ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η Παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά από το 2ο Δημοτικό σχολείο Γρεβενών

Μοιραστείτε το στο facebook


2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη Γρεβενά, 15 Φεβρουαρίου 2013

Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου..

Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο: «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr.







Σήμερα η μαθήτρια Ελισάβετ Ζάχου έφερε στην τάξη μια παραδοσιακή φορεσιά που τη φορούσε η γιαγιά της και μας την παρουσίασε με το παρακάτω κείμενο:

«Σε αυτό το κείμενο περιγράφω μια παραδοσιακή στολή, την οποία φορούσε η προγιαγιά μου. Η χρονολογία που ράφτηκε είναι κάπου ανάμεσα στο 1918 και στο 1920.

Εκείνη την εποχή οι γονείς των κοριτσιών συνήθιζαν να παραγγέλνουν στο ράφτη φορέματα για να τα έχουν τα κορίτσια ως προίκα στο γάμο τους. Έτσι η προγιαγιά μου πήρε προίκα στο γάμο της δύο φορέματα, ένα μπλε κι ένα καφέ. Τότε οι ράφτες τα έραβαν με χειροκίνητη ραπτομηχανή, η οποία είχε μια μανιβέλα που όταν τη γύριζαν οι ράφτες, ανεβοκατεβαίνανε η βελόνα και έτσι, μπορούσαν να ράψουν το φόρεμα. Το έφτιαχναν από μάλλινο, χοντρό ύφασμα, ώστε να είναι ζεστή η κοπέλα το χειμώνα (εδώ μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία).

Η προγιαγιά μου φορούσε αυτό το φόρεμα με την «τσίπα», ένα μαντίλι που έβαζαν οι γυναίκες στο κεφάλι και με μια κάπα με κόκκινα σιρίτια, που από μέσα ήταν σαν φλοκάτη (εδώ μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία από το βιβλίο της κ. Χάιδως Αγορογιάννη - Βουτσά). Την κάπα αυτή τη φορούσε το χειμώνα, το «τσικέτο» που ήταν συνήθως μαύρο με χρυσά κεντήματα και σχέδια (εδώ μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία). Τέλος, μια πινελιά ακόμη στη φορεσιά αυτή ήταν μια ζώνη, την οποία έφτιαξε η προγιαγιά μου με τις φίλες της, όταν ακόμη βρισκόταν σε νεαρή ηλικία (εδώ μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία). Η ζώνη αυτή είχε πάνω της μικρά ρουμπινάκια και κεντημένα λουλούδια. Εκτός από αυτά, φορούσε επίσης και την ποδιά της που είχε χρυσά και κόκκινα κεντήματα (εδώ μπορείτε να δείτε μια φωτογραφία).

Πριν από αρκετά χρόνια, η προγιαγιά μου, έδωσε τη φορεσιά στην εγγονή της ή αλλιώς στη θεία μου τη Ζωή. Κατόπιν, αυτή την έδωσε σε μένα.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να κρατήσω αυτή τη φορεσιά, γιατί είναι κομμάτι της οικογενειακή μας ιστορίας.

Ελισάβετ Ζάχου




Το κείμενο αυτό διαβάστηκε από την Ελισάβετ στην τάξη. Την ίδια ώρα βρισκόταν στην τάξη, μετά από πρόσκλησή μας, η κα Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά, συνταξιούχος δασκάλα και συγγραφέας του βιβλίου «Οι φορεσιές της Σαμαρίνας και άλλων χωριών της Πίνδου» και η υπεύθυνη προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φωτίου Μεταξία (Ξένια). Στη συνέχεια η κ. Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά παρουσίασε πάρα πολύ αναλυτικά και διεξοδικά τη γυναικεία φορεσιά της περιοχής μας, έδειξε στους μαθητές εικόνες από το βιβλίο της και διάβασε αποσπάσματα από αυτό, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών, μία μαθήτρια φόρεσε τη φορεσιά (μία μαθήτρια ακόμη την είχε φορέσει την προηγούμενη βδομάδα) και στο τέλος μοιράστηκαν ως εργασία σε φωτοτυπία οι δύο τελευταίες σελίδες με τα σχέδια της παραδοσιακής φορεσιάς.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την παρουσία τους και τη βοήθειά τους στη δραστηριότητά μας την κ. Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά και την κ. Φωτίου Μεταξία (Ξένια), καθώς και την Ελισάβετ για τη φορεσιά που μας έφερε και το πολύ ωραίο κείμενο που έγραψε.

Περισσότερα, καθώς και φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα μας http://2dim-greven.gre.sch.gr


Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης
Ο δάσκαλος της τάξης Αργύριος Καραλιόλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου