Για να μην ξεχνάμε και τον κ. Παπαδήμο (εδώ στα 100α γενέθλια της Ζήμενς στην Ελλάδα) |
Καλά, εκεί στην κυβέρνηση βλέπουν τι υπογράφουν ή βάζουν όπου να’ναι την υπογραφή τους; Διότι εάν διάβαζαν τη συμφωνία που κύρωσαν με τη Siemens, θα έβλεπαν ότι τους κοροϊδεύει κατάμουτρα..
Η συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και Siemens, με την οποία μπαίνει ταφόπλακα στο μέγα σκάνδαλο, με το γνωστό αποτέλεσμα να μην την πληρώσει ούτε η γερμανική εταιρεία, ούτε τα λαμόγια του πολιτικού και κρατικού προσωπικού που έκλειναν τις συμβάσεις μαζί της, είναι επιεικώς διάτρητη σε πάρα πολλά σημεία.
Το Antinews θα επισημάνει σήμερα μόνον ένα από τα κραυγαλέα: Το γεγονός ότι ενώ η Siemens δεσμεύεται, μέσα από το κείμενο της συμφωνίας μάλιστα, για 600 θέσεις εργασίας στην εταιρεία, ήδη με τις συνεχείς απολύσεις και απομακρύνσεις που κάνει, έχει ρίξει τον αριθμό των εργαζομένων της περίπου στους 300 (κι’ από αυτούς, οι πιο πολλοί είναι μαθητευόμενοι και με μπλοκάκια). Και για να μην πει κανείς κυβερνητικός ότι αυτά είναι άγνωστα, παραθέτουμε το δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής προ των εκλογών, όπου αποκαλύπτεται η κοροϊδία. Ιδού τι αναφέρεται εκεί:
«Σοβαρά ερωτηματικά γεννώνται από τη συμφωνία που έκλεισε το υπουργείο Οικονομικών, όταν επικεφαλής του ήταν ο κ.Ευ.Βενιζέλος, με τη Siemens. Ειδικότερα, μια από τις σημαντικές παραμέτρους που στηρίχθηκε η συμφωνία ήταν οι αναπτυξιακές επενδύσεις που θα έκανε η Siemens, καθώς και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτήν. Ωστόσο, από έγγραφο το οποίο προ εβδομάδων διακινήθηκε μεταξύ των στελεχών της Siemens Hellas, φαίνεται ότι ούτε καν ο αριθμός των εργαζομένων που δήλωσε ότι απασχολεί η εταιρεία, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Γεγονός που γεννά αρκετά ερωτηματικά ως προς το εάν η γερμανική εταιρεία, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πράγματι άλλαξε, όπως η ίδια υποστηρίζει, και λειτουργεί με διαφάνεια.
Με τη συμφωνία ουσιαστικά εδίδετο αμνηστία στη γερμανική εταιρεία για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Μεταπολίτευση και άνοιγε ο δρόμος για να ξαναμπεί στα μεγάλα έργα. Ωστόσο, ως όλα δείχνουν, οι «άνθρωποι» του κ.Βενιζέλου ούτε καν ήλεγξαν τι υπέγραφαν. Να σημειωθεί πως στο κείμενο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, αναφέρεται ότι «εντός του 2012, θα γίνει επένδυση ύψους 100 εκ. ευρώ στην Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους». Και σε άλλο σημείο γράφτηκε ότι «η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων». Τότε πολλοί ήταν επιφυλακτικοί, αφενός διότι τα 100 εκ.ευρώ δεν ήταν «επένδυση», αλλά η τακτική ετήσια χρηματοδότηση της «μαμάς» Siemens προς το ελληνικό παράρτημά της, αφετέρου επειδή η κατασκευή «νέου» εργοστασίου, είναι κάτι που συζητά εδώ και δύο χρόνια η εταιρεία, αλλά ακόμη δεν έχει τίποτε ξεκαθαρίσει.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 8 Μαρτίου 2012. Περίπου την ίδια περίοδο, τα σχετικά στοιχεία της Siemens για το διάστημα έως το τέλος Μαρτίου 2012, έδειχναν ότι η εταιρεία απασχολεί πολύ μικρότερο αριθμό εργαζομένων από αυτόν που η ίδια δήλωσε (600) κατά τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι απασχολούμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, και με άλλες ευέλικτες μορφές εργασίας, ακόμα και οι μαθητευόμενοι, δεν ξεπερνούν τους 363. Πολύ περισσότερο, ενώ η εταιρεία εμφανίζεται να δεσμεύεται για αύξηση της απασχόλησης, έως τις 31-3-2012, απέλυσε 243 άτομα, ενώ έως το Σεπτέμβριο του 2012, θα διώξει άλλα 11. Επίσης, από το 2009 έως τις 31-3-2012, προσελήφθησαν 121 άτομα, και συνταξιοδοτήθηκαν άλλα 30. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία λειτουργεί με μεγάλο «δανειζόμενο προσωπικό» (160 άτομα). Οι «δανεικοί» εργαζόμενοι όμως, επουδενί μπορούν να θεωρηθούν προσωπικό της εταιρείας. Αντίθετα, κάτι τέτοιο δείχνει ότι η Siemens δίδει μεγάλο κομμάτι του έργου της σε άλλες εταιρείες».
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου