ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η επόμενη ημέρα στην ΕΡΤ

Του Κώστα Ροδινού
 
Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή τα βασικά:
Πρώτον, προφανώς και χρειάζεται η σοβαρή και αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση...
Ουδείς διαφωνεί επ΄αυτού.
Δεύτερον, η ΕΡΤ,  εδώ και πολλές δεκαετίες,  έχει πάψει να είναι «και σοβαρή και αξιόπιστη».  Μετεξελίχθηκε σ’   ένα αμαρτωλό δημόσιο φορέα, όπου τα κόμματα της εξουσίας βόλευαν ημετέρους με προκλητικές αποδοχές. Είναι ανήκουστο μια απλή γραμματέας να παίρνει υψηλότερο μισθό από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου. Για να το πω απλά, στην ΕΡΤ  όλα τα κόμματα έχουν  λερωμένη τη φωλιά τους. Ακόμα και αυτά που παριστάνουν τους …αθώους επειδή τάχαμου δεν άσκησαν εξουσία. Στην κυβέρνηση δεν ήταν, εξουσία ασκούσαν και ασκούν.
Τρίτον, όλα αυτά τα χρόνια ουδείς τόλμησε (στα σοβαρά) να βάλει κάποια τάξη στην ΕΡΤ. Τους βόλευε  αυτό το καθεστώς. Κάποιες ημιτελείς προσπάθειες ξεψύχησαν στο δρόμο γιατί ποιος θα αναλάμβανε το βάρος να τα βάλει με τα συνδικάτα του τύπου; Και ποιος θα παραιτείτο από τα προνόμια να βολεύει ημετέρους;
Τέταρτον, καλώς ή κακώς αναλήφθηκε η δέσμευση να αναδιοργανωθεί η ΕΡΤ. Το λέει και στο….μνημόνιο. Μάλλον δεν το διάβασε κανένας γι’ αυτό ακόμα και αυτοί που το ψήφισαν παριστάνουν τους…αιφνιδιασμένους. Πάντα περίσσευε η υποκρισία σ΄ αυτόν τον τόπο.
Πέμπτον, η συνέχιση λειτουργία της ΕΡΤ, με την δομή που την ξέραμε  αποτελούσε πρόκληση για την κοινωνία. Και όταν μια λύση αναβάλλεται επι μακρόν, στο τέλος επιλέγεται μια επώδυνη.
Δεδομένων όλων αυτών, θεωρώ ότι ήταν γενναία η απόφαση του Πρωθυπουργού να βάλει ένα τέλος και να γυρίσει σελίδα.
Από εδώ και πέρα, όμως, αρχίζει το ρεσιτάλ υποκρισίας.
Πρώτον, όλοι εκείνοι που μέχρι χτες κατηγορούσαν την ΕΡΤ ως υποχείριο του …Μουρούτη και όργανο της…κυβερνητικής προπαγάνδας, αίφνης ανακάλυψαν ότι η ΕΡΤ είναι σύμβολο της δημοκρατίας και φωνή του λαού!  «Αιδώς Αργείοι…»
Δεύτερον, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι που ασφυκτιούν από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και τις αρνητικές για αυτούς δημοσκοπήσεις, βρήκαν θέμα για να κάνουν …αντίσταση! Πολύ φοβούμαι ότι διϋλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο.
Τρίτον, τα άλλα κόμματα  θεώρησαν ότι  …είδαν το φως της αποκαλύψεως καθ΄ οδόν προς τον …ανένδοτο. Για τα κομματικά τους βιλαέτια ενδιαφέρονται και λαϊκίζουν πάνω στο πολύπαθο κουφάρι της ΕΡΤ. Ακόμα και ο ΓΓ του ΚΚΕ, ζήτησε να ανοίξει τώρα η ΕΡΤ! Εκείνος γιατί δεν ανοίγει τον 902; Γιατί δεν παίρνει πίσω τους απολυμένους του Ριζοσπάστη;
Τέταρτον, λυπούμαι,  αλλά την ΕΡΤ κανένας δεν πονάει πια. Ούτε τη σέβεται. Το κοινό  την παρακολουθεί (παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) και όσοι, δήθεν,  την υπερασπίζονται το κάνουν για τα προνόμιά τους. Είναι απύθμενη υποκρισία να βλέπεις κάποιους τύπους  με παχυλότατους μισθούς να παριστάνουν τους επαναστάτες. Σας ξέρουμε!
Πέμπτον, τώρα θυμήθηκαν ότι η κυβέρνηση αυτή στελέχωσε την ΕΡΤ με  …κομματικά  κριτήρια. Συγγνώμη, αλλά οι …κρίνοντες πώς διορίστηκαν; Με εξετάσεις του …..Cambridge; Έλεος!
Τέλος, έχουν πείσει ακόμα και ….εμένα ότι ο Σαμαράς θέλει να κλείσει την ΕΡΤ. Γιατί δεν λένε την αλήθεια ότι προσωρινά αναστέλλεται η λειτουργία της; Είναι γιατί θέλουν να παραπλανήσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Γι’ αυτό.
Στο δια ταύτα
Πρώτον, επαναλαμβάνω ότι  ορθώς ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει ένα οριστικό τέλος.
Δεύτερον, ήταν λάθος το «μαύρο» στην οθόνη. Η ΕΡΤ έπρεπε να «λειτουργεί» και ας έλεγαν ότι ήθελαν.
Τρίτον, η κυβέρνηση αφού προέβη  σε μια συμβολική κίνηση αυτού του βεληνεκούς, έπρεπε να καταθέσει αμέσως ένα αξιόπιστο πρόγραμμα (χρονοδιάγραμμα) για την λειτουργία της νέας ΕΡΤ και ένα υποτυπώδες «επιχειρησιακό σχέδιο».
Τι γίνεται εφεξής;
Η Κυβέρνηση, δηλαδή ο Πρωθυπουργός για να είμαστε ακριβείς, κατέθεσε μια πρόταση. Όλοι αυτοί που τον επικρίνουν, τι προτείνουν αλήθεια; Να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς;  Γιατί καλή η …αντίσταση, αλλά η ΕΡΤ θέλει αναδιοργάνωση.
Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις με τη δυναμική του απόφαση.  Αυτές οι εντυπώσεις θα εξανεμιστούν, αν δεν ανακοινωθεί σύντομα μια  σοβαρή λύση  και  μ’ ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Ας μην νομίζουν κάποιοι ότι θα κρατήσουν την ΕΡΤ κλειστή μέχρι τον…Αύγουστο. Δεν θα το αντέξουν.
Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί το momentum  και να τελειώνει με το θέμα  σύντομα γιατί αλλιώς θα εξελιχθεί σε γάγγραινα.
Τρίτον, θα είναι τραγικό λάθος στη θέση της παλιάς ΕΡΤ να κτίσουμε μια νέα με τα ίδια …υλικά και την ίδια φιλοσοφία.
Τέλος, επειδή η υπόθεση της ΕΡΤ είναι σοβαρή, καλόν είναι αυτοί που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την …αποστολή, να γνωρίζουν τα …βασικά!  Να μη μάθουν, δηλαδή, στου κασίδι το κεφάλι.
Συμπερασματικά: Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε μια κίνηση μεγάλου συμβολισμού και υψηλού ρίσκου. Αν κερδίσει, κερδίζει και την παρτίδα. Και δεν έχει την πολυτέλεια να μη ..κερδίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου