ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης. Είναι έτοιμα για γεγονός και πότε ;

Μοιραστείτε το στο facebook


 

Από τον Ιανουάριο του 2011 έχουν παρατηρηθεί συγκεντρώσεις μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και έχει ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός εντονότερης παρακολούθησης του..
φαινομένου από ειδικούς επιστήμονες αλλά και από εμάς.
Η κατά καιρούς συγγραφή άρθρων που αφορούν το ηφαίστειο η καλύτερα....
τα.... ηφαίστεια της Σαντορίνης και η σχεδόν καθημερινή μελέτη των σεισμών και συναφών φαινομένων μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το γεωλογικό φαινόμενο που είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία ολόκληρου του πλανήτη όπως με την Μινωική καταστροφή.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο άρθρο για την παραμόρφωση του εδάφους πέριξ του ηφαιστείου από Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας), που θέλει το το μάγμα το οποίο έχει συσσωρευθεί να όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου. Το σχετικό άρθρο υπογράφουν μια και πρέπει να μιλάμε με ονόματα οι Michelle M. Πάρκα , Ιουλιέτα Biggs , Philip Αγγλία , Tamsin Α. Mather , Νομικού Παρασκευή , Κύριλλος Palamartchouk , Ξάνθος Παπανικολάου , Δημήτρης Παραδείσης , Barry Parsons , David M. Pyle , Κώστας Ραπτάκης & Βαγγέλης Ζαχάρης.
Όπως αναφέρει η νέα μελέτη, γεωλογικές (ορυκτολογικές) μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 15% του υλικού που εκτινάχθηκε κατά την Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου, έφθασε στον θάλαμο του μάγματος λιγότερο από 100 χρόνια πριν την έκρηξη, δηλαδή όχι σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρόνο. Κρατήστε το αυτό γιατί ....
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά, και οι μετρήσεις της παραμόρφωσης της επιφάνειας στην Σαντορίνη για να δείξει ότι 10 με 20 εκατ. m3 μάγματος έχουν παρεισφρήσει κάτω από το ηφαίστειο από τον Ιανουάριο του 2011, εν τούτης η σεισμική δραστηριότητα έχει σαφώς υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες. Έχει υποχωρήσει, θα αναρωτηθούμε εμείς, η απλά έχει μεταφερθεί πέριξ της περιοχής. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ανακάλυψαν ότι "το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει ανεβάσει στα 4χιλ από τον βυθό μάγμα" στις αρχές του καλοκαιριού του 2012. Τότε ήταν που υποχώρησε και η έντονη σεισμική δραστηριότητα ειδικά μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. Υποχώρησε φυσικά από τον συγκεκριμένο χώρο αυξήθηκε δεν περιμετρικά δημιουργώντας ουσιαστικά ένα, "σεισμικό δαχτυλίδι" οδηγώντας το μάγμα προς το κέντρο του. Γύρω από τον χώρο μελέτης και παρατήρησης αποκορύφωμα ήταν ένα τυχαίο γεγονός που ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια απάντηση όταν προκλήθηκε "πανικός σε πλοίο της γραμμής κοντά στην Μήλο".

Το δαχτυλίδι αυτό μπορεί να σπρώχνει με ταχύτητα μάγμα, το οποίο έχει ανέβει σε υψηλότερα στρώματα, προς την ευκολότερη και συντομότερη δίοδο απελευθέρωσης του, για αυτό τον λόγο να είχαμε και αυτό το φαινόμενο στην Μήλο στην οποία τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια μικρή μεν αλλά συνεχιζόμενη για αρκετές ημέρες σεισμική ακολουθία, ενώ απέχει ελάχιστα από το νησί της Σαντορίνης. Μάλιστα χθες στις 9.09.2012 καταγράφηκε δόνηση 4.1 βαθμών χωρίς να έχουμε ουδεμία σεισμική ακολουθία μετασεισμών.
Την ίδια ώρα το περίφημο Ουγγρικό ινστιτούτο RSOE EDIS σήμερα σηματοδότησε την Σαντορίνη με το ηφαιστειακό κίτρινο τρίγωνο έκτακτου γεγονότος και φιλοξενεί το συμβάν στην 2η μόλις θέση επικινδυνότητας να πραγματοποιηθεί γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Το μείζον ερώτημα πλέον είναι: πότε και πoιο ηφαίστειο θα εκραγεί !
Μεγάλες εκρηκτικές εκρήξεις συμβαίνουν σπάνια, σε διαστήματα των 10.000 με 30.000 χρόνια, η τελευταία έκρηξη ήταν του 1927, από τότε μέχρι σήμερα θα μπορούσε να έχει μαζέψει την δυναμική μιας ισχυρής έκρηξης ;
Αυτό λογικά δεν μπορεί να προβλεφθεί από τώρα το σίγουρο είναι ότι το ηφαίστειο προειδοποιεί έστω και και στην χειρότερη περίπτωση, σχετικά λίγο έτσι ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το σίγουρο είναι πως έχουμε μπει στην τελική φάση πριν από ένα μεγάλο γεγονός.
Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί όμως στο "δαχτυλίδι" μας φοβίζει και θεωρούμε πως υπάρχουν πιθανότητες, μικρές μεν αλλά υπάρχουν, να δούμε απρόσμενα γεγονότα όπως η δημιουργία νέας καλντέρας η ακόμα και την ενεργοποίηση τελικά του γιγαντιαίου Κολούμπο και όχι της γνωστής μας Καμένης. Την ίδια άποψη συμπεραίνομαι πως έχουν και στο Ουγγρικό ινστιτούτο RSOE EDIS μια και στις πιο διευκρινιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν το κίτρινο ηφαιστειακό τρίγωνο που συνήθως τοποθετείτε ακριβός πάνω στον χώρο του γεγονότος, έχει μια σχετική απόκλιση προς την κατεύθυνση, βόρεια και ανατολικά δηλαδή, προς την γεωγραφική θέση του γιγαντιαίου υποθαλάσσιου Κολούμπο, το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν είναι κατά προσέγγιση εκεί που έχουμε βάλει το κόκκινο αστέρι, στην σχετική φωτογραφία.
Θυμίζουμε ότι το Κολούμπο ήταν το ηφαίστειο που προκάλεσε την Μινωική καταστροφή και όχι η Καμένη.



NYXTOBATHS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου