ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Περισσότερες από 90.000 θέσεις εργασίας έχασε το εμπόριο το 2012

Μοιραστείτε το στο facebook

Μέσα στο τελευταίο έτος, το εμπόριο απώλεσε τουλάχιστον 90.000 θέσεις εργασίας, συγκεντρώνοντας μόλις 664.400..
απασχολουμένους σημειώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) χαιρετίζοντας την επανέναρξη της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης από το υπουργείο Εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999, σημειώνει η ΕΣΕΕ και προσθέτει: Ακόμα αν και η συμμετοχή της απασχόλησης του κλάδου στο σύνολο της απασχόλησης της οικονομίας παραμένει υψηλή λόγω της παράλληλα έντονης μείωσης της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία, οι πιέσεις που δέχεται το εμπόριο πλέον είναι εμφανείς και έντονες.
Επιπλέον, ενώ το εμπόριο αποτελούσε τον κλάδο που δρούσε ως «πύλη εισόδου» για ένα μεγάλο αριθμό νέων και συνεχίζει να συμμετέχει στην απασχόληση με 18% ακόμα και σήμερα, αυτή η δυναμική φαίνεται να χάνεται πλήττοντας τον κλάδο και διογκώνοντας την ανεργία των νέων και των γυναικών. Σημειωτέον ότι η ετήσια μείωση των εργοδοτών στο εμπόριο είναι -15,7% και των αυτοαπασχολουμένων -3,9%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η μείωση των εργοδοτών είναι -16,6%.
Τα στοιχεία από πρωτογενή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΣΕΕ για τις εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος απασχολουμένων στο εμπόριο ανά επιχείρηση είναι σήμερα 2,76 απασχολούμενοι έναντι 2,88 το 2012. Αναλυτικότερα στο χονδρικό εμπόριο είναι 5,05 και από 2,01 το 2012 σε 1,86 στο λιανικό. Αναφορικά δε με το μέγεθος της επιχείρησης ο μέσος όρος απασχολουμένων το 2013 είναι 1 στις πολύ μικρές, 2,87 στις μικρομεσαίες και 31,86 στις μεγάλες. Η ετήσια μείωση της απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι -4,2%, ενώ για την τριετία 2009-2013 υπολογίζεται στο -24,8%. Στο 87% των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται πλέον υπερωρίες, ούτε στο λιανικό, ούτε στο χονδρικό εμπόριο.
Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το 81% των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έχει πρόθεση να διατηρήσει το προσωπικό τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν. Δυστυχώς, ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43-44%, ενώ τα ποσοστά διακοπής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υψηλά στις μικρές με 51%, 40% στις μικρομεσαίες και 14% στις μεγάλες.
Η ΕΣΕΕ έχει καταθέσει πολλές προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με ελάφρυνση στη φορολογία. Πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία ρυθμίσεων, υπό μορφή “ασφαλιστικής περαίωσης”, αλλά ήρθε η ώρα να επιβραβευτούν επιτέλους και οι συνεπείς εργοδότες με μία συμβολική έκπτωση 5% επί των εργοδοτικών εισφορών.
Επισημαίνεται ότι -αν και εργοδότες οι έμποροι- εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις μισθών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στη δημιουργία νέων επενδύσεων αλλά και κυρίως στις πωλήσεις των επιχειρήσεών μας, αφού για εμάς το εμπόριο, οι μειωμένοι μισθοί αντιπροσωπεύουν μειωμένο τζίρο στις επιχειρήσεις μας.
Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι το μη μισθολογικό κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλό αφού ακόμα και σήμερα ο μέσος όρος των μηναίων ασφαλιστικών εισφορών είναι 890,05 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις επιχειρήσεις με 2-9 εργαζόμενους είναι 1.185,97 και στις επιχειρήσεις άνω των 10 εργαζομένων είναι 6.500 ευρώ.
Τέλος, αναφορικά με το νόμο 3986/2011 που αφορά στο επίδομα για τους εμπόρους σε ανεργία θεωρεί η ΕΣΕΕ ότι ιδιαίτερα μετά τον διαχωρισμό που επιχειρείται με το άρθρο 50 του σχεδίου νόμου, το κριτήριο της πλήρους διακοπής που επιφυλάσσεται για τους εμπόρους και τους δημοσιογράφους είναι όχι μόνο άδικο αλλά στην πραγματικότητα καθιστά το νόμο ανεφάρμοστο. Ο λόγος είναι απλός: η πλειονότητα των συναδέλφων μας που ουσιαστικά έχει βγει από το επάγγελμα, δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη διακοπή λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ και το Κράτος.
Ενώ, λοιπόν, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ απαιτείται πλήρης διακοπή του επιτηδεύματος για να λάβουν το βοήθημα, στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ ως διακοπή νοείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το μισό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας. Επειδή ο διαχωρισμός αυτός είναι άδικος ζητούμε να ισχύσει για όλους το δεύτερο κριτήριο ως διακοπή, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και όσοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους αλλά δεν έχουν βγει από το επάγγελμα, έχοντας προχωρήσει σε ρυθμίσεις των χρεών τους.
Τέλος, για τον ΟΑΕΕ επισημάνθηκε ότι από τους 780.000 ασφαλισμένους 393.000 οφείλουν 5,96 δισ., ενώ 184.000 έχουν διακόψει οριστικά με απώλειες εισφορών 1,2 δισ. για το Ταμείο. Το θετικό είναι ότι περίπου 285.000 είναι μικροφειλέτες μέχρι 10.000 και με μέσο όρο οφειλής 3.300 ευρώ. Πρόταση της ΕΣΕΕ για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ είναι η επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ταυτόχρονο “πάγωμα” και κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών και επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης που δεν δημιουργεί λογιστικές απώλειες, ενώ θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ροή εισφορών στο Ταμείο.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου