ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΓΡΙΒΑΝΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ..

Μοιραστείτε το στο facebook

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Ε1΄τάξη Γρεβενά, 22 Φεβρουαρίου 2013
Το πρώτο τμήμα της Πέμπτης τάξης (Ε1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου..

Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2012-2013 δραστηριότητα με τίτλο: «Ιστορία, πολιτισμός, ήθη-έθιμα, παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, θα συγκεντρώσουμε με τη μέθοδο της συνέντευξης πληροφορίες και παλιές φωτογραφίες. Αυτές τις φωτογραφίες θα τις σαρώσουμε, δηλαδή θα τις δώσουμε ψηφιακή μορφή, ενώ τα κείμενα θα τα γράψουμε στον Η/Υ και σταδιακά θα τα δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσει και η τοπική κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες και θέλουν να μας βοηθήσουν, να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr. Σήμερα η μαθήτρια Ελισάβετ Ζάχου έφερε στην τάξη μια παραδοσιακή φορεσιά που τη φορούσε η γιαγιά της και μας την παρουσίασε με το παρακάτω κείμενο:




Σήμερα στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, θα δημοσιοποιήσουμε το μήνυμα που μας έστειλε η κα Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα στo οποίo μας παρουσιάζει μία εκδοχή της προέλευσης του ονόματος της πόλης των Γρεβενών.

«ΤΑ ΓΡΙΒΑΝΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

…… ήταν κάποτε μια μικρή πόλη, με μικρά πλινθόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, με χάνια πολλά, με ποτάμια, με νερά… αναπόφευκτο πέρασμα για ταξιδιώτες. Ένας τόπος σταθμός, ένας τόπος ξεπέζευσης, ξεκούρασης και διανυκτέρευσης των καβαλάρηδων, των κυρατζήδων με τα καραβάνια τους από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και όχι μόνο….

Θα ξαποστάσουμε στα ΄΄Γριβανά΄΄ τα σπίτια…..

Μια φράση μια ιστορία!

Τα μικρά, ασπρισμένα απ’ τον ασβέστη σπίτια καθώς ήταν βουτηγμένα στη λάσπη λόγω της υγρασίας του ποταμού και του περιβάλλοντος, αντανακλούσαν κάτι γκρίζο στα μάτια των ταξιδιωτών – καβαλάρηδων, κάτι από το χρώμα του περήφανου αλόγου τους, του Γρίβα! και δίκαια ονόμασαν τα σπίτια Γριβανά……

Ήμουν μικρή, μαθήτρια Γυμνασίου όταν άκουσα την παραπάνω ιστορία, έμοιαζε με παραμύθι……

Καθώς επέστρεφα απ’ το σχολείο, στο δρόμο προς την Ευαγγελίστρια, μια κυρία αρχοντική, ηλικιωμένη (άγνωστη για μένα) χρειάστηκε τη βοήθειά μου. Την οδήγησα στο αρχοντικό της (απέναντι ακριβώς από την εκκλησία). Της ρώτησα ευγενικά αν κατάγεται από τα Γρεβενά. Μου είπε ότι, ονομάζεται Ελισάβετ Μπουσίου (γόνος της μεγάλης οικογένειας Μπουσίου), ότι μεγάλωσε στην Πόλη, σπούδασε στο Παρθεναγωγείο, μένει στην Αθήνα, αλλά αγαπά πολύ τον τόπο καταγωγής της, τα Γρεβενά. Χάρηκε πολύ από την παρέα που της έκανα και μου αφηγήθηκε πολλά με αφάνταστο ζήλο και σεβασμό προς την ιστορία του τόπου μας. Η αφήγησή της όμως, εστιάστηκε περισσότερο στους καβαλάρηδες – κυρατζήδες που δικαίως βάφτισαν την πόλη μας Γριβανά, μια λέξη, προερχόμενη από το γκρίζο χρώμα του περήφανου αλόγου τους, Γρίβα. Ήθελε η κα Μπουσίου να μου μεταδώσει προφορικά την ονομασία της πόλης μας, όπως ακριβώς την προσφωνούσαν οι ταξιδιώτες: τα Γριβανά τα σπίτια!

       


Αργότερα, αναζητώντας ονομασίες της πόλης των Γρεβενών  σε σχετικά άρθρα συγγραφέων του τόπου μου και όχι μόνο, εστιάστηκα στη γραπτή μαρτυρία του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (905 – 953) όπου αναφέρεται, ευκρινώς, το όνομα ‘‘Γριβανά’’.
Ενθυμούμενη, την προφορική μαρτυρία της αειμνήστου Ελισσάβετ Μπουσίου και προς τεκμηρίωση των, ως άνω, προαναφερομένων συνέδεσα τη λέξη ‘‘Γριβανά’’ με τη φράση των ταξιδιωτών – καβαλάρηδων:
«θα ξαποστάσουμε στα Γριβανά τα σπίτια
Γριβανά, με μια παραλλαγή του  (ι)  σε  (ε)   Γρεβανά  και χάριν ευφωνίας ΓΡΕΒΕΝΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Μαρία Καραγιάννη – Λιούζα» 

Και εμείς την ευχαριστούμε πολύ, για μια ακόμα φορά…
Το μήνυμα διαβάστηκε στην τάξη, εμπλουτίστηκε από έρευνα στο διαδίκτυο και από τη συζήτηση που ακολούθησε...
 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της τάξης
Ο δάσκαλος της τάξης
Αργύριος Καραλιόλιος 

2 σχόλια:

  1. Η δήθεν ετυμολογία της λέξης είναι τουλάχιστον τραβηγμένη από τα μαλλιά!
    Τα "Γρεβενά" μάλλον έχουν σλαβική (greban = ο τραχύς κι απότομος τόπος) ή λατινική (gravis = δυσχερής, ανώμαλος αλλά και βαρύς) προέλευση. Κατά πάσα πιθανότητα, όμως, σλαβική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή