ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι Ιταλοί καταψήφισαν…την Μέρκελ

Μοιραστείτε το στο facebook


Από τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, ένα πράγμα έγινε αμέσως σαφές: η πλειοψηφία των Ιταλών είπε ..
«αρκετά» στη λιτότητα, στη μείωση των συντάξεων και των μισθών. Στις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός, προσπάθησε να απαλύνει τη λιτότητα, υποσχόμενος «λογικές» φορολογικές ελαφρύνσεις και παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές του, αν και ήταν απαραίτητες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία, επιδείνωσαν την ύφεση.
Αλλά αυτό ήταν πολύ λίγο και έγινε πολύ αργά ώστε να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό αντι-λιτότητας που υποσχέθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μπέπε Γκρίλο. «Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη πλειοψηφία των Ιταλών να καταψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, το ευρώ και την Ευρώπη», δήλωσε ο Enrico Letta, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος. «Αυτό στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη». Ο Stefano Zamagni, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα δείχνει ότι πολλοί Ιταλοί «βαρέθηκαν τη γραμμή λιτότητας που επιβάλλει σε αυτούς και στις χώρες του Νότου η Γερμανία».

Αυτό που οι Ιταλοί ψήφισαν επίσης ήταν μια γρήγορη επιστροφή στις κάλπες, ενδεχομένως μετά από το δύσκολο έργο της συμφωνίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου της χώρας. «Τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη» σχολιάζει ο Letta. Κι ενώ ο σχηματισμός του νέου κοινοβουλίου εξαρτάται από την καταμέτρηση μέχρι και των τελευταίων ψήφων, αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι μια πλειοψηφία της κεντροαριστεράς στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι και στη Γερουσία.
Το αποτέλεσμα, που ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luiss, Roberto D’Alimonte, χαρακτήρισε «καταστροφικό σενάριο», κατέρριψε τις δημοσκοπήσεις και τη γενική αίσθηση των επενδυτών ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσουν στη Γερουσία, σε μια συμμαχία με τους κεντρώους και επικεφαλής τον Μόντι.
Οι λαϊκίστικες υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι για μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με την αύξηση της υποστήριξης στον αντι-καθεστωτικό Μπέπε Γκρίλο, κατέδειξαν ότι οι Ιταλοί ήταν έτοιμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο της απόρριψης των σκληρών μέτρων λιτότητας που θεωρούν ότι τους επέβαλε μια εχθρική Γερμανία και οι Βρυξέλλες.

Η απόφαση του Μόντι να δείξει την ουδετερότητά του ως διορισμένος τεχνοκράτης και να κατέβει στις εκλογές, μπορεί να στέρησε μια τέταρτη εκλογική νίκη για τον βετεράνο Μπερλουσκόνι, κερδίζοντας κάποιους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Αλλά το ποσοστό του λιγότερο από 10% θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ηχηρή άρνηση στη φιλο-ευρωπαϊκή πολιτική του. «Αυτό μοιάζει με τη συνταγή για το απόλυτο αδιέξοδο», σχολίασε ο αναλυτής Nicholas Spiro. «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα,. οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν τα χειρότερα σενάρια στην Ιταλία: μία πλήρη πολιτική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τη φιλελεύθερη οικονομική ατζέντα που υποστηρίζει ο Μόντι».
Με τη χώρα να παλεύει με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, οι αμφιβολίες για την ικανότητα της Ιταλίας να εφαρμόσει τα στενά δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες για τη δημιουργία ανάπτυξης, αυξάνονται. Μια καθυστερημένη αύξηση στην απόδοση των ομολόγων της Ιταλίας, τη Δευτέρα θεωρήθηκε ως μια πρόγευση για το πώς μπορούν να ελέγχουν οι αγορές την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπερασπιστεί την ικανότητα της Ιταλίας να ξεπληρώσει τα 2 τρις ευρώ του δημόσιου χρέους.

Στην  Ιταλία, η συζήτηση εστιάζεται στην πιθανότητα μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που πιθανόν θα οδηγούσε ξανά στις κάλπες, ίσως μέχρι το τέλος του έτους. Ο Μπερλουσκόνι έχει μιλήσει για την πιθανότητα σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού με τους Δημοκρατικούς, αν και αυτό έχει αποκλειστεί από τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτη της κεντροαριστεράς.
Ο Daniele Capezzone, εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ανέδειξαν το «θαύμα» του Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε οργανώσει μια αξιόλογη επιστροφή. Αλλά οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, εκ των οποίων κανένας δεν έχει πολιτική εμπειρία, είπαν ότι το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε πως οι Ιταλοί ήθελαν πραγματική αλλαγή. Ένα από τα αιτήματα του κινήματος  είναι μια μείωση κατά το ήμισυ του κοινοβουλίου και ενός νέου εκλογικού νόμου βάσει της αναλογικής εκπροσώπησης.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου