ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Δείτε τα χαράτσια-σοκ που θα επιβληθούν στην πλειονότητα των φυσικών προσώπων

Μοιραστείτε το στο facebook
Όλες οι νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος – Υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες 18 ετών και άνω..
– Καταργείται εντελώς το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα

     Υποχρεωτική από το 2013 η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών, είτε έχουν είτε δεν έχουν εισόδημα!

 

     Χωρίς αφορολόγητο όριο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων

 

     Φόροι έως 45% στο εφάπαξ και στα οικογενειακά επιδόματα

 

     Αύξηση από 10% σε 21% του «φόρου ποινής» για όσους δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων

 

     Τέλος στα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα τέκνα, τις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο και τις πρόσθετες μειώσεις φόρου για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών και μικρών νησιών

 

     Αυτοτελής φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος για όλους τους μη μισθωτού φορολογούμενους

 

     Αυξάνεται από 10% σε 15% ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα.

 

     Μειώνεται η φορολογία των μερισμάτων των ΑΕ και ΕΠΕ

 

     Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% σε ακίνητα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές

 

Αλλαγές εκ βάθρων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Από τις επικείμενες αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του έτους 2013 θα προκύψουν νέες σημαντικές αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων εταιρειών και φοροελαφρύνσεις για τις Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ.

Αναλυτικά, οι βασικότερες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν τις ακόλουθες αλλαγές:


1) Υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες πολίτες 18 ετών και άνω.
Κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
2) Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το καταργούμενο αφορολόγητο όριο αντικαθίσταται από ετήσια μείωση φόρου που φθάνει τα 1.950 ευρώ για όσους εξ’ αυτών έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ και μειώνεται για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσια εισοδήματα από 18.001 έως 42.000 ευρώ.
Ουσιαστικά, για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, καθώς επίσης και για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, το νέο φορολογικό σύστημα δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
3) Κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος, τα οποία ισχύουν σήμερα για τα προστατευόμενα τέκνα ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του φορολογούμενου και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα. Εξαιτίας της κατάργησής τους θα προκύψει ετήσια αύξηση φόρου έως και 200 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 1 παιδί, 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με 2 παιδιά, 700 ευρώ για κάθε τρίτεκνο και 1.240 ευρώ για κάθε πολύτεκνο με 4 παιδιά.
4) Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος. Για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες θα πάψουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει βάσει της φορολογικής κλίμακας αφαιρείται το 10% των δαπανών του φορολογούμενου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Για όσους φορολογούμενους δεν αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καταργούνται όλες οι παραπάνω εκπτώσεις δαπανών.
5) Κατάργηση των απαλλαγών από το φόρο εισοδήματος για το εφάπαξ και τα οικογενειακά επιδόματα.
6) Κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για κάθε μισθωτό φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.
7) Κατάργηση των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.

8) Αύξηση από 10% σε 21% του πρόσθετου φόρου
που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος το οποίο δεν καλύπτεται από αποδείξεις.
9) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων κάθε κατηγορίας.
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα φορολογούνται με βάση μια νέα απλούστερη φορολογική κλίμακα, με τρία μόνο φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές φόρου 21%, 36% και 45%. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 40.000 ή 50.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος και 33% ή 35% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό. Με την ίδια αυτή κλίμακα θα φορολογούνται και τα κέρδη των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών. Οι αγρότες θα φορολογούνται με 13% για τα συνολικά καθαρά εισοδήματά τους από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ όσοι φορολογούμενοι εισπράττουν ενοίκια θα φορολογούνται ξεχωριστά από το πρώτο ευρώ και γι΄ αυτά τα εισοδήματα.

10) Φοροελαφρύνσεις για τις ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ) και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των συγκεκριμένων εταιρειών θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα περιορίζεται στα επίπεδα του 33%.

Ειδικότερα:

-Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.
-Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.

11) Αύξηση από 10% σε 15% στο φόρο
επί των τόκων των καταθέσεων, των ομολογιακών δανείων, καθώς και των εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου που δεν διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.

12) Επιβολή φόρου 20%
στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου