ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αναρρίχηση στα βράχια του Όρλιακα - (Άρθρο για την Ανάπτυξη των Γρεβενών)

Αντιγραφή από το Star-fm.gr

Μοιραστείτε το στο facebook                               











Τα βράχια των Γρεβενών σε Όρλιακα και Τσιούργιακα έχουν δεχτεί επισκέψεις αναρριχητών από την δεκαετία του 90 και είναι επίσης ευρύτερα γνωστά για την ομορφιά και αγριάδα του τοπίου σε πλήθος ορειβατών και αναρριχητών. Παρ’ όλα αυτά έχουν ανοιχτεί ελάχιστες διαδρομές , κυρίως από ατομικές προσπάθειες,.
καθώς και από την ενίσχυση του πρώην δήμου Θεοδώρου Ζιάκα, επί δημαρχίας Κ. Πέτρου. Το παρακάτω άρθρο θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες δημιουργίας αναρριχητικού πεδίου στα βράχια της περιοχής , το οποίο σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος και  δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία κτλ. να προσελκύσει εναλλακτικό τουρισμό, προσφέροντας έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής.
   Η αναρρίχηση είναι η διαδικασία κάθετης προώθησης πάνω σε ένα βράχο, χρησιμοποιώντας μόνο το φυσικό ανάγλυφο του - το σχοινί υπάρχει μόνο για να σταματήσει την πτώση. Μπορεί να γίνει σε χαμηλά βράχια από 2 μέχρι 40 μέτρα , αλλά και σε μεγάλες αλπικές ορθοπλαγιές , γι΄αυτό και υπάρχει διαφοροποίηση των ειδών αναρρίχησης κυρίως βάση του τρόπου ασφάλισης  . Η περιοχή μας είναι κατάλληλη για δύο είδη αναρρίχησης:
- Αθλητική (σπορ) αναρρίχηση η οποία  γίνεται με μόνιμα τοποθετημένες ασφάλειες συνήθως βύσματα και πλακέτες αντοχής 2,5 τόνων (κάτω εικ.).
Η ασφάλιση είναι σχετικά πυκνή  για να αποφεύγονται οι μεγάλες πτώσεις
και ο αναρριχητής να εστιάζεται στην δυσκολία.

- Παραδοσιακή αναρρίχηση στην οποία ο αναρριχητής τοποθετεί στις σχισμές του  βράχου  τις δικές του ειδικά σχεδιασμένες ασφάλειες καθώς και ειδικά καρφιά . Στα δύσκολα περάσματα συχνά υπάρχουν και μόνιμες ασφάλειες. Όταν τελειώσει το μήκος του σχοινιού τοποθετούν δύο μόνιμες ασφάλειες και ανεβαίνει και ο δεύτερος για να συνεχίσουν προς τα πάνω στην δεύτερη «σχοινιά» ,όπως λέγεται .Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να φτάσουν στην κορυφή. Αποτελεί αναρρίχηση περιπέτειας και όχι τόσο δυσκολίας.

   Στη συνέχεια αναφέρονται αναφέρονται  ενδεικτικά κάποιες περιοχές και οι δυνατότητες που προσφέρουν για άνοιγμα διαδρομών:
1. Πεδίο Δαμασκηνιές (κάτω εικόνα η Δυτική όψη)
                                              
  Έχει ήδη περίπου είκοσι διαδρομές σπορ χαρακτήρα αναπτύγματος 25 μέτρων  και έχει δυνατότητες για διαδρομές μέχρι και τριών «σχοινιών» (100 μέτρα) από εύκολες έως  πολύ δύσκολες ακόμα και «παραδοσιακές». Το υψόμετρο των 1200μ όπου βρίσκεται και ο διπλός προσανατολισμός του(ανατολή- δύση) ,το κάνουν ιδανικό για καλοκαίρι και αναρρίχηση πρωί και απόγευμα.
 (κάτω εικόνα η νότια όψη)
    Οι συνολικές δυνατότητες του πεδίου «δαμασκηνιές» εκτιμούνται  στο ελάχιστο ως  150  όλων των δυσκολιών και διαφόρων αναπτυγμάτων (από 25 ως 100μ) και όπως αναφέρθηκε η αναρρίχηση είναι δυνατή από το πρωί ως το απόγευμα επειδή υπάρχει  και ανατολική όψη στην οποία  μπορεί να σκαρφαλώνει κανείς όσο η δυτική βρίσκεται στον ήλιο , ένα χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς συχνά στα αναρριχητικά πεδία. Βρίσκεται 5χιλ από το χωριό Σπήλαιο στο δρόμο για κερασιά.
2. Πεδίο «Κύμα»
  Το ονομάζουν έτσι κάποιοι αναρριχητές που έχουν ήδη ανοίξει εκεί διαδρομές μεγάλης δυσκολίας. Υπάρχουν ήδη περίπου πέντε δύσκολες διαδρομές (λόγω της άρνησης  και των σταλακτιτικών σχηματισμών που υπάρχουν )και είναι ιδανικό για καλούς αναρριχητές. Έχει δυνατότητα για τουλάχιστο άλλες είκοσι διαδρομές διαφόρων δυσκολιών. Βρίσκεται έξω από το χωριό στο δρόμο για Κερασιά
3α. Πεδία στα βράχια της εισόδου του χωριού Σπήλαιο(πριν την γέφυρα)
   Εδώ υπάρχουν ήδη  δύο  δύσκολες διαδρομές των  25μ η κάθε μια και έχει δυνατότητες για τουλάχιστον 30 ακόμα, ιδιαίτερης δυσκολίας και  αισθητικής λόγω της καθετότητας και των δύσκολων πατημάτων. Το  ανάπτυγμα των βράχων είναι ως και 50μ με αποτέλεσμα κάθε μια να μπορεί να συνεχιστεί με άλλη μια 2η «σχοινιά» 25 μέτρων.
3β. (μετά την γέφυρα)
   Βρίσκονται κάτω από το πάρκο του «Άη ΄λια», έχουν ύψος περίπου 100μ και  μπορούν να προσφέρουν αρκετές διαδρομές τριών σχοινιών, είτε σπόρ είτε παραδοσιακού χαρακτήρα.
         4. Πεδίο Πορτίτσας
  Αποτελεί το πιο φημισμένο τοπίο της περιοχής  και υπάρχουν ήδη πέντε διαδρομές αριστερά από το γεφύρι από δύσκολες εώς πολύ δύσκολες,  κάποιες από τις οποίες μπορούν να συνεχιστούν προς τα πάνω με επιπλέον «σχοινιές» μέχρι την κορυφή της πλαγιάς. Στη γύρω περιοχή  μπορούν να ανοιχτούν τουλάχιστον άλλες 30 διαδρομές.
5. Υπόλοιπα Πεδία
  Τα ανωτέρω πεδία  είναι μόνο τα βασικά, υπάρχουν και άλλα κατάλληλα βράχια στην περιοχή του Σπηλαίου (καρούτι, είσοδος χωριού, μεγάλη πέτρα κ.α.) καθώς και σε όλη την περιοχή του Όρλιακα (Ζιάκας, δρόμος Περιβολάκι- Λάβδα κ.α.). Βέβαια μόνο με τα βασικά πεδία έχουμε δυνατότητα για τουλάχιστον 300 διαδρομές.

    Την αναρριχητική εικόνα των Γρεβενών συμπληρώνει ο  Τσιούργιακας (κάτω εικόνα) στην περιοχή της Αλατόπετρας  ,όπου έχουν ήδη ανοιχτεί από χρόνια διαδρομές αναπτύγματος  έως και 200 μέτρα παραδοσιακού χαρακτήρα (τουλάχιστο 10) και κάθε χρονιά οργανώνονται συναντήσεις αναρριχητών με την βοήθεια τοπικής ομάδας.  Στο πεδίο απαιτείται ανανέωση των παλιών ασφαλειών,  και εμπλουτισμός με νέες σπορ ή παραδοσιακού χαρακτήρα. Υπάρχουν δυνατότητες για πολλές ακόμα διαδρομές.          
Άλλες δραστηριότητες
- Ποδηλατικές διαδρομές στο συγκρότημα Όρλιακα- Βασιλίτσας.
- Πεζοπορικά μονοπάτια στον Όρλιακα και στη Βασιλίτσα .
(Για τα οποία απαιτείται σηματοδότηση).
- Rafting και canyoning το οποίο ήδη ασκείτε από γραφεία εναλλακτικού τουρισμού.

Συμπέρασμα
   Η περιοχή του Όρλιακα - Βασιλίτσας, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς φυσιολάτρες, αναρριχητές, πεζοπόρους, ποδηλάτες  όλο τον χρόνο και ειδικά όταν λιώσουν τα χιόνια και σταματήσει η προσέλευση χιονοδρόμων, αν όμως οργανωθεί κατάλληλα.
     Ειδικά για τα βράχια της περιοχής τα οποία για τους παλιούς θεωρούνταν άχρηστα ή στην καλύτερη περίπτωση απλά μια ωραία θέα, μπορούν να προσελκύσουν πολύ εναλλακτικό τουρισμό ακόμα και από το εξωτερικό, όπως έγινε στην Κάλυμνο  και στα πεδία των Τρικάλων (Μετέωρα, Πύλη, Μουζάκι).
   Κάθε χρόνο δεκάδες αναρριχητές από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη επισκέπτονται την  Θεσσαλία για αναρρίχηση στα Μετέωρα και το Μουζάκι , ελλείψει όμως κάποιου οργανωμένου πεδίου δεν περνάν ποτέ από Μακεδονία και ειδικότερα από τα κοντινά Γρεβενά.
   
  Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ιστοσελίδες που θα βρει ένας ξένος αναρριχητής που θέλει να σκαρφαλώσει στην Ελλάδα κάνοντας αναζήτηση στο Google:
-    Η παρακάτω σελίδα  αναφέρετε σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά την Μακεδονία δεν αναφέρει κανένα  οργανωμένο πεδίο  ή τουλάχιστον δεν έχει καταχωρήσεις για αυτά που βρίσκονται στην Καβάλα και στην Φλώρινα και αν προσέξει κανείς την περιγραφή της Μακεδονίας , μάλλον μας μπερδεύει με τα διπλανά Σκόπια!

Attiki (47) Crete (4) Epirus (0) Islands (169)Macedonia (0) Peloponnessos (9)Sterea Ellada (9) Thessalia (13)

-   Στην επόμενη σελίδα επονομαζόμενη Climb Europe , αναφέρει και πάλι μόνο τα Μετέωρα και το Μουζάκι στα Τρίκαλα.

-  Στην τελευταία Ελληνική αυτή την φορά σελίδα, αναφέρονται κάποια πεδία στην ανατολική Μακεδονία και κάποια στα Τέμπη και στον Όλυμπο και βέβαια αυτά της Θεσσαλίας.

  Ας σημειωθεί ότι τα σπορ πεδία των Τρικάλων (Πύλη ,Μουζάκι) έχουν περίπου 100 και 60 διαδρομές το καθένα . Οι δυνατότητες των βράχων του Όρλιακα , είναι τουλάχιστο για 300 σπορ (κυρίως) διαδρομές όλων των δυσκολιών. Επίσης  τα Μετέωρα απευθύνονται κυρίως σε αναρριχητές περιπέτειας , δεν είναι κατάλληλα για αρχάριους και δεν τα προτιμάν οι σπορ αναρριχητές.
  Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ένα πεδίο στα Γρεβενά θα αντικαθιστούσε τα πιο πάνω πεδία, αλλά θα τα συμπλήρωνε και θα αποτελούσε μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα ικανοποιούσε όλα τα γούστα και τις επιδόσεις.

    Αξίζει τέλος να αναφερθούμε στην Κάλυμνο η οποία την τελευταία δεκαετία μεταμορφώθηκε από  βραχονήσι των σφουγγαράδων σε αναρριχητικό παράδεισο  διεθνούς φήμης με πάνω από 1500 σπόρ διαδρομές. Η προσπάθεια  διάνοιξης διαδρομών ξεκίνησε από δύο Ιταλούς αναρριχητές που έκαναν διακοπές στο νησί και στην συνέχεια ενισχύθηκε και από τοπικούς φορείς οι οποίοι κάθε χρόνο όπως και φέτος (28,29 Σεπτεμβρίου) οργανώνουν διεθνή αναρριχητικά φεστιβάλ. Έτσι ο αναρριχητικός τουρισμός  ενίσχυσε την οικονομία του νησιού και επέκτεινε την τουριστική  του περίοδο.  Σημειωτέον ότι η Κάλυμνος  αναφέρεται πάντα πρώτη στις ιστοσελίδες που αφορούν τα αναρριχητικά πεδία της Ελλάδας.
 (κάτω εικόνα , το κύριο συγκρότημα βράχων)
Στέργιος Παπαστεργίου & Λεωνίδας Γκόγκος στο Star-fm.gr


ΥΓ ΑΕΤΟΣ2: Είμαι περίεργος να δω πόσοι θα εκτυπώσουν αλλά και θα υποστηρίξουν την παραπάνω "διατριβή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου