτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα η απευθείας χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε τα κεφάλαια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες να μην επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος.
- Σταδιακά εντός της προσεχούς τετραετίας και ενόσω θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις αυτές και θα σημειώνεται πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να επανεξεταστούν οι δυνατότητες αποκατάστασης ορισμένων αδικιών.
Στην βάση αυτού του πλαισίου αναμένεται η λήψη από την κυβέρνηση μέτρων για:
  1. Την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο.
  2. Τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών.
  3. Την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών
  4. Την υλοποίηση του κανόνα προσλήψεων–αποχωρήσεων στο δημόσιο τομέα ακόμα και στην αναλογία 1 προς 10 φέτος, από 1 προς 5.
  5. Την αναδιάρθρωση των δομών της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  6. Τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες της χώρας.
  7. Τη μείωση του αριθμού και του μεγέθους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  8. Την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, με στόχο τη βιωσιμότητά τους και τη μεγιστοποίηση της αξίας για την κοινωνία.
  9. Την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
  10. Την ενίσχυση του Τουρισμού.
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου