ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

1ο Φιλολογικό Συνέδριο στη Βάλια Κάλντα

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του 1ου Φιλολογικού Συνεδρίου, που έγινε στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα, στο σκιερό διάσελο..
του Αι Θανάση στην Κρανιά Γρεβενών, Το τριήμερο Παρασκευή 19, Σαββάτο 20, και Κυριακή 21 Ιουλίου 2013.
Θέμα του Συνεδρίου « Ελεγείες- Πολεμικά θούρια στην Ελληνική ποίηση από τον 7ο π.χ. αιώνα, ως τις μέρες μας».
Η πρωτοποριακή συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας και η γενναία στήριξη του Δήμου Γρεβενών, μαζί με την εργώδη, ακαταπόνητο προσπάθεια του προέδρου της άτυπης οργανωτικής επιτροπής, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρίου Μότσιου Ιωαννη, ευόδωσαν στην υλοποίηση της ενορατικής πρότασης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών να γίνει μέσα στο φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού το Πρώτο Φιλολογικό Συνέδριο.
Συμμετείχαν με ανακοινώσεις οι εισηγητές:
Α΄ Συνεδρία. 19 Ιουλίου, Παρασκευή
1). 19:30–20:00. Γ. Μότσιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:«Τα πολεμικά εμβατήρια (ελεγείες, θούρια) στην ελληνική ποίηση».
2). 20:00–20:20 Α. Λάζαρης, Διδάκτωρ Φιλολογίας: «Τα θούρια του Καλλίνου Εφέσιου και του Τυρταίου».
3) 20:20–20:50 Κ. Γιαλίνης, δοκιμιογράφος, ποιητής, ηθοποιός, ζωγράφος: «Τα θούρια». Απαγγελία θούριων Καλλίνου και Τυρταίου.
4). 20:50–21:05 Καίτη Γεωργακοπούλου, Φιλόλογος: «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια», ιστορία και μύθος.
Β΄ Συνεδρία. 20 Ιουλίου, Σάββατο
5). 10:00–10:20 Κονταξής Κώστας, Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας: «Τα κλέφτικα τραγούδια, πηγές έμπνευσης και μουσικοί ρυθμοί».
6). 10:20-10:40. Κ. Σαχινίδης. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εκδότης – Διευθυντής του περιοδικού ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ: «Τα ιστορικά εμβατήρια στους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα».
7). 10:40-11:00 Αχιλλέας Λαζάρου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Τα θούρια του Ρήγα Βελεστινλή και των εθνικών αγώνων κατά τον 19ο και 20ο αιώνα».
8). 11:00-11:20 Πασκαλέφσκι Σπαρτάκ. Διδάκτωρ Ιστορίας και θεωρίας της τέχνης Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών, Σόφια Καλλιτέχνης: «Τα επαναστατικά θούρια στη Βουλγαρική ποίηση»
9). 11:20–11:40 Καραμπερόπουλος Δημήτριος , Διδάκτωρ Ιστορίας Ιατρικής, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου- Ρήγα: «Ρήγα Βελεστινλή-θούριος-ανάλυση»

Γ΄ Συνεδρία, 21 Ιουλίου, Κυριακή

10). 10:00–10:30. Θ. Κούγκουλος, Διδάκτωρ Φιλολογίας: «Τα τραγούδια της
Εθνικής Αντίστασης. Ζητήματα ποιητικής και ιδεολογίας».
11). 10:30–10:50 Απ. Μπενάτσης , Καθηγητής Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων: «Πατριωτικά – κοινωνικά τραγούδια στην ποίηση του Ρίτσου
και του Λειβαδίτη»..

12). 10:50–11:10 Δ. Ράπτης, Διδάκτωρ Λαογραφίας: «Τα δημοτικά
τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης».

13). 11:10-12:10 Τρ. Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου
Θεσσαλονίκης: «Τραγούδια της εξορίας, 1967 - 1974».

Το φυσικό περιβάλλον προκαλούσε την έμπνευση και την απρόσκοπτη δημιουργική έκφραση. Ο λόγος με το καΐκι της μνήμης μας μετέφερε από τα χρόνια τα αρχαϊκά στις παρυφές της εποχής μας.
Η χορωδία των γυναικών της Κρανιάς, με άριστη εκτέλεση των τραγουδιών, μας μετέφερε από την εποχή του Βυζαντίου με τον Ακάθιστο Ύμνο, στα χρόνια της παλιγγενεσίας με τα κλέφτικα τραγούδια και στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης με τα αντάρτικα τραγούδια. Από τις ξεχωριστές στιγμές ήταν η μουσική ερμηνεία τραγουδιών της Αντίστασης από τους βιολιστές : Σαρόγλου Φωτεινή και Βλάχου Αγγελική με τη συνοδεία του κιθαρίστα Φαρμάκη Κώστα. Μαγνήτης της εκδήλωσης ήταν οι μοναδικές απαγγελίες των ποιημάτων και των τραγουδιών από τον ηθοποιό Κώστα Γιαλίνη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Γρεβενών Κουπτσίδης Δημοσθένης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλπάνης Τριαντάφυλλος και ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ντίνας Κωνσταντίνος


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών
Ζαγκανίκας Σίμος

 Γρεβενά 25 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου