ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Νέο σχέδιο για εφεδρεία – παρελθόν η “πράσινη”

Μοιραστείτε το στο facebook





Παρελθόν αποτελεί η πράσινη εργασιακή εφεδρεία, το πιο αποτυχημένο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης που στήθηκε στο πόδι και χάθηκε εν μια νυκτί. Η παρούσα κυβέρνηση που..
επανέφερε το θέμα και προκάλεσε την αντίδραση του τιμητή των πάντων κ. Βενιζέλου, προωθεί νέου τύπου εργασιακή εφεδρεία η οποία και τους στόχους που έχει θέσει η τρόικα μπορεί να πετύχει αλλά και να άρει τις όποιες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, δηλαδή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Φ. Κουβέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητήθηκε για να εφαρμοστεί είναι η  υλοποίηση εφεδρείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν κατηγορηθεί έστω και κατ΄ ελάχιστο για διαφθορά ή άλλα σοβαρά παραπτώματα. Αφορά αρκετές εκατοντάδες που μέχρι σήμερα «την γλίτωναν» αφού υπήρχε ατιμωρησία.
Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η πρόσφατη παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των επίορκωψν υπαλλήλων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μπορεί να βάλει σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσους υπαλλήλους έχουν στιγματιστεί και κανείς δε θα μπορεί να πει και τίποτε.
Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται η εφεδρεία όσων κρίνονται ανεπαρκείς στις αξιολογήσεις που κάνουν οι προϊστάμενοί τους.
Υπάλληλοι που λόγω μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, εργαζόμενοι που αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, όπως π.χ. κάποιοι που δεν γνωρίζουν ούτε να ανοίγουν τον υπολογιστή, όπως επίσης και δημόσιοι υπάλληλοι που επί πολλά χρόνια δηλώνουν διάφορες «ασθένειες» κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα και παίρνουν συνεχώς άδειες, ωστόσο, πληρώνονται κανονικά.
Επίσης, εργαζόμενοι που δεν μπορούν να προσφέρουν στην υπηρεσία τους είτε θα μεταταγούν σε θέσεις που μπορούν να προσφέρουν είτε θα οδηγηθούν σε εφεδρεία.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει ένα μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων από το δημόσιο και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
Μένει να διευκρινιστεί για πόσο χρονικό διάστημα θα μπαίνουν στο «ψυγείο» οι εργαζόμενοι και τι ποσοστό από το μισθό τους θα λαμβάνουν. Τα σχέδια που επεξεργάζονται είναι πολλά. Ετσι,
π.χ. για όσους υπαλλήλους έχουν ηλικία πάνω από 50 ετών θα προβλέπεται η χορήγηση του βασικού μισθού μέχρι να πάρουν σύνταξη εκτός αν αποχωρήσουν οικιοθελώς και βρoυν αλλού δουλειά. Οσοι είναι μεταξύ 40 και 50 ετών πιθανότατα να μπαίνουν σε εφεδρεία για μια εξαετία ενώ οι μικρότεροι για μια τριετία.
Φυσικά θα προβλέπονται προγράμματα επανακατάρτισης ώστε να αποκτήσουν καλύτερα εφόδια και να διεκδικήσουν πρόσληψη ξανά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Εκτός 40.000
Η «έξυπνη» εργασιακή εφεδρεία είναι το τελευταίο όπλο της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσει μέρος από το πακέτο των 11,5 δις ευρώ και να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές οριζόντιου χαρακτήρα.  Επειδή, όμως, δεν φτάνει το μέτρο για να φύγουν 150.000 υπάλληλοι τα επόμενα χρόνια, κι εφόσον υπάρχει η δέσμευση ότι δε θα γίνουν απολύσεις εργαζόμενων στο δημόσιο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «σκούπα» των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και των ωρομίσθιων ή ημερομίσθιων.
Η απομάκρυνση των συμβασιούχων και ωρομίσθιων που υπολογίζονται σε περισσότερους από 5.000 και η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αναμένεται να μειώσει το κράτος κατά 40.000 υπαλλήλους.
Ολο το κυβερνητικό σχέδιο έχει τριετή ορίζοντα εφαρμογής ενώ θα προσεχθεί πολύ το βιογραφικό των εργαζόμενων. Οσοι έχουν δηλαδή υψηλά προσόντα και εργασιακή εμπειρία θα προστατευτούν κι αν εργάζονται σε φορείς που θα κλείσουν, αυτοί θα μεταταγούν. Οσοι, όμως, έχουν μικρή εμπειρία και λίγα προσόντα είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση.
Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με την εφεδρεία του ΠΑΣΟΚ που πήγε να εφαρμοστεί οριζόντια και κατέληξε σε φιάσκο καθώς στο καθεστώς μπήκαν 700 υπάλληλοι.

 Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου