ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ποιες μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη στα 55 τους χρόνια

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των γυναικών, που ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992...


Τα όρια ηλικίας είναι σε άμεση συνάρτηση με το πότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με αποτέλεσμα μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων να μπορούν να αποχωρήσουν ακόμα και στα 50.

Οπως αναφέρεται στο Εθνος, «κλειδί» για τη θεμελίωση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας (με εξαίρεση τις τρίτεκνες που απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για θεμελίωση).

Μεγάλες τυχερές είναι όσες γυναίκες πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς έχουν και τα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης. Διαφορετικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012, ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι εργαζόμενες στο Δημόσιο που κλείνουν 25ετία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Ειδικότερα για όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 προβλέπονται τα εξής:

Γυναίκες με 25ετία. Με τη συμπλήρωση της 25ετίας «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι ασφαλισμένες μπορούν να αποχωρήσουν όποτε συμπληρώσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας. Σε περίπτωση που η θεμελίωση έγινε μέχρι το τέλος του 2010 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55.

Μεταβατικές διατάξεις ισχύουν τη διετία 2011-2012, όπου αυξάνεται το όριο ηλικίας τόσο για πλήρη όσο και για μειωμένη σύνταξη. Τέλος στις ευνοϊκές διατάξεις μπαίνει από φέτος με την «έξοδο» να γίνεται στα 67 με πλήρη και στα 62 με μειωμένη σύνταξη.

Προσοχή, καθώς το «πέναλτι» για τη μειωμένη σύνταξη εξαρτάται από το πότε θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε περίπτωση που η θεμελίωση έγινε το 2010 η μείωση είναι 4.5% ετησίως, ενώ από το 2011 πάει στο 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του ορίου για πλήρη σύνταξη...
Περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου