Την απόφασή του να συμμετάσχει προσωπικά στην κυβέρνηση και να
ενισχύσει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτή με τη συμμετοχή βουλευτών έχει λάβει
ο Ευ. Βενιζέλος, που φέρεται..
αποφασισμένος να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για να διατηρηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση αυτή προσβλέπει στην ταύτιση της πορείας του ΠΑΣΟΚ με την πορεία της κυβέρνησης ώστε η σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ να γίνει συνώνυμο της κυβερνητικής σταθερότητας.
Κάτι για το οποίο πίεζαν ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος απέφυγε τον περασμένο Ιούνιο κάτω από την πίεση στελεχών όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, που πρέσβευε τη σταδιακή αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση «για να μη γίνει “τσόντα” του Σαμαρά».
Και όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής, θα αναιρεθεί μόνο εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, ρήξη με την Ευρώπη, πολιτική αστάθεια και διενέργεια πρόωρων εκλογών, σενάριο που μετά την καταγραφή της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών και τις δηλώσεις Σόιμπλε, στην Ιπποκράτους δεν θεωρούν ότι στερείται βάσης.
Άλλωστε στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι αν πάμε σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης για δόση, επιμήκυνση και βιωσιμότητα χρέους, ο Α. Σαμαράς –με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.- θα ήθελε ενεργότερη συμμετοχή Βενιζέλου στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, η συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι -ούτως ή άλλως- κίνηση υψηλού ρίσκου. Είναι όμως και μονόδρομος καθώς, όπως εκτιμήθηκε και στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Ιπποκράτους, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία έχει απολέσει εδώ και καιρό.
Και αυτό γιατί στην Ιπποκράτους αποδίδουν ηγετικές βλέψεις τόσο στον Α. Λοβέρδο όσο και στον Κ. Σκανδαλίδη. Εκτιμούν ότι εκεί θα δοθεί η επόμενη μάχη για την ηγεσία, με τον Α. Λοβέρδο να θέλει τη σύγκρουση στο πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Κ. Σκανδαλίδη στο συνέδριο.
Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας (και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Ιπποκράτους) ο κ. Βενιζέλος μετρά το πολύ πέντε σίγουρους υποστηρικτές, ο Α. Λοβέρδος το πολύ δύο και ο Κ. Σκανδαλίδης κανέναν από τη στιγμή που Κουτσούκος και Κασσής διαγράφηκαν μαζί του.
Από εκεί και πέρα -χωρίς καμία υπερβολή- την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν μέλη ενός «στρατού ατάκτων» που κατά την εκτίμηση έμπειρου κομματικού «θα στήριζαν οποιονδήποτε θα μπορούσε να τους δώσει προοπτική επανεκλογής. Και αυτό συμπεριλαμβάνει τον Βενιζέλο που κατηγορούν για εγκληματικά λάθη, τον Λοβέρδο που βρίζουν επειδή απείχε τέσσερις μήνες ή κάποιον τρίτο».
Σε επίπεδο κόμματος τα πράγματα είναι ακόμα πιο ρευστά.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει την πλειοψηφία στο συνέδριο, όπου έχουν ισχυρά ερείσματα ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία και οι παπανδρεϊκοί (Παπουτσής, Καρχιμάκης κ.ά.) που είναι αβέβαιο αν θα κινηθούν σε μία κατεύθυνση αλλά βλέπουν το συνέδριο ως ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ρόλο του και με άλλες κινήσεις.
Θα φτιάξει νέα ηγετική ομάδα, μέσα από τη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου όπου συντονιστής θα είναι ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ για τη θέση του γραμματέα ακούγεται το όνομα της «σκληρής» Τόνιας Αντωνίου.
Στην ηγετική ομάδα θα βάλει νέα στελέχη (Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γ. Κουτρουμάνη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Συμεών Κεδίκογλου κ.ά.). Κάποιοι, δε, εξ αυτών είναι και υποψήφιοι υπουργοί σε περίπτωση ανασχηματισμού.
Είναι εκείνος που διακινεί τη θεωρία περί «αναλώσιμων» προέδρων, που λέει δηλαδή ότι αν ανατραπεί ο Βενιζέλος, τότε αυτοί που ακολουθούν ή μπορεί να ακολουθήσουν δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Στην οδό Σίνα, απαντώντας στην Ιπποκράτους, λένε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία με τον Α. Λοβέρδο καθώς οι πολιτικές τους διαφωνίες με τον Κ. Σκανδαλίδη είναι σημαντικές με τελευταίες τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την ψήφιση των μέτρων.
Ο Κ. Σκανδαλίδης θα ξαναγραφτεί στο ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει στο συνέδριο, διαρρέοντας ότι η σχέση του με το κόμμα είναι βιωματική, άρα δεν μπορεί να βρεθεί έξω από αυτό.
Και μέχρι τότε –με αρχή την αποψινή του ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό– θα επιχειρεί να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ όσο πιο κοντά κάθεται στην κυβερνητική «φωτιά» τόσο πιο πολύ θα κινδυνεύει να καεί…
«Πήγε στο γραφείο του Σκανδαλίδη για να του δώσει την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του. Φυσικά και μιλήσανε, αλλά όσα λέει ο Βενιζέλος για συνωμοσία εναντίον του είναι η προσπάθειά του να ανακαλύψει “εσωτερικούς εχθρούς”, όπως έκανε και ο Παπανδρέου» λένε συνεργάτες του Α. Λοβέρδου.
Στο ερώτημα πώς θα κινηθεί ο πρώην υπουργός Υγείας μετά την απαξιωτική απάντηση Βενιζέλου –μέσω επιστολής Μανιάτη– στο αίτημά του για άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαντούν: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι πήραμε καμία απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει απαντήσεις, να προχωρήσει σε ρήξεις. Δεν θα φτάσουμε μέχρι το συνέδριο. Δεν έχουμε χρόνο» απαντούν.
Σε αυτή τη φάση, ο Α. Λοβέρδος που φέρεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια περί δημιουργίας νέου κόμματος και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ -που έλεγε ότι έχει πεθάνει- για να το διεκδικήσει έχει σχέδιο. Η στροφή του στις διεργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι τυχαία και περιέχει μεγάλη δόση πολιτικού κυνισμού.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον βρίζουν; Οτι με τον Βενιζέλο να παραμένει στο τιμόνι δεν έχουν πολλές ελπίδες να επανεκλεγούν. Και ότι αν αναλάβει εκείνος τότε οι πιθανότητες επανεκλογής τους αυξάνονται.
Επιχειρεί δηλαδή, εκμεταλλευόμενος και το ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παζλ διαφορετικών επιδιώξεων και στόχων και δεν αποτελεί ομάδα, να δημιουργήσει πανικό στους βουλευτές και να τους πείσει ότι «ενώ με τον Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να μην πιάσει το 3%, με εκείνον θα έχει ένα τουλάχιστον 5% με 6%».
Η τελευταία φράση ανήκει σε έμπιστο του Βενιζέλου κομματικό στέλεχος και έτσι ακριβώς τη μετέφερε, όπως είπε στον Τύπο της Κυριακής, και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο ακούγονται ονόματα –κανένα σενάριο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν προσωποποιηθεί– όπως του Φίλιππου Σαχινίδη και του Θάνου Μωραΐτη. Λέγεται μάλιστα ότι υπέρ του τελευταίου κινείται ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου…
Επί της ουσίας, πραγματικές κινήσεις για την ανάδειξη ενός νέου υποψηφίου σε μία κούρσα διαδοχής δεν υπάρχουν. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα περί νέου υποψηφίου διακινούνται σκοπίμως από τις «παλιοσειρές» με ένα στόχο.
Για να προκληθεί σύγκριση σε συνθήκες πίεσης ανάμεσα στα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη όπως ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο Σκανδαλίδης και τους νέους «ανέτοιμους» και έτσι οι «παλιοί» να προβάλουν ως αναγκαίες λύσεις…
Ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης ωστόσο είναι μέσα και στα σενάρια που αναφέρουν υποψήφιους υπουργούς και το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν κάποιος σε αυτές τις συνθήκες να κάνει για υπουργός και όχι για υποψήφιος αρχηγός;
Άλλωστε, όπως σημειώνει στον Τύπο της Κυριακής στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (ειδικά για τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν «πουσάρει» ο ίδιος τέτοια σενάρια) «ο Παπαντωνίου το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφυγε από υπουργός Οικονομικών ήταν να παραγγείλει δημοσκόπηση για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ…».
Η συνέντευξη Δατσέρη που σκόρπισε πανικό
«Υπήρξε στη Μεταπολίτευση μία περίοδος γενικευμένης φούσκας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα της Μεταπολίτευσης», δήλωσε την Παρασκευή ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Γ. Δατσέρης, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FΜ, προκαλώντας έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και περίεργους συνειρμούς σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Από αυτούς που ήταν συστημικά στοιχεία της Μεταπολίτευσης, υπουργοί με μεγάλη ισχύ, γνωρίζετε εσείς ανά δύο μεταξύ τους να συμφωνούν; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω, που παρακολουθώ και είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Δεν μπορώ να διακρίνω από τους οκτώ-δέκα, οι οποίοι επικοινωνιακά δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ανά δύο να μπορούν να συμφωνήσουν. Άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη!», προσέθεσε ο κ. Δατσέρης επικρίνοντας τα στελέχη που διαφωνούν. Μόλις τελείωσε η συνέντευξη Δατσέρη άρχισε η… αποκρυπτογράφηση.
«Τον άκουσες; Τι θέλει ο Βενιζέλος να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με το τέλος της Μεταπολίτευσης;» έλεγαν κάποιοι. Κάποιοι πιο ψύχραιμοι κατάλαβαν ότι ήθελε απλώς να στηρίξει το επιχείρημα της Ιπποκράτους ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει απέναντί του μία ομάδα που να τον αμφισβητεί, αλλά μεμονωμένα στελέχη που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. «Τότε αυτό το “η φούσκα της Μεταπολίτευσης” τι το ήθελε;» επανέρχονταν τα σχόλια. «Μήπως ο Βενιζέλος αποφάσισε να τελειώνει με το ΠΑΣΟΚ και να κάνει ό,τι απειλούσε ο Λοβέρδος πριν από λίγες ημέρες. Νέο κόμμα;» έλεγαν κάποιοι άλλοι. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια…
Γιάννης Καμπουράκης στον Ελεύθερο Τύπο
αποφασισμένος να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για να διατηρηθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση αυτή προσβλέπει στην ταύτιση της πορείας του ΠΑΣΟΚ με την πορεία της κυβέρνησης ώστε η σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ να γίνει συνώνυμο της κυβερνητικής σταθερότητας.
Κάτι για το οποίο πίεζαν ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά ο Ευ. Βενιζέλος απέφυγε τον περασμένο Ιούνιο κάτω από την πίεση στελεχών όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, που πρέσβευε τη σταδιακή αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση «για να μη γίνει “τσόντα” του Σαμαρά».
Και όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη της Παρασκευής, θα αναιρεθεί μόνο εάν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, ρήξη με την Ευρώπη, πολιτική αστάθεια και διενέργεια πρόωρων εκλογών, σενάριο που μετά την καταγραφή της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών και τις δηλώσεις Σόιμπλε, στην Ιπποκράτους δεν θεωρούν ότι στερείται βάσης.
Άλλωστε στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι αν πάμε σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης για δόση, επιμήκυνση και βιωσιμότητα χρέους, ο Α. Σαμαράς –με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.- θα ήθελε ενεργότερη συμμετοχή Βενιζέλου στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, η συμμετοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι -ούτως ή άλλως- κίνηση υψηλού ρίσκου. Είναι όμως και μονόδρομος καθώς, όπως εκτιμήθηκε και στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Ιπποκράτους, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία έχει απολέσει εδώ και καιρό.
Και αυτό γιατί στην Ιπποκράτους αποδίδουν ηγετικές βλέψεις τόσο στον Α. Λοβέρδο όσο και στον Κ. Σκανδαλίδη. Εκτιμούν ότι εκεί θα δοθεί η επόμενη μάχη για την ηγεσία, με τον Α. Λοβέρδο να θέλει τη σύγκρουση στο πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Κ. Σκανδαλίδη στο συνέδριο.
Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας (και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην Ιπποκράτους) ο κ. Βενιζέλος μετρά το πολύ πέντε σίγουρους υποστηρικτές, ο Α. Λοβέρδος το πολύ δύο και ο Κ. Σκανδαλίδης κανέναν από τη στιγμή που Κουτσούκος και Κασσής διαγράφηκαν μαζί του.
Από εκεί και πέρα -χωρίς καμία υπερβολή- την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελούν μέλη ενός «στρατού ατάκτων» που κατά την εκτίμηση έμπειρου κομματικού «θα στήριζαν οποιονδήποτε θα μπορούσε να τους δώσει προοπτική επανεκλογής. Και αυτό συμπεριλαμβάνει τον Βενιζέλο που κατηγορούν για εγκληματικά λάθη, τον Λοβέρδο που βρίζουν επειδή απείχε τέσσερις μήνες ή κάποιον τρίτο».
Σε επίπεδο κόμματος τα πράγματα είναι ακόμα πιο ρευστά.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει την πλειοψηφία στο συνέδριο, όπου έχουν ισχυρά ερείσματα ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία και οι παπανδρεϊκοί (Παπουτσής, Καρχιμάκης κ.ά.) που είναι αβέβαιο αν θα κινηθούν σε μία κατεύθυνση αλλά βλέπουν το συνέδριο ως ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ρόλο του και με άλλες κινήσεις.
Θα φτιάξει νέα ηγετική ομάδα, μέσα από τη σύνθεση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου όπου συντονιστής θα είναι ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ για τη θέση του γραμματέα ακούγεται το όνομα της «σκληρής» Τόνιας Αντωνίου.
Στην ηγετική ομάδα θα βάλει νέα στελέχη (Φίλιππο Σαχινίδη, Θάνο Μωραΐτη, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γ. Κουτρουμάνη, Πάρι Κουκουλόπουλο, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Συμεών Κεδίκογλου κ.ά.). Κάποιοι, δε, εξ αυτών είναι και υποψήφιοι υπουργοί σε περίπτωση ανασχηματισμού.
Σκανδαλίδης: «Δεν βάζω θέμα ηγεσίας»
Ο Κ. Σκανδαλίδης διαψεύδει την Ιπποκράτους που λέει ξεκάθαρα ότι
κινείται με σκοπό την ανατροπή του Ευ. Βενιζέλου. «Στηρίζει Βενιζέλο για
την προεδρία, δεν βάζει και δεν θα βάλει θέμα ηγεσίας, διαφωνεί με τη
γραμμή» λένε οι συνεργάτες του.Είναι εκείνος που διακινεί τη θεωρία περί «αναλώσιμων» προέδρων, που λέει δηλαδή ότι αν ανατραπεί ο Βενιζέλος, τότε αυτοί που ακολουθούν ή μπορεί να ακολουθήσουν δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Στην οδό Σίνα, απαντώντας στην Ιπποκράτους, λένε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία με τον Α. Λοβέρδο καθώς οι πολιτικές τους διαφωνίες με τον Κ. Σκανδαλίδη είναι σημαντικές με τελευταίες τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και την ψήφιση των μέτρων.
Ο Κ. Σκανδαλίδης θα ξαναγραφτεί στο ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει στο συνέδριο, διαρρέοντας ότι η σχέση του με το κόμμα είναι βιωματική, άρα δεν μπορεί να βρεθεί έξω από αυτό.
Και μέχρι τότε –με αρχή την αποψινή του ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό– θα επιχειρεί να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ όσο πιο κοντά κάθεται στην κυβερνητική «φωτιά» τόσο πιο πολύ θα κινδυνεύει να καεί…
Επιστροφή με στόχο την ηγεσία ο Λοβέρδος
Την Πέμπτη το βράδυ ο Α. Λοβέρδος συναντήθηκε στους διαδρόμους της
Βουλής με τον Κ. Σκανδαλίδη. «Κώστα, σε διέγραψε και από το κόμμα; Από
ποιο κόμμα θα μου πεις…» είπε στο συνομιλητή του. Οι δυο τους τα είχαν
πει και πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε μία συνάντηση που η
Ιπποκράτους «ενοχοποιεί» ως τη συνάντηση όπου κλείστηκε η μεταξύ τους
συμφωνία για ανατροπή Βενιζέλου.«Πήγε στο γραφείο του Σκανδαλίδη για να του δώσει την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του. Φυσικά και μιλήσανε, αλλά όσα λέει ο Βενιζέλος για συνωμοσία εναντίον του είναι η προσπάθειά του να ανακαλύψει “εσωτερικούς εχθρούς”, όπως έκανε και ο Παπανδρέου» λένε συνεργάτες του Α. Λοβέρδου.
Στο ερώτημα πώς θα κινηθεί ο πρώην υπουργός Υγείας μετά την απαξιωτική απάντηση Βενιζέλου –μέσω επιστολής Μανιάτη– στο αίτημά του για άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαντούν: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι πήραμε καμία απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να δώσει απαντήσεις, να προχωρήσει σε ρήξεις. Δεν θα φτάσουμε μέχρι το συνέδριο. Δεν έχουμε χρόνο» απαντούν.
Σε αυτή τη φάση, ο Α. Λοβέρδος που φέρεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια περί δημιουργίας νέου κόμματος και επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ -που έλεγε ότι έχει πεθάνει- για να το διεκδικήσει έχει σχέδιο. Η στροφή του στις διεργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι τυχαία και περιέχει μεγάλη δόση πολιτικού κυνισμού.
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ακόμα και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον βρίζουν; Οτι με τον Βενιζέλο να παραμένει στο τιμόνι δεν έχουν πολλές ελπίδες να επανεκλεγούν. Και ότι αν αναλάβει εκείνος τότε οι πιθανότητες επανεκλογής τους αυξάνονται.
Επιχειρεί δηλαδή, εκμεταλλευόμενος και το ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παζλ διαφορετικών επιδιώξεων και στόχων και δεν αποτελεί ομάδα, να δημιουργήσει πανικό στους βουλευτές και να τους πείσει ότι «ενώ με τον Βενιζέλο το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να μην πιάσει το 3%, με εκείνον θα έχει ένα τουλάχιστον 5% με 6%».
Η τελευταία φράση ανήκει σε έμπιστο του Βενιζέλου κομματικό στέλεχος και έτσι ακριβώς τη μετέφερε, όπως είπε στον Τύπο της Κυριακής, και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Το σενάριο του νέου υποψηφίου
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, υπάρχει έντονη υπόγεια κινητικότητα στα
λεγόμενα νέα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπου και αν ανήκουν
εσωκομματικά, όποιον και αν υποστηρίζουν. Είναι μία κατηγορία στελεχών
που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται νέο αρχηγό «που δεν θα απαντά
στα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος και θα πείθει ότι μπορεί να
ανασυντάξει το κόμμα».Σε αυτό το πλαίσιο ακούγονται ονόματα –κανένα σενάριο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν προσωποποιηθεί– όπως του Φίλιππου Σαχινίδη και του Θάνου Μωραΐτη. Λέγεται μάλιστα ότι υπέρ του τελευταίου κινείται ο Γ. Παναγιωτακόπουλος και τα μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ακόμα και ο Γ. Παπανδρέου…
Επί της ουσίας, πραγματικές κινήσεις για την ανάδειξη ενός νέου υποψηφίου σε μία κούρσα διαδοχής δεν υπάρχουν. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα περί νέου υποψηφίου διακινούνται σκοπίμως από τις «παλιοσειρές» με ένα στόχο.
Για να προκληθεί σύγκριση σε συνθήκες πίεσης ανάμεσα στα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη όπως ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο Σκανδαλίδης και τους νέους «ανέτοιμους» και έτσι οι «παλιοί» να προβάλουν ως αναγκαίες λύσεις…
Ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Θάνος Μωραΐτης ωστόσο είναι μέσα και στα σενάρια που αναφέρουν υποψήφιους υπουργούς και το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν κάποιος σε αυτές τις συνθήκες να κάνει για υπουργός και όχι για υποψήφιος αρχηγός;
Άλλωστε, όπως σημειώνει στον Τύπο της Κυριακής στέλεχος κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (ειδικά για τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι δεν «πουσάρει» ο ίδιος τέτοια σενάρια) «ο Παπαντωνίου το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφυγε από υπουργός Οικονομικών ήταν να παραγγείλει δημοσκόπηση για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ…».
Η συνέντευξη Δατσέρη που σκόρπισε πανικό
«Υπήρξε στη Μεταπολίτευση μία περίοδος γενικευμένης φούσκας στη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια φούσκα της Μεταπολίτευσης», δήλωσε την Παρασκευή ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Γ. Δατσέρης, στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FΜ, προκαλώντας έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις και περίεργους συνειρμούς σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Από αυτούς που ήταν συστημικά στοιχεία της Μεταπολίτευσης, υπουργοί με μεγάλη ισχύ, γνωρίζετε εσείς ανά δύο μεταξύ τους να συμφωνούν; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω, που παρακολουθώ και είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Δεν μπορώ να διακρίνω από τους οκτώ-δέκα, οι οποίοι επικοινωνιακά δημιουργούν αυτά τα προβλήματα, ανά δύο να μπορούν να συμφωνήσουν. Άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη!», προσέθεσε ο κ. Δατσέρης επικρίνοντας τα στελέχη που διαφωνούν. Μόλις τελείωσε η συνέντευξη Δατσέρη άρχισε η… αποκρυπτογράφηση.
«Τον άκουσες; Τι θέλει ο Βενιζέλος να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με το τέλος της Μεταπολίτευσης;» έλεγαν κάποιοι. Κάποιοι πιο ψύχραιμοι κατάλαβαν ότι ήθελε απλώς να στηρίξει το επιχείρημα της Ιπποκράτους ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει απέναντί του μία ομάδα που να τον αμφισβητεί, αλλά μεμονωμένα στελέχη που δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. «Τότε αυτό το “η φούσκα της Μεταπολίτευσης” τι το ήθελε;» επανέρχονταν τα σχόλια. «Μήπως ο Βενιζέλος αποφάσισε να τελειώνει με το ΠΑΣΟΚ και να κάνει ό,τι απειλούσε ο Λοβέρδος πριν από λίγες ημέρες. Νέο κόμμα;» έλεγαν κάποιοι άλλοι. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια…
Γιάννης Καμπουράκης στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου