ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σε καταιγίδα επαχθών μέτρων είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου

Μοιραστείτε το στο facebook






Καταιγίδα» επαχθών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει η ανάλυση των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας για την πορεία υλοποίησης του περυσινού Μεσοπρόθεσμου..
Προγράμματος, των δεσμεύσεων που ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Παπαδήμου στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου και για την ποσοτικοποίηση των μέτρων της περιόδου 2011-2016.
Η πολυσέλιδη ανάλυση βρίσκεται στα χέρια των επικεφαλής της τριμερούς, ώστε να αποτελέσει «πυξίδα» για τη διαπραγμάτευσή τους με την κυβέρνηση και «μαγιά» για τη σύνταξη της αναθεωρημένης έκθεσής τους. Από τις διαπιστώσεις και τις προβολές των εμπειρογνωμόνων των δανειστών αποκαλύπτεται ότι, για να παραταθεί χρονικά η δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει να ληφθούν 10 μέτρα-σοκ:
1 Απομάκρυνση 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο εντός του τρέχοντος έτους. Η Τρόικα στο κείμενό της αναφέρει ότι αυτό θα γίνει μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, ο οποίος ωστόσο δεν είναι μέσα στις σκέψεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
2 Αμεση κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. σε ακριτικές περιοχές και σε νησιά του Αιγαίου). Για τις φοροαπαλλαγές θα καθιερωθούν εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια. Η Τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις, ώστε να καταργηθούν πλήρως για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.000-45.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών υπολογίζουν ότι θα εξοικονομηθούν 7,579 δισ. ευρώ από φέτος έως το 2016.
3 Εξοικονόμηση δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα φθάσει τα 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 1,627 δισ. ευρώ απαιτείται να εξοικονομηθούν φέτος. Για τα επόμενα έτη προβλέπονται περικοπές δαπανών 279 εκατ. ευρώ το 2013, 501 εκατ. ευρώ το 2014 και 570 εκατ. ευρώ το 2015.
4 Αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για την κινητή και την ακίνητη περιουσία (κατοικίες, Ι.Χ., σκάφη κ.λπ.), προκειμένου να βρεθούν 2,183 δισ. ευρώ ως το 2016. Από τα χρήματα αυτά, τα 905 εκατ. ευρώ προβλέπεται να συγκεντρωθούν το 2013 και τα 714 εκατ. ευρώ το 2014.
5 Περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου, με δημοσιονομικό όφελος 1,637 δισ. ευρώ έως το 2016.
6 Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,416 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να πρέπει να εξοικονομηθεί φέτος.
7 Αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει τόσο μειώσεις μισθών διά της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου όσο και ιδιωτικοποιήσεις. Στόχος η εξοικονόμηση 1,32 δισ. ευρώ από φέτος (με όφελος 417 εκατ. ευρώ) και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μόνο από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου προϋπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 352 εκατ. ευρώ ως το 2015.
8 Νέο «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 904 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς το ΠΔΕ έχει ήδη υποστεί άγριες περικοπές.
9 Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ποσοστό έως 25% από το 2013. Η Τρόικα ισχυρίζεται πως έτσι θα προκύψουν έσοδα 240 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
10 «Μαχαίρι» στα βοηθήματα των εποχικά ανέργων (ξενοδοχοϋπάλληλοι κ.λπ.). Η περικοπή ζητείται να αποφέρει εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ το 2013, άλλο τόσο το 2014 και επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015.
Επιπλέον, η Τρόικα βάζει ψηλά τον πήχυ στον τομέα της είσπραξης των φόρων και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Την πενταετία 2012-2016 προβλέπει έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τη βελτίωση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ειδικότερα: 494 εκατ. ευρώ πρέπει να αντληθούν μέσω της απόδοσης του ΦΠΑ από τους ιδιώτες προς το κράτος, 369 εκατ. ευρώ από την είσπραξη περισσότερων φόρων από τα φυσικά πρόσωπα, 494 εκατ. ευρώ από την αντίστοιχη κίνηση για τα νομικά πρόσωπα, 308 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου και 188 από την αύξηση στις εισπράξεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Πέραν αυτού, από την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προβλέπεται να εξασφαλιστούν 424 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος και 503 εκατ. ευρώ το επόμενο.
Αυξημένες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα, με στόχο να εντοπιστούν δικαιούχοι-«μαϊμού». Το 2011 τα ασφαλιστικά ταμεία διέσωσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο 1 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 ζητείται να εξοικονομηθούν έτσι 34 εκατ. ευρώ και άλλα 47 εκατ. ευρώ το 2013.
Περί τα 30 εκατ. ευρώ επιβάλλει η Τρόικα να εξοικονομηθούν με «λουκέτα» και συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
 «Καταργήστε οργανισμούς του Δημοσίου»
Από το έγγραφο των τεχνικών κλιμακίων προκύπτει επιπροσθέτως ότι:
* Δεκάδες μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Ενδεικτικό παράδειγμα οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, οι οποίες ζητείται πλέον να αποφέρουν 25 εκατ. ευρώ το 2013 και 135 εκατ. ευρώ το 2014. «Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι ελεγκτές και στους τομείς της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των ηλεκτρονικών προμηθειών του Δημοσίου.
* Αλλα μέτρα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφέρει επί του παρόντος καρπούς, με αποτέλεσμα να γεννώνται αμφιβολίες για την αποδοτικότητά τους. Εμφανές είναι επίσης πως η Τρόικα είχε υπερεκτιμήσει στις προβλέψεις της το δημοσιονομικό όφελος ορισμένων μέτρων. Τρανταχτό παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. Τον Ιούλιο του 2011 είχε υπολογιστεί ότι θα απέφερε 700 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο το ποσό επαναπροσδιορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ και σήμερα χαμηλώνει στα 300 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη των τεχνικών κλιμακίων για την εξέλιξη του μέτρου τα επόμενα χρόνια, δείχνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δεχθεί η Τρόικα το αίτημα της κυβέρνησης για επαναφορά του συγκεκριμένου συντελεστή στο 13%.
 Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου