Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Το μεγάλο «όχι» είπε η κυπριακή Βουλή

Μοιραστείτε το στο facebook


Το μεγάλο «όχι» είπε η κυπριακή Βουλή με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές στο σχέδιο του Γιούρογκρουπ για κούρεμα των καταθέσεων...
Έτσι, τα πάντα πλέον βρίσκονται στον αέρα και ουσιαστικά πολλά θα κριθούν και από τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Ρωσία.
Ένα plan B που ανακοινώθηκε προβλέπει την αγορά με μηδενικό τίμημα της Λαϊκής Τράπεζας με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 2,2 δισ. ευρώ το ποσό που απαιτείται.
Τα υπόλοιπα περίπου 3,5 δισ. λέει το σχέδιο θα μπορούν να εξευρεθούν από εθελοντικό κούρεμα ορισμένων Κύπριων και κάποιων Ρώσων επιχειρηματιών.
Μένει να δούμε αν ισχύει το σενάριο αυτό κι αν θα γίνει δεκτό από τους Ευρωπαίους.
Δεν ξέρουμε αν ο Νίκος Αναστασιάδης είναι κακός διαπραγματευτής, ούτε αν η κυπριακή κυβέρνηση έκανε απανωτές γκάφες.
Δεν ξέρουμε αν υπάρχει σχέδιο Β ή αύριο η Κύπρος θα χρεοκοπήσει μετά το «όχι» στο κούρεμα. Επίσης, δεν ξέρουμε αν σε λίγους μήνες θα υπάρχει ευρωζώνη ή ο Χερ Σόιμπλε με τη Φράου Μέρκελ θα έχουν φτιάξει το Δ’ Ράιχ.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι από την κυπριακή Βουλή πήραμε σήμερα ένα μάθημα ομοψυχίας. Μπροστά στον κίνδυνο, μπροστά στον επερχόμενο χαμό, παραμερίστηκαν τα πάντα και παρά την κριτική που έγινε, η ψηφοφορία δείχνει ουσιαστικά ότι εκεί στη Μεγαλόνησο είναι σαν μια γροθιά στις δύσκολες στιγμές.
Το γεγονός ότι δε βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής να πάει κόντρα και να ψηφίσει «ναι», δείχνει ότι όλοι μαζί με το δικό του τρόπο ο καθένας, είπαν το μεγάλο «όχι» στο ντροπιαστικό σχέδιο.
Λίγα χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, κι ενώ ο γκρεμός είναι και πάλι τόσο κοντά, οι Κύπριοι, παρά τα λάθη τους και τα ελαττώματά τους έδειξαν ότι δεν μπορεί να γίνεται πάντα το χατίρι στους δικτάτορες της Ευρώπης.
Οι Κύπριοι δίδαξαν ομοψυχία, κι αυτό είναι ένα μάθημα για όλους όσους εδώ στην Ελλάδα νομίζουν ότι με μάχες χαρακωμάτων και προσωπικές πολιτικές προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα.

Οι ομιλίες των ηγετών των κομμάτων στην Βουλή
Καταγγελτικοί για το Eurogroup και γενικότερα για τη στάση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Επίσης, το ΑΚΕΛ άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε ως «πιο χρήσιμη και εποικοδομητική» τη στάση του κόμματος του να τηρήσει απόχη στην ψηφοφορία στη Βουλή, που καταψήφισε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες.
Σημείωσε, επίσης, ότι η στάση αυτή αποτελεί ένδειξη απόλυτου σεβασμού στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως υποστήριξε, «έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες, αλλά βρέθηκε ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος αποδοχής της απόφασης ή χρεοκοπίας».
Πρόσθεσε ότι η αποχή είναι και «φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας».
Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε επιπλέον ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού, και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.
Το ΑΚΕΛ προτείνει την καταψήφιση της συμφωνίας με το Eurogroup και καταθέτει πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ‘Αντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εταίροι της Κύπρου δεν επιχειρούν να τη βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά».
Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, υποστήριξε, βρίσκεται το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Πρόταση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις. Ο κ. Κυπριανού, παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για αθέτηση των δεσμεύσεων του και για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στη συμφωνία με το Eurogroup.
Ο γγ του ΑΚΕΛ αξίωσε να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα ο κατάλογος με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Ζήτησε ακόμα να διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί γνώριζαν τις εξελίξεις νωρίτερα. Το ίδιο είχε ζητήσει το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Επίσης, ο κ. Κυπριανού ζήτησε να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή η Έκθεση του Οίκου Alvarez & Marshall και «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν εγκληματήσει οικονομικά σε βάρος του τόπου και του λαού μας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο «όχι», το οποίο δεν σημαίνει «ναι» στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».
Το «όχι» μας, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των τραπεζών που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους». Σημείωσε ότι «καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου». Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.
Η ΕΔΕΚ, διά του προέδρου της και προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση. Υπογράμμισε ότι στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εξέφρασε την άποψη ότι «κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να τη μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας». Η Βουλή, τόνισε, καλείται να απαντήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, «θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών». Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο». Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup, επέκρινε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, όπως είπε, δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή οδηγία που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών. «Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών», και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Συλλούρης.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως «ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup». Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας, την οποία αποκάλεσε «χρεοκρατία». Οι Οικολόγοι, σημείωσε, είναι υπέρ του ορθολογισμού για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και μείωσης των καταθέσεων, αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο και επαίσχυντο» το «κούρεμα» καταθέσεων. Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου