Μοιραστείτε το στο facebook
Τα μικρά καρεκλάκια ήταν μπροστά, πρώτα στη σειρά. Πιο πίσω, σε ημιπαρενθετική σειρά, ως προστατευτική αγκαλιά, οι κάρυνες καρέκλες...
Και το λευκό πανί, τέσσερα επί τρία, που ήταν κρεμασμένο στον τουβλόχτιστο τοίχο της Βιβλιοθήκης, έδιναν την αίσθηση από μία «Αγγελοπουλικής» έμπνευσης εικόνα, η οποία έβγαινε από τις κυψελίδες της νοσταλγίας, με το θαμπό χρώμα της αναπόλησης των δικών μας παιδικών αναμνήσεων.
Τα μικρά καρεκλάκια ήταν μπροστά, πρώτα στη σειρά. Πιο πίσω, σε ημιπαρενθετική σειρά, ως προστατευτική αγκαλιά, οι κάρυνες καρέκλες...
Και το λευκό πανί, τέσσερα επί τρία, που ήταν κρεμασμένο στον τουβλόχτιστο τοίχο της Βιβλιοθήκης, έδιναν την αίσθηση από μία «Αγγελοπουλικής» έμπνευσης εικόνα, η οποία έβγαινε από τις κυψελίδες της νοσταλγίας, με το θαμπό χρώμα της αναπόλησης των δικών μας παιδικών αναμνήσεων.
Με την αποσβήνουσα τελευταία αναλαμπή της ημέρας, όλα ήταν έτοιμα στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης. Όλα έτοιμα για να δούμε σινεμά. Θερινό σινεμά στα Γρεβενά.
Η πιστότητα της εικόνας της μεγάλης οθόνης, η καλή ηχητική προσαρμογή και η ρέουσα πλοκή του σεναρίου δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα κατανυχτική, μυσταγωγική και συγκινησιακή στους 100 και πλέον φίλους μικρούς και μεγάλους, που είχαν, από νωρίς, καταλάβει το χώρο των καθισμάτων.
Το φως, που αντιδιαστελλόταν από το πανί, μαζί με τις συνεχείς όμορφες εικόνες, που μετείκαζαν στα μάτια μας, δημιουργούσαν την αίσθηση μιας ενδόμυχης επικοινωνίας με τους πρωταγωνιστές της ταινίας.
Η ταινία αμερικάνικης παραγωγής με πλούσια εφέ, με πολύ παραστατική σκηνοθεσία και ένα καλά σμιλεμένο σενάριο, ξεκίνησε με το σύγχρονο δράμα ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, που αφήνει ορφανή από μητέρα την μικρή δεκατριάχρονη πρωταγωνίστρια.
Ορφανά από μητέρα μένουν και τα 18 επωαζόμενα αυγά των αγριόχηνων. Ένα άλλο σύγχρονο δράμα, που οφείλεται στον ακόρεστο ιδιωτικό πλουτισμό, ο οποίος στη λογική του κέρδους δεν διστάζει να καταστρέψει το οικοσύστημα και ότι αναπαράγεται σ’ αυτό.
Η μικρή ορφανή παίρνει τα αυγά, τα ζεσταίνει και συμβάλλει άμεσα στην επώαση τους. Έτσι έχουμε 18 μικρά πουλάκια αγριόχηνων που την αναγνωρίζουν ως μητέρα.
Η ένταξη τους ξανά στο οικοσύστημα απαιτεί υπερπροσπάθεια από τον πατέρα της, που είναι ένας σύγχρονος «Δαίδαλος» και από την ίδια, που στην αρχή είναι διστακτική, αλλά, μετά πείθεται: ΄΄πως και οι αγριόχηνες θα έπρεπε να ζήσουν με τους δικούς τους κανόνες, στο δικό τους περιβάλλον’’. Μαθαίνουν στις αγριόχηνες να ανοίγουν τα φτερά τους και να πετούν με τη βοήθεια των ανεμοπλάνων, (ιδιαίτερης σκηνοθετικής έμπνευσης), που κατασκευάζει ο πατέρας Δαίδαλος. Και μετά από μια περιπετειώδη πορεία φτάνουν τελικά στον τελικό προορισμό τους, μαζί με τις αγριόχηνες, που τους ακολουθούν στο χώρο της αποδήμησης τους, τον ζεστό Νότο, για την περίοδο του Χειμώνα
Στις πολλαπλές αντιξοότητες της Φύσης και των μηχανικών προβλημάτων των ανεμοπλάνων που υπερβαίνουν, είναι άξιο να σημειωθεί και η υπέρβαση του συντηρητισμού και της τυπολατρικότητας των υπαλλήλων του κράτους, όπως και η υπέρβαση των κρατικών συνόρων..
Με το τέλος της ταινίας, στην έκφραση των μικρών μας φίλων ήταν αποτυπωμένη η μεγάλη διαδρομή από την επώαση μέχρι και την τελική προσαρμογή των αγριόχηνων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Μια διαδρομή που δείχνει ότι όλα είναι κατορθωτά, όταν μεσολαβούν η αγάπη και η θέληση.
Η μηνυματοφόρος αυτή εκδήλωση ήταν απότοκος της συνεργασίας των δύο Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών: των Γρεβενών και της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Σιάτιστας.
Μια συνεργασία που πιστεύουμε ότι έχει στο δισάκκι της πολλές υποσχέσεις για το αύριο των δύο Βιβλιοθηκών.
Η Βιβλιοθήκη της Σιάτιστας έβαλε την υποδομή, ήτοι την ταινία και την κινηματογραφική μηχανή και η Βιβλιοθήκη των Γρεβενών προετοίμασε το χώρο και το ακροατήριο της εκδήλωσης.
Ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Γρεβενών στην αρχή της εκδήλωσης τόνισε για την αξία της συνεργασίας των δύο γειτονικών κεντρικών Βιβλιοθηκών που πραγματικά απελευθερώνει πολλαπλάσιες δυνατότητες για τους πολίτες των δύο πόλεων. «Η σημερινή καινοτόμος πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία αυτή. Σήμερα λοιπόν κάναμε ένα ακόμα ταξίδι με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη. Απώτερος στόχος μας είναι μέσα και από την επαγωγική ψυχαγωγία η αναζήτηση, η μάθηση, η γνώση και η ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων μας, για μια πιο δημιουργική παρουσία. Η μεγάλη συμμετοχή σας, σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης, μας τροφοδοτεί με ενέργεια για περισσότερη ακόμη προσπάθεια».
Ο διευθυντής της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας κύριος Μάνιος Παναγιώτης τόνισε ότι η υλοποίηση του προγράμματος της Καλοκαιρινής δράσης με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» απαιτεί κόπους και προσπάθειες από την πλευρά των υπαλλήλων των Βιβλιοθηκών και εξήρε την αφειδώλευτη προσπάθεια του Νίκου Πάϊκου διοικητικού υπαλλήλου και του βιβλιοθηκονόμου Δημήτρη Λιάμα για την επιτυχία του προγράμματος αλλά και για την εκτός ωραρίου προσφορά τους στις ανάγκες της Βιβλιοθήκης, όπως και την εθελοντική συμμετοχή του Αναστάσιου Τζιλίνη
Ο Νίκος και ο Δημήτρης Λιάμας μετέφεραν την μηχανή προβολής.
Στην οργάνωση του χώρου και την προετοιμασία της εκδήλωσης συμμετείχαν οι βιβλιοθηκονόμοι Θεολογία Ταρλατζή και η Γεωργία Κοπάνου και οι φίλοι Βαγγέλης Βανδής ( στη ρύθμιση του φωτισμού της πλατείας), Αζίζης Γεώργιος, Μπαζούκη Δήμητρα, Ζουπουνίδου Μαρία, Βασιλοπούλου Νικολέτα και Κατερίνα Παπανίκου.
Συνέβη στα Γρεβενά, ένα ακόμη όμορφο ταξίδι, που μας έφερε μνήμες από τον παλιό θερινό κινηματογράφο. Και που μας έβαλε να σκεφτούμε το οικολογικό αύριο που χαράζει, με τις επιδιώξεις του ιδιωτικού πλουτισμού σε βάρος της Φύσης.
Ήταν, ακόμη, μια εκδήλωση από τις προγραμματισμένες να γίνουν στα πλαίσια του προγράμματος της future Library. Έγινε με τον εθελοντισμό των φίλων και των υπαλλήλων, χωρίς την οικονομική στήριξη κανενός χορηγού και με την είσοδο ελεύθερη.
Ο Προϊστάμενος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου