ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Με την Κύπρο έσπασαν τα ιερά και τα όσια των συναλλακτικών ηθών



Ο οικονομικός «Αττίλας» στην Κύπρο δεν είναι μια απλή υπόθεση που αφορά μια μικρή χώρα και 700.000 πολίτες, σταγόνα στον ωκεανό της Ευρώπης δηλαδή..

Η απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων είναι πέρα για πέρα φασιστική από τους ισχυρούς της Ευρώπης και ουσιαστικά αλλάζει ριζικά την Ευρώπη.

Πάνω απ’ όλα αλλάζει το θεσμοθετημένο σε όλη την Ευρώπη σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Είναι από τα πιο σημαντικά οικονομικά δεδομένα η πίστη του μικροκαταθέτη που ξέρει πως αν βάλει τα λεφτά του σε μια τράπεζα, μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ο κόσμος να χαλάσει θα τα πάρει πίσω.

Μέχρι σήμερα γνώριζε ότι είτε πτωχεύσει μια χώρα είτε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αυτός δε θα χάσει ούτε ένα ευρώ από αυτά που βρίσκονται στους λογαριασμούς. Έπεσε ένα από ταμπού για το ευρωπαϊκό οικονομικό και τραπεζικό οικοδόμημα και οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

Ουσιαστικά, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών, ακόμη κι αν ελήφθη με το μαχαίρι στο λαιμό, καταλύει κανόνες δεκαετιών. «Το “κούρεμα” καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ παραβιάζει το εγγυημένο όριο καταθέσεων και έτσι τα “ιερά και όσια” συναλλακτικών ηθών & τραπεζικής πίστης» γράφει στο Twitter ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κι έχει απόλυτα δίκιο.

Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες, όμως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα διότι εκατομμύρια μικροκαταθέτες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ξέρουν πλέον ότι δεν έχουν καμιά εγγύηση. Ξέρουν ότι κάθε στιγμή ένα κοινοτικό όργανο, φασιστικά, μπορεί να πάρει απόφαση για κούρεμα και των δικών του αποταμιεύσεων.

Τι σκέφτεται άραγε ο Έλληνας, ο Βούλγαρος, ο Λετονός, ο Εσθονός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος ή ο Ιταλός που ξέρει ότι η χώρα του δεν είναι τόσο ισχυρή και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα; Δε θα είναι δικαιολογημένος αν αύριο πάει στην τράπεζα και αποσύρει τα χρήματά του; Δε θα είναι δικαιολογημένος αν βάλει τα ελάχιστα χρήματά του στο σεντούκι ή τα στείλει στη…. Γερμανία για να γίνουν ομόλογα; Μήπως λοιπόν αυτή η απόφαση για την Κύπρο ουσιαστικά δεν είναι η σωτήρια κίνηση που όλοι μας «πουλάνε» αλλά σχέδιο των Βόρειων να διαλύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των νότιων χωρών αλλά και όσων είναι αδύναμες;

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ήδη έχουν αρχίσει παντού να γράφονται επικριτικά σχόλια για την απόφαση του Γιούργκρουπ και να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.

Ο Economist χαρακτηρίζει το σχέδιο διάσωσης κοντόφθαλμο, αυτοκαταστροφικό και άδικο, κυρίως σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων έως 100 χιλιάδες ευρώ, που θεωρούνται ασφαλείς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο άρθρο του περιοδικού σημειώνεται ότι η επιβολή «κουρέματος» 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ήταν σχετικά αναμενόμενη, καθώς το τελευταίο διάστημα γινόταν η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η πολιτική του να σωθούν εύποροι Ρώσοι με τα χρήματα που θα δάνειζαν οι λιτοί Γερμανοί δεν θα πήγαινε πολύ μακριά» γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις των καταθετών που θα φορολογηθούν με 6,75% (καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ) το πράγμα είναι διαφορετικό.

Ο Economist εκτιμά ότι η απόφαση είναι λανθασμένη για τρεις λόγους. Καταρχήν, δημιουργούνται και πάλι φόβοι ότι η κρίση χρέους θα πάρει νέες διαστάσεις. Για πρώτη φορά οι καταθέτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητοι από την κρίση χρέους, καλούνται αναγκαστικά να συμβάλουν. Ο δεύτερος λόγος για τον Economist έχει να κάνει με την αρχή της ισότητας. Μπορεί η συμφωνία να πλασάρεται με την αρχή της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική δικαιοσύνη. Η επιμονή της Ευρωζώνης ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση το αποδεικνύει: με αρκετούς ξένους να χάνουν χρήματα σε μια μικρή χώρα, έχεις ένα αποτέλεσμα σαν αυτό της Κύπρου, το οποίο πόσο μοναδικό μπορεί να είναι; Ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την περίπτωση της εξίσου μικρής Λετονίας, στην οποία επίσης βρίσκουν καταφύγιο ρωσικά κεφάλαια, εν όψει εισόδου στην Ευρωζώνη το 2014…

Ο τρίτος λόγος είναι στρατηγικός. Η απόφαση για την Κύπρο, συνεχίζει το περιοδικό, δεν έχει συνοχή. Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είχε ηρεμήσει για ένα διάστημα, κυρίως χάρη στην ετοιμότητα της ΕΚΤ να παρέμβει σε χώρες που έχουν ανάγκη. Το τίμημα για αυτό ήταν ασφαλώς τα προγράμματα λιτότητας. Όμως το τίμημα πλέον έγινε ακριβότερο και το δίχτυ ασφαλείας για την ΕΚΤ λεπτότερο.

Τέλος, δεν είναι τυχαίες προτάσεις που κατατίθενται ήδη για προστασία των μικροκαταθετών κάτω των 25.000 ευρώ από το κούρεμα. Είναι εμφανής η αγωνία όλων για το τι θα συμβεί αν δεν ψηφιστεί το σχέδιο από την κυπριακή Βουλή. Αλλά είναι ίσως μεγαλύτερη η αγωνία αν ψηφιστεί, τι θα γίνει με τις καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών. Όπως και για το πόσο σταθερό είναι ή αν θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος –με τη μορφή του ντόμινο- ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου