ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΩΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μοιραστείτε το στο facebook


Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του..
Σωκράτειου Μπλιούρειου Μεγάρου της Κοζάνης  εκδήλωση, ομιλία, προβολή διαφανειών με τίτλο ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ με ομιλήτρια την Δρ αρχαιολόγο κ. Γεωργία Καραμήτρου Μεντεσίδη και διοργανωτή το σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ”
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτριος Μπουκάλης ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της εκδήλωσης για την προβολή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, της ιστορίας του τόπου μας ευχαριστώντας τους πολυπληθείς παρευρισκομένους για την παρουσία τους και πρωτίστως την ομιλήτρια για την αποδοχή του αιτήματος του συλλόγου για την πραγματοποίησή της. Ακολούθησε ο γράφων γραμματέας του συλλόγου παρουσιάζοντας την προσωπικότητα της αρχαιολόγου. Την εκδήλωση έκλεισε ο αντιδήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης κ. Γιώργος Τζέλλος  με επαινετικά λόγια για την ομιλήτρια που με την εργασία της και την επιμονή της ανέδειξε την ιστορία, τον πολιτισμό του τόπου και συνεχάρη το σύλλογο Γρεβενιωτών για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την πετυχημένη εκδήλωση.







Βιογραφικό: Η Γεωργία Καραμήτρου γεννήθηκε στην Παναγίτσα Λοκρίδος, μια περιοχή με πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα. Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές για την αρχαιολογία  (Scuola Nazionale di Archaeologia) στη Ρώμη. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Αρχικά εργάσθηκε επί δύο έτη ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση. Το έτος 1981 μετά από εξετάσεις διορίστηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία. Το 1983 αναλαμβάνει τη διεύθυνση αρχαιολογικής έρευνας και ανασκαφών στο Ν. Κοζάνης. Από το 2004 υπηρετεί τον πολιτισμό ως Διευθύντρια της Λ΄(αρ.30) Εφορείας  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα την Αιανή με περιοχή ευθύνης τους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών μέχρι  το 2011 που τέθηκε σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, εφεδρεία.
Προσφορά: Η κ.Καραμήτρου με την εργατικότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και με εφόδιο την άρτια επιστημονική κατάρτιση πραγματοποίησε πλήθος ανασκαφών στις περιφέρειες Γρεβενών-Κοζάνης, ανέδειξε αρχαιολογικούς τόπους, έκανε γνωστή την ανερεύνητη περιοχή των Γρεβενών. Σημαντικές  οι σωστικές ανασκαφές που διεύθυνε με την κατασκευή της Εγνατίας οδού (Πολύμυλος, Ξηρολίμνη), του φράγματος του Ιλαρίωνα (Λογκά) ΓΕΩ ΕΛΛΑΣ στη Ματσούκα Κνίδης, Πριόνια, λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.  Για προβολή των αρχαιοτήτων του τόπου μας χρησιμοποίησε όλα τα μέσα προβολής, με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, διαλέξεις, μικροταινίες, εκδόσεις εντύπων, βιβλίων, με την καθιέρωση πέντε ιππικών πορειών με αφετηρία την Αιανή εκ των οποίων η μία στο Σπήλαιο Γρεβενών, με εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές (15 συνολικά όπως διατροφή, νομίσματα, αθλητισμός), με αποκορύφωμα την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής 4500 τ.μ. Συγγραφέας πλήθους άρθρων και βιβλίων περί τα 130, σημαντικό το δίτομο έργο Βόιον-Νότια Ορεστίς, Αρχαιολογική Έρευνα και Ιστορική Τοπογραφία
Όλα αυτά είχαν ως φυσική συνέπεια την ανάδειξη, την προβολή της τοπικής ιστορίας, την επισκεψιμότητα της Αιανής που σε συνδυασμό με το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο, τον αρχαιολογικό τόπο Κτιο, Παναγιά Διπόρου, Παλιουριάς, τα μοναστήρια της Μονής Τουρνικίου, Μονής Αγίου Νικάνορα, Μπουνάσα, Δασοχωρίου και με τη διαμορφούμενη λίμνη του Ιλαρίωνα αποτελούν σημαντικό τουριστικό προορισμό.
Τι πρέπει να γίνει: Κοζάνη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης ανακαινισμένο σήμερα, επί της οδού Δημοκρατίας, πρέπει να λειτουργήσει να γίνει επισκέψιμο. Έπαψε να λειτουργεί μετά το σεισμό του 1995. Εδώ φυλάσσονται πολλά αρχαιολογικά ευρήματα  μεταξύ άλλων το αρχαιότερο εργαλείο της Ελλάδας, 100.000 χρόνων,  ο λίθινος πέλεκυς του Παλαιοκάστρου. Οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών θα γίνουν ακόμα περισσότεροι με τη λειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής.
Γρεβενά: Να λειτουργήσει στα Γρεβενά αρχαιολογικό μουσείο με τα Γρεβενιώτικα εκθέματα που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής τα οποία είναι πάρα πολλά. Κτήρια κατάλληλα υπάρχουν. Μπορεί να λειτουργήσει  σε ένα νεόδμητο δημαρχιακό κτήριο των καταργημένων δήμων π.χ στο περικαλλές κτήριο του πρώην Δήμου Βεντζίου.
Ευχαριστίες: α)Ευχαριστούμε θερμά την αρχαιολόγο Δρ κ. Γ.Κ.Μ που με το γλαφυρό, επιστημονικό λόγο και το πλήθος των διαφανειών, για τους αρχαιολογικούς τόπους στα Πριόνια, Δίπορο, Ματσούκα- Παλιόχωρα Κνίδης, Παλιουριά, Λογγά Ελάτης, Μαυροπηγή κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για δύο ολόκληρες ώρες.  Κι όλα αυτά τα προσφέρει εθελοντικά  γιατί νοιάζεται για την ανάδειξη του τόπου μας, τον πολιτισμό, την ιστορία μας. Ένας τόπος που τόσα χρόνια ήταν ξεχασμένος από τις προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Με το βιβλίο της “Η Τυμφαία και ο Νομός Γρεβενών” που διανεμήθηκε στους παραβρεθέντες λαμβάνουμε σημαντικές πληροφορίες για τις πρόσφατες ανασκαφές, όπως η ανασκαφική τεκμηρίωση  της μυκηναϊκή παρουσίας, η παρουσία μακεδονικών φύλων με την ανακαλυφθείσα μακεδονική αμαυρόχρωμη καραμεική, οι αρχαϊκές ταφές, οι 22 νεολιθικοί οικισμοί.
β)Ευχαριστούμε το βουλευτή Γρεβενών κ  Τιμολέοντα Κοψαχείλη για την αποστολή του παρακάτω χαιρετισμού «Καταρχάς θέλω να χαιρετίσω αυτήν τη σπουδαία εκδήλωση και να συγχαρώ το Σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης «ο Αιμιλιανός» ο οποίος με τις σημαντικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του, αναδεικνύει και προβάλλει την ιστορία, την παράδοση και τον αρχαιολογικό πλούτο της γενέθλιας γης, των Γρεβενών.  Ο Νομός Γρεβενών συνδυάζει τον παλαιοντολογικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό πλούτο, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας  για την ανάπτυξη του τουρισμού. Ευχαριστώ την Διδάκτορα της αρχαιολογίας Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη για την καθοριστική συμβολή της στη διάσωση και ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς μας. Εύχομαι να συνεχίσετε με εξίσου σπουδαίες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά μας. Καλή συνέχεια».
γ) Ευχαριστούμε τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη  και περιφερειακό σύμβουλο Γρεβενών  κ. Δημήτρη Ψευτογκά για το μήνυμα που μας έστειλε: «Αγαπητοί συμπατριώτες. Eυχαριστώ για την πρόσκληση. Η συνεδρίαση του Π.Σ την ίδια ώρα με το φλέγον θέμα του σχεδίου Αθηνά για την Παιδεία και τα προβλήματα που δημιουργεί και στα Γρεβενά μου στερούν την δυνατότητα να παρευρεθώ στη σημαντική και άξιας επαίνου εκδήλωση του συλλόγου.
Παρακολουθώ το έργο σας και ελπίζω ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο να προσφέρετε από την ψυχή σας για τον τόπο που όλοι αγαπούμε».
δ)Ευχαριστούμε  τα μέλη μας, τους φίλους του συλλόγου, που ανταποκρίθηκαν και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Η αθρόα συμμετοχή τους μας δίδει κουράγιο να προγραμματίσουμε νέες δραστηριότητες.
ε)Ευχαριστούμε τα τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά, έντυπα μέσα ενημέρωσης των Γρεβενών, Κοζάνης για την κάλυψη και προβολή των εκδηλώσεών μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου