ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Ανοιχτά τρία μέτωπα για την Κύπρο

Μοιραστείτε το στο facebook






Eν μέσω πολλαπλών οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων βρίσκεται η Κύπρος, με φόντο τους γενικότερους κλυδωνισμούς στην περιοχή..

Το τέλμα στο Κυπριακό, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για ένταξη στο μηχανισμό και οι προσπάθειες αξιοποίησης το συντομότερο δυνατόν των κοιτασμάτων φυσικού αερίου συνθέτουν ένα περίπλοκο και αντιφατικό σκηνικό.
Οι λόγοι για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγούνται σε αδιέξοδο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι δύο. Ο βασικότερος είναι η έλλειψη βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας. Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου έχει στην ουσία μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να επιδείξει οποιαδήποτε ευελιξία. Οι δηλώσεις του ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να ανακοινώσει την αποτυχία του χρονοδιαγράμματος και οι Τουρκοκύπριοι να επιδιώξουν διεθνή αναγνώριση και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των Κατεχομένων στην Τουρκία, καταδεικνύει ότι υπάρχει συνειδητή πολιτική απόφαση να υπονομευτεί η προοπτική λύσης.
Το ότι τίθεται πλέον δημοσίως στο τραπέζι το Plan B, η οριστική διχοτόμηση, ίσως να μην είναι μόνο εργαλείο πίεσης αλλά αλλαγή σχεδιασμού της Αγκυρας. Η Τουρκία επιδίωκε να έχει υπάρξει λύση, με τους δικούς της όρους, μέχρι τώρα, πριν από την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, και εφόσον απέτυχε να υποχρεώσει τον ΟΗΕ στην αποδοχή του δικού της πλαισίου, παγώνει τις εξελίξεις. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να αποτρέψει ούτε την Προεδρία της Κύπρου στην Ε.Ε., ούτε πολύ περισσότερο την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, την οδήγησε σε απολύτως αρνητική στάση στο Κυπριακό. Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους.
Μια άλλη παράμετρος που εκ των πραγμάτων μεταθέτει χρονικά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι οι κυπριακές προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2013. Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οπότε είναι αδύνατον να ληφθούν αποφάσεις για το Κυπριακό από μια απερχόμενη κυβέρνηση, ιδιαίτερα εφόσον ο σημερινός Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο να πάρει πρωτοβουλίες καθώς δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση είναι ο σημαντικότερος παράγων που επηρεάζει τις γενικότερες εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και έχει μεταβάλει δραματικά τα δεδομένα. Αν ληφθεί υπ’ όψιν η δική μας εμπειρία από το Μνημόνιο, μπορεί να καταλάβει κανείς τι σημαίνει για την Κύπρο η ένταξη στο μηχανισμό. Το σοκ για την κυπριακή κοινωνία είναι τόσο ισχυρό ώστε είναι η πρώτη φορά από το 1974 που οι Κύπριοι θα ψηφίσουν με βάση την οικονομία και όχι το εθνικό θέμα.
Η κυπριακή κυβέρνηση εν τω μεταξύ συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη χορήγηση παράλληλου δανείου, γεγονός που ενοχλεί τους Ευρωπαίους οι οποίοι πάντως πηγαίνουν με τη γνωστή συνταγή η οποία παράγει τα γνωστά αποτελέσματα. Ούτε οι Ρώσοι βέβαια πρόκειται να κάνουν φιλανθρωπία, δανείζοντας δισεκατομμύρια στην Κύπρο χωρίς αντάλλαγμα.
Η Τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή της για την κυπριακή οικονομία στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήδη όμως οι υποδείξεις που έχει κάνει στην κυπριακή κυβέρνηση προδιαγράφουν ένα Μνημόνιο αλά ελληνικά, με κόψιμο μισθών και συντάξεων, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, αύξηση φόρων και όλα αυτά που συνθέτουν το γνώριμο πλέον σε εμάς σκηνικό. Το οικονομικό ζήτημα έχει ανεβάσει και το πολιτικό θερμόμετρο.
Σημειώνεται ότι προ ημερών υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Χριστόφια με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίο προσκάλεσε για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Η κυπριακή κυβέρνηση φρόντισε να υπογραμμίσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με προφανείς αποδέκτες στις Βρυξέλλες, ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ενίσχυση της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας.
Φυσικό αέριο
Στο ενεργειακό πεδίο, η επιτροπή που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση σχετικά με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της στο τέλος του έτους. Για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες η Κύπρος, μέχρι να αρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου από τα δικά της κοιτάσματα, προχωρά σε συμφωνία με το Ισραήλ για τη μεταφορά ποσοτήτων από το ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ.
Στις 2 Σεπτεμβρίου, ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συζητήσει τεχνικά και οικονομικά θέματα ώστε η εισαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ να καταστεί δυνατή μέχρι το τέλος του 2015. Στην ομάδα η οποία θα κάνει τη διαπραγμάτευση με την αντίστοιχη ισραηλινή συμμετέχουν ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης και εκπρόσωποι της ΔΕΦΑ, της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ.
Σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς του αερίου ο υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα συμφωνηθούν η τιμή και η ποσότητα και στη συνέχεια η διαδικασία εισαγωγής αν και όπως όλα δείχνουν το αέριο θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή (LNG). Η αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 αναμένεται να αρχίσει μεταξύ 2017 και 2018 και η συμφωνία με το Ισραήλ θα αφορά στην ενεργειακή κάλυψη το ενδιάμεσο διάστημα.
Η Τουρκία από την πλευρά της, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέες έρευνες για πετρέλαιο στα Κατεχόμενα -ήδη κάνει γεωτρήσεις στην Αμμόχωστο- μέσω της Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίων (TPAO). Σύμφωνα με τη Hurriyet ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ κατά την επίσκεψή του σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της ΤΡΑΟ στην Αντιγιάμαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, δήλωσε ότι «συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Εκεί πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα έχουμε αποτέλεσμα».
Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου