Μοιραστείτε το στο facebook
Αν υπάρχει Όσκαρ επιχειρηματικότητας, γράφαμε στις 02/11/2009 τότε ασυζητητί πρέπει να το πάρει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης...
«Ένας 37χρονος Έλληνας που έβαλε τα γυαλιά σε όλους του γκουρού των αγορών και των διεθνών επιχειρήσεων, ο καλύτερος εκπρόσωπος του καπιταλισμού», θα μπορούσε να γράφει το σημείωμα της Ακαδημίας που θα έδινε το Όσκαρ ή το Νόμπελ στον κ. Λαυρεντιάδη. Τελικά ύστερα από τρία χρόνια και κάτι ημέρες ετοιμάζεται να παραλάβει ένα άλλο βιβλίο που το απονέμουν κλείνοντάς τον σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να αναλογίζεσαι πως ήταν έξω.
Σε αυτά τα τρία χρόνια όμως, κ. Λαυρεντιάδης θεωρήθηκε ο πλέον ανερχόμενος επιχειρηματίας στην Ελλάδα και το νέο «τζάκι» στο χώρο των Media. Αγόραζε ότι «σαπάκι»- και όχι μόνο – έβρισκε το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Τον Ρ/Σ Flash, μετοχές στο Mega, στο Έθνος και την Ημερησία (πάνω από 12% των μετοχών του “Πήγασου” από τον Μπόμπολα), την Εσπρέσο και την Ισοτιμία. Από τον ΔΟΛ εξαγόρασε την αγγλόφωνη “Athens News” και το περιοδικό “Free”. Πήρε την City Press από τον Κύρτσο, είχε πάρε – δώσε με τους Αλαφούζους στον ΣΚΑΙ, και το πρώην TV Magic που πήρε από τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Κι ενώ αυτός αγόραζε από τους εκδότες, στην ουσία δίνοντάς τους χρήματα κι αγοράζοντας «αέρα», όλοι αναρωτιούνταν γιατί το κάνει αυτό; Μήπως είχε κάποιο λάκκο η φάβα; «Θα εξαγοράζει μέσα ώστε να μη γράφουν για τα επιχειρηματικά του κόλπα», είπαν κάποιοι. Όμως δεν γνώριζαν ότι στο χώρο των media δεν υπάρχουν συμμαχίες. Λυκοφιλίες ναι, που στην πρώτη στραβή θα σε αδειάσουν σαν κουβά με σκ…ά. Στις 07/01/2010, σε μια εποχή που οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι στυλοβάτες της ….”ενημέρωσης” έτρεχαν πατείς με πατώ σε να γνωρίσουν το νέο …Κοσκωτά δημοσιεύσαμε ένα προφητικό στο antinews:
Ερωτήματα για το «φαινόμενο Λαυρεντιάδη»
Σίγουρα κρύβονται πολλά πίσω από τις κινήσεις του Λ. Λαυρεντιάδη και εμείς δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να πούμε τι είναι αυτό το φαινόμενο που αγοράζει συμμετοχές σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τράπεζες κ.λπ. Κάποιος, ωστόσο, πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1. Γιατί η πιάτσα βοά ότι η ιδιοκτήτρια της Ελευθεροτυπίας, Μ. Τεγοπούλου δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στην εξαγορά του πακέτου των μετοχών από τους Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη; Το μήνυμα που έστειλε μέσω της εφημερίδας ότι κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν την τέταρτη εξουσία σε μέσο ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε ποιον απευθύνεται;
2. Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν είναι ο παραδοσιακός πλούσιος, αυτό που θα λέγαμε «τζάκι» με παρελθόν και πολύ χρήμα. Έπαιξε με την εταιρεία του, πούλησε και πήρε 600 εκατ. ευρώ αλλά από εκεί και έπειτα δεν έχει καμιά μηχανή που κόβει χρήματα. Πώς τότε αγοράζει ότι βρει και όσο – όσο. Για παράδειγμα γιατί έδωσε 70 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια απ΄ ότι αξίζει για την Protοn Bank;
3. Γιατί αγόρασε μια σειρά από «παλτά» του χώρου των ΜΜΕ που τώρα είναι για κλείσιμο; Επίσης, γιατί συνεχίζει να δίνει χρήμα σε εκδότες και επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης, ο Σάλλας, ο Τεγόπουλος κ.λπ. βγάζοντάς τους από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση;
4. Ποια η σχέση του με τον αμερικανικό παράγοντα και το περίφημο think tank που ίδρυσε ώστε να βάλει την ελληνική διπλωματία πιο καλά στο παιχνίδι της Ουάσιγκτον; Είναι γνωστό πάντως ότι πάγια αγωνία των αρμόδιων κύκλων στην Ουάσιγκτον είναι ο έλεγχος των (αντιαμερικανικών) ΜΜΕ στην Ελλάδα.
5. Και τελικά που το πάει ο κ. Λαυρεντιάδης; Σε ένα τόσο άναρχο τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ μήπως είναι ο λύκος που έρχεται να φάει τα πρόβατα; Ή μήπως μέσω των ΜΜΕ θέλει να κυριαρχήσει χωρίς κίνδυνο στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα;
Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι κάτι ανάλογο επιχείρησε και ο αλήστου μνήμης Γ. Κοσκωτάς και δείτε που κατάντησε. Μόνο που ο «συμπαθητικός χοντρούλης» είχε απέναντί του το σύνολο των παραδοσιακών εκδοτών, ενώ ο κ. Λαυρεντιάδης τους έχει κάνει φίλους…
Πάντως, αν ζούσε ο μακαρίτης ο Κίτσος Τεγόπουλος θα τον είχε ήδη καλέσει στο γραφείο του και θα του είχε πει: «Δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά αύριο το πρωί θέλω τις μετοχές στο γραφείο μου». Αλλά είπαμε. Μαζί με τους θεσμούς εκπίπτουν και οι …στυλοβάτες τους.
Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον Τύπο
Έγραφε η Αριστέα Μπουγάτσου στην “Ελευθεροτυπία”
Ο… «τύπος» αλώνισε στο χώρο του τύπου επί ενάμιση χρόνο. Ο εξαγορασθείς Τύπος στην πλειονότητά του σιώπησε για τα μαγικά κόλπα του πρώτου και οι αρχές (περί τύπου) αγρόν ηγόραζαν.
Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έβαλε μπροστά το σχέδιο διείσδυσης στον τύπο από τον Σεπτέμβριο του 2009, δίχως αυταπάτες και δισταγμούς. Αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2009 τράπεζα (το 31,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton) αντί να τρέχει στις τράπεζες. Χρηματοδότησε τις κύριες δουλειές του μέσω της Proton και τις μιντιακές εξαγορές τις βόλεψε μέσω συνεργατών του, που όμως εμφανίζονταν χρηματοδοτούμενοι μέσω της «δικής τους» τράπεζας αλλά και μέσω των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επί παραδείγματι, η Alapis έπαιρνε δάνειο από την Proton και έδινε και κάτι για την «Espesso», την «Ντόρα την Εξερευνήτρια», τον Flash και πολλούς άλλους.
Η μακαρίτισσα η Proton έβαλε τα πρώτα κεφάλαια για την είσοδο Λαυρεντιάδη στον τύπο. Στη συνέχεια εταιρείες γενοσήμων (η Alapis) φαρμάκων, σκυλοτροφών, εμβολίων ζώων, λιπασμάτων, καλλυντικών και φαρμακευτικού υλικού (πρόκειται για τις πρώην θυγατρικές της Alapis: Provet, Γερολυμάτος, Animal Health, Μέντιμεκ και Elfe) «τάιζαν» τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές μιντιακές επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και κάποιο διάστημα εντός του 2011.
Όλα αυτά τα υποψιαζόταν το σύμπαν, όμως μόλις πρόσφατα αποτυπώθηκαν… από καραμπόλα. Εξαιτίας των ελέγχων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Proton και καταγράφονται στο απόρρητο πόρισμα ελέγχου και στα παραρτήματά του όπως καταρτίστηκαν από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Παρακολουθώντας το μιντιακό κρεσέντο του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη μέσα από το πόρισμα της ΤτΕ, προκύπτουν σημεία και τέρατα όπως: Εικονικές αποτιμήσεις εμπορικών σημαντικών εντύπων και μέσων. Μαγειρεμένα οικονομικά αποτελέσματα ΜΜΕ που εξαγοράστηκαν. «Διευκολύνσεις» σε εφημερίδες που εξαερώθηκαν. Διαφημίσεις με το σωρό που τιμολογήθηκαν στα εξαγορασμένα ΜΜΕ από την Alapis και τις συνδεδεμένες μ’ αυτήν εταιρείες. Τιμολόγια εξαφανισμένα. Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρασχέθηκαν. Εικονικές μεταβιβάσεις εφημερίδων. Αχυράνθρωποι αλλά και δύο τουλάχιστον ελεγκτικές εταιρείες στο κόλπο.
Στο πόρισμα της ΤτΕ με σαφήνεια αποτυπώνεται ότι: «Διαπιστώθηκε έμμεση καταστρατήγηση του Ν. 1806/ 1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., η οποία ελέγχει ΜΜΕ είναι πιστούχος της τράπεζας και περιλαμβάνεται στην ομάδα των άμεσα συνδεδεμένων με τον όμιλο Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη».
Σε άλλο σημείο το πόρισμα αναφέρει: «Αν και ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανωτέρω όμιλο και να μην διατηρεί άμεση μετοχική σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις της ΝΕΠ Α.Ε. από ελεγχόμενες από τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρήσεις, καθώς και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης από την τράπεζα, καθιστούν εμφανή την επιρροή του σε αυτήν».
* Τα οχήματα των μιντιακών επενδύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που σύμφωνα με το πόρισμα έχουν δανειοδοτηθεί από την Proton (χωρίς καλύμματα και χωρίς αποδεκτές εξασφαλίσεις) είναι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ΑΝΩ Α.Ε. που χρεώνονται στον Πέτρο Κυριακίδη και η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις με εμφανή μέτοχο τον γιο του Γ. Κυριακίδη.
* Η ΝΕΠ Α.Ε. έχει δανειοδοτηθεί από την Proton με 48,8 εκατ. ευρώ και στο πόρισμά της η ΤτΕ κρίνει σκόπιμη την πρόβλεψη για πιθανή ζημιά 19,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 40% του ακάλυπτου τμήματος της χρηματοδότησης.
* Η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις Α.Ε., που εισήλθε στον όμιλο επιχειρήσεων του Γ. Κυριακίδη το 2009, έχει λάβει δάνεια από την Proton 4.083.000 ευρώ. Η ΤτΕ συνιστά σχηματισμό πρόβλεψης για πιθανή ζημιά για 1.070.000 ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει ως «οξύμωρο το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Γ. Κυριακίδη (Ε1 2010) ανέρχονταν μόλις σε 52.000 ευρώ, ενώ ο πιστούχος -πέραν του δανείου στην Proton- διατηρούσε επιπρόσθετο δανεισμό υπολοίπου 810.000 ευρώ (άντληση στοιχείων από Τειρεσία 18.2.2011)».
* Το μεγάλο κόλπο γύρω από τη ΝΕΠ Α.Ε. στήθηκε όπως το περιγράφει το επίμαχο πόρισμα της ΤτΕ με μια αποτίμηση που υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία FRS Auditors Α.Ε. (27/10/2009). Η ΝΕΠ εμφανίστηκε με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση λόγω άυλων στοιχείων! Δηλαδή από την αποτίμηση εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων σε τίτλους εντύπων που έφτασαν τα 81,5 εκατ. ευρώ!
Ιδού ποιοι τίτλοι αποτιμήθηκαν και πόσο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
1. Daily Press Magazines με 11,1 εκατ. ευρώ. Εξέδιδε την «Espresso» της Κύπρου και η κυκλοφορία της διεκόπη το 2010, ενώ ο Π. Κυριακίδης δήλωσε στους ελεγκτές της ΤτΕ πως ενδέχεται να ξεκινήσει η επανέκδοσή της «μέσω χορηγίας από την Αρχιεπισκοπή». Στην ίδια εταιρεία υπάγεται ο τίτλος «Top Scorer» που έχει εκτιμηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.
2. Ημερήσιος Τύπος με 63.052.000 ευρώ. Στην αποτίμηση περιλαμβάνονται έξι σήματα (σχεδόν ασήμαντα), με κυριότερα αυτά της, «Espresso της Κυριακής» που εκτιμήθηκε αντί 28,9 εκατ. ευρώ και της «Espresso» (η ημερήσια έκδοση) αντί 32,1 εκατ. ευρώ.
3. Ημεροσκόπος, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει ο Flash, με το σήμα του να έχει εκτιμηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.
4. ΜΥΕΝΡΙ S.Α. Με 8.909.265,68 έχουν αποτιμηθεί (εύλογη αξία) τα εμπορικά σήματα της «Athens News» και του «Free Magazine», ενώ η αξία του σήματος του Jeronimo Groovy εκτιμήθηκε αντί 5,2 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της ΤτΕ ο μιντιακός οίστρος αρχίζει από την «Espresso», «που δραστηριοποιείται στο χώρο του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα περιοδικά», με δάνεια που εκδόθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, δίχως εξασφαλίσεις και με ασύμφορο περιθώριο επιτοκίου (4%) για την Proton.
Σκοπός των χρηματοδοτήσεων της ΝΕΠ, ισχυρίζεται η ΤτΕ, αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε εισηγμένα στο Χ.Α. συγκροτήματα του τύπου (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., Τεγόπουλος Α.Ε.) με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή.
Από τα παραστατικά της Proton προκύπτει πως για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το Χ.Α. και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από το Χ.Α.) η Proton είχε αρχικώς εγκρίνει ποσό 26 εκατ. που το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ.
Την ίδια περίοδο η Proton εγκρίνει δάνειο 10 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας) με σκοπό την εξαγορά από τη ΝΕΠ του 49% της «Veto» που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Η «Veto» όμως έκλεισε και η «ταμειακή διευκόλυνση» 9 εκατ. ευρώ που της είχε προσφέρει η ΝΕΠ καταγράφεται στις επισφάλειες της Proton. Επιπροσθέτως είχαν εξαγοραστεί το Κανάλι 10-SBC, ο Flash κ.ά., επιχειρήσεις χωρίς προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης, κάτι που οδηγεί την ΤτΕ να γράψει ότι «η επένδυση δεν αποσκοπούσε σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς».
Στις 7-6-2011 οι συμμετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ έχουν απομειωθεί κατά 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ, 42 εκατ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών της το 2010 απορρέει από την Alapis.
ΝΕΠ και ΑΝΩ έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με 27,9 εκατ. ευρώ από πρώην θυγατρικές της Alapis από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2011.
Ως προς την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις, το πόρισμα της ΤτΕ την χρεώνει στις υποχρεώσεις του Γ. Κυριακίδη, όπως αυτές συνολικά διαμορφώνονται με τον συνυπολογισμό των δανείων μέσω Fineglino και Elfe, «δεδομένης της απουσίας όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η επίσημη εξαγορά και διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Γ. Βλαστάρη».
Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα «Ισοτιμία» εμφανιζόταν με μετόχους την Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο.
Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Proton έχει προφορικά ενημερώσει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τον κ. Βλαστάρη, ενώ ο ίδιος σε σύσκεψη που έγινε στις 14/4/2011 με στελέχη της τράπεζας, «ενημέρωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Γ. Κυριακίδη κάποιο τίμημα εξαγοράς της ΑΔΕΛΕ εκδόσεις. Εν τούτοις, δεν τέθηκε στη διάθεση της Τράπεζας σχετικό συμφωνητικό, παρ’ ότι ζητήθηκε επανειλημμένως».
Στη συλλογή Κυριακίδη για διάστημα μικρότερο της διετίας πέρασαν και τα «Επίκαιρα», με συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ της Λιβάνης και της Π. Κυριακίδης, μέσω της σύστασης νέας εταιρείας με ισόποση συμμετοχή. Λέγεται ότι η σχέση αυτή έχει λυθεί.
Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Π. Κυριακίδης εξαγόρασε το 33,3% του μ.κ. της εταιρείας που εκδίδει το «Ποντίκι», με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Α. Δελλατόλα. Και αυτό σημειώνεται στο πόρισμα της ΤτΕ που απαριθμεί και τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων περιοδικών που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΠ: «L’Officiel», «BBC Olive», «Parents», «Bob ο Σφουγγαράκης», «Ντόρα η Εξερευνήτρια», «Hot Wheels», «Spiderman» κ.ά., των οποίων έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις.
Το συμπέρασμα από όλη αυτή τη διδακτική περιπέτεια είναι ένα: Τώρα που ο Λαυρεντιάδης, γνωστός στην πιάτσα κι ως Λούα Λούα, είναι στα κάτω του και μπήκε στη φυλακή, που πήγαν οι εξαγορασθέντες «φίλοι» του και οι άλλοι κρυφοί «ευεργετηθέντες»; Εκείνοι που τον έγλυφαν όταν εμείς κάναμε κριτική στο φαινόμενο Λαυρέντης;
Νέος στην ηλικία ο Λαυρεντιάδης, το 1989 ήταν παιδαρέλι και δεν είχε μάθει τι εστί Κοσκωτάς. Ακουσε τους συμβούλους του που ήθελαν να τον κάνουν Κοσκωτά για να του τα φάνε. Ας πρόσεχε.
Antinews.gr
Αν υπάρχει Όσκαρ επιχειρηματικότητας, γράφαμε στις 02/11/2009 τότε ασυζητητί πρέπει να το πάρει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης...
«Ένας 37χρονος Έλληνας που έβαλε τα γυαλιά σε όλους του γκουρού των αγορών και των διεθνών επιχειρήσεων, ο καλύτερος εκπρόσωπος του καπιταλισμού», θα μπορούσε να γράφει το σημείωμα της Ακαδημίας που θα έδινε το Όσκαρ ή το Νόμπελ στον κ. Λαυρεντιάδη. Τελικά ύστερα από τρία χρόνια και κάτι ημέρες ετοιμάζεται να παραλάβει ένα άλλο βιβλίο που το απονέμουν κλείνοντάς τον σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να αναλογίζεσαι πως ήταν έξω.
Σε αυτά τα τρία χρόνια όμως, κ. Λαυρεντιάδης θεωρήθηκε ο πλέον ανερχόμενος επιχειρηματίας στην Ελλάδα και το νέο «τζάκι» στο χώρο των Media. Αγόραζε ότι «σαπάκι»- και όχι μόνο – έβρισκε το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης. Τον Ρ/Σ Flash, μετοχές στο Mega, στο Έθνος και την Ημερησία (πάνω από 12% των μετοχών του “Πήγασου” από τον Μπόμπολα), την Εσπρέσο και την Ισοτιμία. Από τον ΔΟΛ εξαγόρασε την αγγλόφωνη “Athens News” και το περιοδικό “Free”. Πήρε την City Press από τον Κύρτσο, είχε πάρε – δώσε με τους Αλαφούζους στον ΣΚΑΙ, και το πρώην TV Magic που πήρε από τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Κι ενώ αυτός αγόραζε από τους εκδότες, στην ουσία δίνοντάς τους χρήματα κι αγοράζοντας «αέρα», όλοι αναρωτιούνταν γιατί το κάνει αυτό; Μήπως είχε κάποιο λάκκο η φάβα; «Θα εξαγοράζει μέσα ώστε να μη γράφουν για τα επιχειρηματικά του κόλπα», είπαν κάποιοι. Όμως δεν γνώριζαν ότι στο χώρο των media δεν υπάρχουν συμμαχίες. Λυκοφιλίες ναι, που στην πρώτη στραβή θα σε αδειάσουν σαν κουβά με σκ…ά. Στις 07/01/2010, σε μια εποχή που οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι στυλοβάτες της ….”ενημέρωσης” έτρεχαν πατείς με πατώ σε να γνωρίσουν το νέο …Κοσκωτά δημοσιεύσαμε ένα προφητικό στο antinews:
Ερωτήματα για το «φαινόμενο Λαυρεντιάδη»
Σίγουρα κρύβονται πολλά πίσω από τις κινήσεις του Λ. Λαυρεντιάδη και εμείς δεν είμαστε προς το παρόν σε θέση να πούμε τι είναι αυτό το φαινόμενο που αγοράζει συμμετοχές σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, τράπεζες κ.λπ. Κάποιος, ωστόσο, πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1. Γιατί η πιάτσα βοά ότι η ιδιοκτήτρια της Ελευθεροτυπίας, Μ. Τεγοπούλου δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή της στην εξαγορά του πακέτου των μετοχών από τους Κυριακίδη – Λαυρεντιάδη; Το μήνυμα που έστειλε μέσω της εφημερίδας ότι κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν την τέταρτη εξουσία σε μέσο ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε ποιον απευθύνεται;
2. Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν είναι ο παραδοσιακός πλούσιος, αυτό που θα λέγαμε «τζάκι» με παρελθόν και πολύ χρήμα. Έπαιξε με την εταιρεία του, πούλησε και πήρε 600 εκατ. ευρώ αλλά από εκεί και έπειτα δεν έχει καμιά μηχανή που κόβει χρήματα. Πώς τότε αγοράζει ότι βρει και όσο – όσο. Για παράδειγμα γιατί έδωσε 70 εκατ. ευρώ, τα διπλάσια απ΄ ότι αξίζει για την Protοn Bank;
3. Γιατί αγόρασε μια σειρά από «παλτά» του χώρου των ΜΜΕ που τώρα είναι για κλείσιμο; Επίσης, γιατί συνεχίζει να δίνει χρήμα σε εκδότες και επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης, ο Σάλλας, ο Τεγόπουλος κ.λπ. βγάζοντάς τους από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση;
4. Ποια η σχέση του με τον αμερικανικό παράγοντα και το περίφημο think tank που ίδρυσε ώστε να βάλει την ελληνική διπλωματία πιο καλά στο παιχνίδι της Ουάσιγκτον; Είναι γνωστό πάντως ότι πάγια αγωνία των αρμόδιων κύκλων στην Ουάσιγκτον είναι ο έλεγχος των (αντιαμερικανικών) ΜΜΕ στην Ελλάδα.
5. Και τελικά που το πάει ο κ. Λαυρεντιάδης; Σε ένα τόσο άναρχο τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ μήπως είναι ο λύκος που έρχεται να φάει τα πρόβατα; Ή μήπως μέσω των ΜΜΕ θέλει να κυριαρχήσει χωρίς κίνδυνο στα ελληνικά επιχειρηματικά δρώμενα;
Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι κάτι ανάλογο επιχείρησε και ο αλήστου μνήμης Γ. Κοσκωτάς και δείτε που κατάντησε. Μόνο που ο «συμπαθητικός χοντρούλης» είχε απέναντί του το σύνολο των παραδοσιακών εκδοτών, ενώ ο κ. Λαυρεντιάδης τους έχει κάνει φίλους…
Πάντως, αν ζούσε ο μακαρίτης ο Κίτσος Τεγόπουλος θα τον είχε ήδη καλέσει στο γραφείο του και θα του είχε πει: «Δεν ξέρω τι θα κάνεις, αλλά αύριο το πρωί θέλω τις μετοχές στο γραφείο μου». Αλλά είπαμε. Μαζί με τους θεσμούς εκπίπτουν και οι …στυλοβάτες τους.
Ο «τύπος» που προσπάθησε να αλώσει τον Τύπο
Έγραφε η Αριστέα Μπουγάτσου στην “Ελευθεροτυπία”
Ο… «τύπος» αλώνισε στο χώρο του τύπου επί ενάμιση χρόνο. Ο εξαγορασθείς Τύπος στην πλειονότητά του σιώπησε για τα μαγικά κόλπα του πρώτου και οι αρχές (περί τύπου) αγρόν ηγόραζαν.
Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έβαλε μπροστά το σχέδιο διείσδυσης στον τύπο από τον Σεπτέμβριο του 2009, δίχως αυταπάτες και δισταγμούς. Αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2009 τράπεζα (το 31,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton) αντί να τρέχει στις τράπεζες. Χρηματοδότησε τις κύριες δουλειές του μέσω της Proton και τις μιντιακές εξαγορές τις βόλεψε μέσω συνεργατών του, που όμως εμφανίζονταν χρηματοδοτούμενοι μέσω της «δικής τους» τράπεζας αλλά και μέσω των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επί παραδείγματι, η Alapis έπαιρνε δάνειο από την Proton και έδινε και κάτι για την «Espesso», την «Ντόρα την Εξερευνήτρια», τον Flash και πολλούς άλλους.
Η μακαρίτισσα η Proton έβαλε τα πρώτα κεφάλαια για την είσοδο Λαυρεντιάδη στον τύπο. Στη συνέχεια εταιρείες γενοσήμων (η Alapis) φαρμάκων, σκυλοτροφών, εμβολίων ζώων, λιπασμάτων, καλλυντικών και φαρμακευτικού υλικού (πρόκειται για τις πρώην θυγατρικές της Alapis: Provet, Γερολυμάτος, Animal Health, Μέντιμεκ και Elfe) «τάιζαν» τις έτσι κι αλλιώς προβληματικές μιντιακές επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 και κάποιο διάστημα εντός του 2011.
Όλα αυτά τα υποψιαζόταν το σύμπαν, όμως μόλις πρόσφατα αποτυπώθηκαν… από καραμπόλα. Εξαιτίας των ελέγχων της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Proton και καταγράφονται στο απόρρητο πόρισμα ελέγχου και στα παραρτήματά του όπως καταρτίστηκαν από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος.
Παρακολουθώντας το μιντιακό κρεσέντο του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη μέσα από το πόρισμα της ΤτΕ, προκύπτουν σημεία και τέρατα όπως: Εικονικές αποτιμήσεις εμπορικών σημαντικών εντύπων και μέσων. Μαγειρεμένα οικονομικά αποτελέσματα ΜΜΕ που εξαγοράστηκαν. «Διευκολύνσεις» σε εφημερίδες που εξαερώθηκαν. Διαφημίσεις με το σωρό που τιμολογήθηκαν στα εξαγορασμένα ΜΜΕ από την Alapis και τις συνδεδεμένες μ’ αυτήν εταιρείες. Τιμολόγια εξαφανισμένα. Υπηρεσίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρασχέθηκαν. Εικονικές μεταβιβάσεις εφημερίδων. Αχυράνθρωποι αλλά και δύο τουλάχιστον ελεγκτικές εταιρείες στο κόλπο.
Στο πόρισμα της ΤτΕ με σαφήνεια αποτυπώνεται ότι: «Διαπιστώθηκε έμμεση καταστρατήγηση του Ν. 1806/ 1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., η οποία ελέγχει ΜΜΕ είναι πιστούχος της τράπεζας και περιλαμβάνεται στην ομάδα των άμεσα συνδεδεμένων με τον όμιλο Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη».
Σε άλλο σημείο το πόρισμα αναφέρει: «Αν και ο κ. Λαυρεντιάδης εμφανίζεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τον ανωτέρω όμιλο και να μην διατηρεί άμεση μετοχική σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, οι σημαντικές κεφαλαιακές ενισχύσεις της ΝΕΠ Α.Ε. από ελεγχόμενες από τον κ. Λαυρεντιάδη επιχειρήσεις, καθώς και οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης από την τράπεζα, καθιστούν εμφανή την επιρροή του σε αυτήν».
* Τα οχήματα των μιντιακών επενδύσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που σύμφωνα με το πόρισμα έχουν δανειοδοτηθεί από την Proton (χωρίς καλύμματα και χωρίς αποδεκτές εξασφαλίσεις) είναι η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ΑΝΩ Α.Ε. που χρεώνονται στον Πέτρο Κυριακίδη και η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις με εμφανή μέτοχο τον γιο του Γ. Κυριακίδη.
* Η ΝΕΠ Α.Ε. έχει δανειοδοτηθεί από την Proton με 48,8 εκατ. ευρώ και στο πόρισμά της η ΤτΕ κρίνει σκόπιμη την πρόβλεψη για πιθανή ζημιά 19,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 40% του ακάλυπτου τμήματος της χρηματοδότησης.
* Η ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις Α.Ε., που εισήλθε στον όμιλο επιχειρήσεων του Γ. Κυριακίδη το 2009, έχει λάβει δάνεια από την Proton 4.083.000 ευρώ. Η ΤτΕ συνιστά σχηματισμό πρόβλεψης για πιθανή ζημιά για 1.070.000 ευρώ, ενώ χαρακτηρίζει ως «οξύμωρο το γεγονός ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ. Γ. Κυριακίδη (Ε1 2010) ανέρχονταν μόλις σε 52.000 ευρώ, ενώ ο πιστούχος -πέραν του δανείου στην Proton- διατηρούσε επιπρόσθετο δανεισμό υπολοίπου 810.000 ευρώ (άντληση στοιχείων από Τειρεσία 18.2.2011)».
* Το μεγάλο κόλπο γύρω από τη ΝΕΠ Α.Ε. στήθηκε όπως το περιγράφει το επίμαχο πόρισμα της ΤτΕ με μια αποτίμηση που υπογράφει η ελεγκτική εταιρεία FRS Auditors Α.Ε. (27/10/2009). Η ΝΕΠ εμφανίστηκε με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση λόγω άυλων στοιχείων! Δηλαδή από την αποτίμηση εμπορικών σημάτων και δικαιωμάτων σε τίτλους εντύπων που έφτασαν τα 81,5 εκατ. ευρώ!
Ιδού ποιοι τίτλοι αποτιμήθηκαν και πόσο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
1. Daily Press Magazines με 11,1 εκατ. ευρώ. Εξέδιδε την «Espresso» της Κύπρου και η κυκλοφορία της διεκόπη το 2010, ενώ ο Π. Κυριακίδης δήλωσε στους ελεγκτές της ΤτΕ πως ενδέχεται να ξεκινήσει η επανέκδοσή της «μέσω χορηγίας από την Αρχιεπισκοπή». Στην ίδια εταιρεία υπάγεται ο τίτλος «Top Scorer» που έχει εκτιμηθεί με 2,7 εκατ. ευρώ.
2. Ημερήσιος Τύπος με 63.052.000 ευρώ. Στην αποτίμηση περιλαμβάνονται έξι σήματα (σχεδόν ασήμαντα), με κυριότερα αυτά της, «Espresso της Κυριακής» που εκτιμήθηκε αντί 28,9 εκατ. ευρώ και της «Espresso» (η ημερήσια έκδοση) αντί 32,1 εκατ. ευρώ.
3. Ημεροσκόπος, δηλαδή η εταιρεία στην οποία ανήκει ο Flash, με το σήμα του να έχει εκτιμηθεί στα 5,1 εκατ. ευρώ.
4. ΜΥΕΝΡΙ S.Α. Με 8.909.265,68 έχουν αποτιμηθεί (εύλογη αξία) τα εμπορικά σήματα της «Athens News» και του «Free Magazine», ενώ η αξία του σήματος του Jeronimo Groovy εκτιμήθηκε αντί 5,2 εκατ. ευρώ.
Στο πόρισμα της ΤτΕ ο μιντιακός οίστρος αρχίζει από την «Espresso», «που δραστηριοποιείται στο χώρο του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα περιοδικά», με δάνεια που εκδόθηκαν από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, δίχως εξασφαλίσεις και με ασύμφορο περιθώριο επιτοκίου (4%) για την Proton.
Σκοπός των χρηματοδοτήσεων της ΝΕΠ, ισχυρίζεται η ΤτΕ, αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε εισηγμένα στο Χ.Α. συγκροτήματα του τύπου (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., Τεγόπουλος Α.Ε.) με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή.
Από τα παραστατικά της Proton προκύπτει πως για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το Χ.Α. και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και από το Χ.Α.) η Proton είχε αρχικώς εγκρίνει ποσό 26 εκατ. που το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ.
Την ίδια περίοδο η Proton εγκρίνει δάνειο 10 εκατ. ευρώ (4ετούς διάρκειας) με σκοπό την εξαγορά από τη ΝΕΠ του 49% της «Veto» που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Η «Veto» όμως έκλεισε και η «ταμειακή διευκόλυνση» 9 εκατ. ευρώ που της είχε προσφέρει η ΝΕΠ καταγράφεται στις επισφάλειες της Proton. Επιπροσθέτως είχαν εξαγοραστεί το Κανάλι 10-SBC, ο Flash κ.ά., επιχειρήσεις χωρίς προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης, κάτι που οδηγεί την ΤτΕ να γράψει ότι «η επένδυση δεν αποσκοπούσε σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς».
Στις 7-6-2011 οι συμμετοχές της ΝΕΠ σε ΜΜΕ έχουν απομειωθεί κατά 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ, 42 εκατ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών της το 2010 απορρέει από την Alapis.
ΝΕΠ και ΑΝΩ έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά με 27,9 εκατ. ευρώ από πρώην θυγατρικές της Alapis από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2011.
Ως προς την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις, το πόρισμα της ΤτΕ την χρεώνει στις υποχρεώσεις του Γ. Κυριακίδη, όπως αυτές συνολικά διαμορφώνονται με τον συνυπολογισμό των δανείων μέσω Fineglino και Elfe, «δεδομένης της απουσίας όλων των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων με τα οποία να αποδεικνύεται η επίσημη εξαγορά και διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Γ. Βλαστάρη».
Η ΑΔΕΛΕ που εκδίδει την εφημερίδα «Ισοτιμία» εμφανιζόταν με μετόχους την Vanisterno Limited Κύπρου που εκπροσωπείται από τον Γ. Κυριακίδη (95%) και από τον Γ. Κυριακίδη (5%) ως πρόσωπο.
Στις 10/1/2011 ο Γ. Βλαστάρης γνωστοποίησε με επιστολή του στην Proton Bank ότι απέκτησε έμμεσα τον έλεγχο του 100% της ΑΔΕΛΕ, μέσω της Nemaratus Limited. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Proton έχει προφορικά ενημερώσει ότι δεν έχει χρηματοδοτήσει τον κ. Βλαστάρη, ενώ ο ίδιος σε σύσκεψη που έγινε στις 14/4/2011 με στελέχη της τράπεζας, «ενημέρωσε ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Γ. Κυριακίδη κάποιο τίμημα εξαγοράς της ΑΔΕΛΕ εκδόσεις. Εν τούτοις, δεν τέθηκε στη διάθεση της Τράπεζας σχετικό συμφωνητικό, παρ’ ότι ζητήθηκε επανειλημμένως».
Στη συλλογή Κυριακίδη για διάστημα μικρότερο της διετίας πέρασαν και τα «Επίκαιρα», με συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ της Λιβάνης και της Π. Κυριακίδης, μέσω της σύστασης νέας εταιρείας με ισόποση συμμετοχή. Λέγεται ότι η σχέση αυτή έχει λυθεί.
Τον Ιανουάριο του 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Π. Κυριακίδης εξαγόρασε το 33,3% του μ.κ. της εταιρείας που εκδίδει το «Ποντίκι», με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Α. Δελλατόλα. Και αυτό σημειώνεται στο πόρισμα της ΤτΕ που απαριθμεί και τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων περιοδικών που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΠ: «L’Officiel», «BBC Olive», «Parents», «Bob ο Σφουγγαράκης», «Ντόρα η Εξερευνήτρια», «Hot Wheels», «Spiderman» κ.ά., των οποίων έχουν ανασταλεί οι εκδόσεις.
Το συμπέρασμα από όλη αυτή τη διδακτική περιπέτεια είναι ένα: Τώρα που ο Λαυρεντιάδης, γνωστός στην πιάτσα κι ως Λούα Λούα, είναι στα κάτω του και μπήκε στη φυλακή, που πήγαν οι εξαγορασθέντες «φίλοι» του και οι άλλοι κρυφοί «ευεργετηθέντες»; Εκείνοι που τον έγλυφαν όταν εμείς κάναμε κριτική στο φαινόμενο Λαυρέντης;
Νέος στην ηλικία ο Λαυρεντιάδης, το 1989 ήταν παιδαρέλι και δεν είχε μάθει τι εστί Κοσκωτάς. Ακουσε τους συμβούλους του που ήθελαν να τον κάνουν Κοσκωτά για να του τα φάνε. Ας πρόσεχε.
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου