skip to main |
skip to sidebar
Έστω κι αργά ο Φώτης Κουβέλης ανακάλυψε ότι το Μνημόνιο δε βγαίνει.
Και σε συνέντευξή του στον Επενδυτή προβλέπει νέα μέτρα και λέει ότι το
τιμόνι της ΔΗΜΑΡ είναι..
στραμμένο αριστερά. Αλλά αν είναι τόσο αριστερά
είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πέσει στο βράχο αφού ο κ. Κουβέλης τώρα
θυμήθηκε ότι είναι… αριστερό κόμμα. Όταν ψήφιζε και υπέγραφε το νέο
μνημόνιο δεν το είχε διαβάσει και τώρα βρήκε χρόνο να ασχοληθεί μαζί
του;
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανακάλυψε ότι πολλά στοιχεία οδηγούν στην
παραδοχή ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει ενώ επισημαίνει ότι η ΕΡΤ ήταν η
σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Παράλληλα, προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία ενός ενιαίο
κεντροαριστερού πόλου που όμως δε θα περιλαμβάνει ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς
αποκλείει συνεργασίες μαζί τους. Τώρα τι κεντροαριστερά θα είναι αυτή,
μόνο ο κ. Κουβέλης το ξέρει. «Η συγκρότηση αυτού του χώρου και του νέου
κοινωνικού κινήματος δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με
συμπήξεις κομμάτων. Θα γίνει με όρους κοινωνίας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ του
κ.Βενιζέλου με τις επιλογές του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών
επιλογών». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τους χωρίζουν πολλά και
προανήγγειλε την αυτόνομη κάθοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς στις
ευρωεκλογές αλλά και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Τώρα, αν μπορούσε να μας εξηγήσει ο κ. Κουβέλης πώς κατάλαβε ότι το
Μνημόνιο δεν είναι καλό, όταν αποφάσισε να γίνει αντιπολίτευση, θα μας
έκανε ευτυχέστερους. Τώρα που βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%
αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ να γίνει… αντιμνημονιακό κόμμα διότι πολλοί πιστεύουν
ότι στο δίπολο αυτό θα κριθούν οι επόμενες εκλογές. Όμως, θα μπορούσε η
ΔΗΜΑΡ να κάνει και καμιά σοβαρή πρόταση για την έξοδο από την κρίση και
την απεμπλοκή από τα Μνημόνια, μιας και γνωρίζει καλά πώς γίνονται οι
διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ξέρει για τους εκβιασμούς του Τόμσεν και
της παρέας του, όπως και για το γεγονός ότι η κατάσταση με τα
οικονομικά της χώρας είναι οριακή κι ότι όλα κρίνονται με τις δόσεις που
μας δίνουν.
Αντί λοιπόν να κάνει στείρα αντιπολίτευση και να θέλει να μοιάσει
στον ΣΥΡΙΖΑ, ας κάνει την αυτοκριτική της η ΔΗΜΑΡ κι ας δώσει λύσεις. Δε
χρειαζόμαστε ένα ακόμη αντιμνημονιακό κόμμα, άλλωστε όλη η Ελλάδα
αντιμνημονιακή είναι… εκ του ασφαλούς.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κουβέλη στον «Επενδυτή»:
- Ο Αύγουστος, εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, μπορεί να είναι και το
βαρόμετρο, πολιτικών εξελίξεων, του φθινοπώρου. Με την έννοια πως θα
κριθούν πολλά και εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και με το
δεδομένο των νέων επερχόμενων μέτρων. ΄Εχετε την ίδια άποψη, κ. Πρόεδρε;
Στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής. Είναι πολλά τα στοιχεία που οδηγούν στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Δεν πρέπει να αποκλείονται και νέα μέτρα. Αυτά είναι δυνατό να προκαλέσουν αντιδράσεις ή και αρνήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η προειδοποίηση, άλλωστε, της κυβέρνησης ότι εάν κάποιο νομοσχέδιο «κρίσιμο» και«καίριο» δεν ψηφιστεί, την επόμενη ημέρα θα προκηρυχθούν εκλογές, είναι χαρακτηριστική και των εκτιμήσεων της ίδιας της κυβέρνησης για εξελίξεις που είναι δυνατό να τη ρηγματώσουν και να αναιρέσουν την αναγκαία πλειοψηφία της στη Βουλή. Και το λεγόμενο επικαιροποιημένο μνημόνιο και οι εκθέσεις της τρόϊκας δεν αναφέρονται – αποφεύγουν να αναφερθούν – στο βασικό ζήτημα που είναι η ανάγκη στο πρόγραμμα προσαρμογής να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές ώστε να ξεφύγει η χώρα από το βρόγχο της λιτότητας. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναδεικνύεται αναποτελεσματική όσο συμφωνεί με την τρόϊκα για ρυθμίσεις που δεν βελτιώνουν την κατάσταση σε κρίσιμους τομείς. Στη μείωση της φορολογίας, στο διακανονισμό των υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά, στη χρηματοδότηση της αγοράς, στην ενίσχυση αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Στη στήριξη των ανέργων.
- Πολλοί μιλούν για ¨ατύχημα¨, άλλοι, για πολιτικές αντιδράσεις εντός
των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εσείς ποια πιστεύετε,
πως θα είναι η αιτία που θα προκύψουν-αν προκύψουν- εκλογές;
Το«ατύχημα», ως ατύχημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Οι αντιδράσεις – και όχι μόνον των κοινοβουλευτικών ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – είναι εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν εκλογές.
- Είστε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών;
Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Αυτή όμως η σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συντηρητική πολιτική. Δεν ταυτίζεται με τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις και τις αξιώσεις της τρόϊκας. Δεν είναι δυνατόν οι εταίροι να δέχονται ότι υπήρξαν λάθη στο πρόγραμμα, να αναγνωρίζουν αυτά τα λάθη και η κυβέρνηση να μην αξιώνει τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών δείχνουν ότι η μείωσή του τροφοδοτεί την ύφεση και στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία. Επιβεβαιώνεται αυτό που εγκαίρως είχαμε πει και επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής με ενίσχυση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και με μείωση των επιβαρύνσεων των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από φορολογία, δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές. Η άρνηση της αναγκαιότητας αυτών των αλλαγών, δείχνει δογματική και ιδεολογική αγκύλωση. Η δικομματική πλέον κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή ανεφάρμοστων μέτρων. Δεν έχει καταλάβει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους την ίδια στιγμή που η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι παρούσες. Κατανοούμε τις διαπραγματευτικές δυσκολίες που υπάρχουν με τους δανειστές. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με σχέδιο, με εναλλακτικές αντιπροτάσεις και κοστολογημένες προσεγγίσεις. Αυτή η πολιτική προσέγγιση αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δραστική ελάφρυνση του βάρους του.
- Συμφωνείτε και εσείς με την εκτίμηση πως πολλά για τις μελλούμενες πολιτικές εξελίξεις θα κριθούν από τις γερμανικές εκλογές;
Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση, πολύ δε περισσότερο τη βεβαιότητα κάποιων, ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα σημαντικές για την Ελλάδα, μετά τις γερμανικές εκλογές. Γι‘ αυτό και δεν εφησυχάζω.
- Πολλοί κυρίως στο εξωτερικό, αναβιώνουν εκ νέου το σενάριο για την
έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Εκτιμάτε πως υπάρχει κίνδυνος ή όλα
αυτά, όπως υποστηρίζεται και από οικονομικούς κύκλους, είναι μια ακόμη
επικοινωνιακή αρνητική επίθεση κατά της χώρας;
Υπάρχουν κάποιοι που αναφέρονται στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επικοινωνιακά επιτίθενται στην χώρα. Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, η Ελλάδα έχει σημαντικά σταθεροποιηθεί στη ζώνη του ευρώ, συνυπολογίζοντας και τους συσχετισμούς, όσο και τους πολιτικούς υπολογισμούς και τις πολιτικές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η πρόσφατη απόφαση σας για έξοδο από τη κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε
και εσείς προκάλεσε πολλές ερμηνείες και σχόλια. Ανεξαρτήτως όλων αυτών,
και μετά το πέρασμα του χρόνου, αν σήμερα,συνέβαινε η πολιτική κρίση,
θα λαμβάνετε, τις ίδιες αποφάσεις; Και το ρωτώ ευθέως, η πλάστιγγα για
την απόφασή σας ήταν η ΕΡΤ, ή μήπως η αφορμή;
Η ΔΗΜΑΡ είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Θυμηθείτε ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η χώρα βρίσκονταν στα πρόθυρα εξόδου από την ευρωζώνη. Δώσαμε λύση για την πολιτική σταθερότητα. Λειτουργήσαμε υπεύθυνα. Δεν διαλέξαμε τη βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης. Είναι σαφές όμως ότι μετά τις απαράδεκτες, μονομερείς και αυταρχικές ενέργειες – και όχι μόνον για την ΕΡΤ – καταγράφεται αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική την οποία δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε. Περιορίζαμε τις διαφωνίες μας για να μη ρηγματωθεί η κυβέρνηση, με την επιλογή μας να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να υπηρετηθεί η προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Υπήρξαν και άλλες ενέργειες στο πρόσφατο παρελθόν από την πλευρά της Ν.Δ. που δημιουργούσαν προβλήματα στη συνοχή της Κυβέρνησης. Με αρκετά από αυτά διαφωνήσαμε δημόσια, όπως οι επιλογές για τα εργασιακά τις οποίες καταψηφίσαμε. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ.Σαμαράς τέντωσε το σχοινί και αυτό έσπασε. Είχε επιλέξει τις εκλογές και είναι άλλο ζήτημα ότι ανέκρουσε πρύμνα. Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση, για να αναφερθώ σ‘ ένα ακόμα γεγονός, των δικτύων της ΔΕΗ. Είχαμε ρητά συμφωνήσει επί λέξει για «τη στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας, με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο». Με την πριν από λίγες ημέρες πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την«Αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ» επικυρώθηκαν δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, ήδη από τον περασμένο Μάϊο, ερήμην της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών και των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στις 6 Ιουλίου του 2012. Είχα διατυπώσει ευθέως τη διαφωνία μου στην πώληση των δικτύων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Δυστυχώς για τη χώρα μας η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης προσβάλλει το δημόσιο συμφέρον και δεν υπηρετεί το κοινό καλό των πολιτών.
- Οι δημοσκοπήσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν το δικό τους
επικοινωνιακό βάρος, σας εμφανίζουν, με μειωμένα ποσοστά. Πολλοί λένε
πως η απόφαση για έξοδο από τη κυβέρνηση, είναι η αιτία…
Δεν πολιτευθήκαμε ποτέ με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτές δεν αποτυπώνουν τη δυναμική των εξελίξεων. Δεν συμμερίζομαι τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων και μάλιστα δημοσκοπήσεων που γίνονται Ιούλιο μήνα. Άλλα είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία. Ένας κόσμος που μας παρακολουθεί μπορεί να ξαφνιάστηκε από την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι κατανοεί πως αυτό έπρεπε να πράξουμε και συμφωνεί με την επιλογή μας.
- Πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο Φώτης Κουβέλης, θα στρέψει το τιμόνι
αριστερά. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ΔΗΜΑΡ; Θα διοργανώσετε
συνέδριο το φθινόπωρο;
Το τιμόνι ήταν στραμμένο πάντα αριστερά. Όταν τον Ιούνιο του 2012 στηρίξαμε την Κυβέρνηση για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, να μην οδηγηθεί η χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αποφυγή και της τυπικής χρεωκοπίας, δεν εκχωρήσαμε ούτε την πολιτική ούτε την ιδεολογική ταυτότητά μας. Το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του προσεχούς Νοεμβρίου. Θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμά μας και θα προσδιορίσουμε την παρουσία του κόμματός μας στη νέα πορεία του. Προχωρούμε στο συνέδριό μας με εξωστρεφή δράση για την αναβάθμιση των επεξεργασιών του κόμματος και την προώθηση των πολιτικών μας συνεργασιών.
- Η δημιουργία ενός τρίτου πόλου στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας,
αποτελεί μια από τις κεντρικές σας πολιτικές επιλογές. ΄Εχετε ήδη
αναπτύξει διάλογο με προσωπικότητες αλλά και με πολιτικές δυνάμεις;
Είναι απόφασή μας η δημιουργία ενός πόλου προοδευτικού, βασισμένου στους άξονες δημοκρατία – κοινωνική συνοχή – ανάπτυξη με ωφέλειες για τους πολίτες.
Επιδιώκουμε τη συγκρότηση, σε προγραμματική βάση, μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας. Η συμμαχία αυτή δεν θα παγιδευτεί στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στην άρνηση των αλλαγών. Προωθούμε τη δημιουργία μιας ευρείας δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής συμπαράταξης. Στη συμπαράταξη αυτή θέλουμε την πολιτική παρουσία όσων αναγνωρίζουν τις αξίες της φιλοευρωπαϊκής αριστεράς, της μεταρρύθμισης, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού πραγματισμού.Θεωρούμε αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα κοινωνικό ρεύμα που θα αναγνωρίζεται ως«μεταμνημονιακή» δύναμη, με διεκδίκηση την αξιοπρεπή επιβίωση της κοινωνίας, την ανάπτυξη της οικονομίας, την επαναθεμελίωση του κράτους.
Ο διάλογος αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί ακόμα πιο δυναμικά. Μιλάμε και θα μιλήσουμε με όλους. Με πρόσωπα και με συσπειρώσεις της κεντροαριστεράς. Αυτές οι δυνάμεις είναι πλειοψηφικές στην κοινωνία και αρνούνται τον δικομματισμό ως καρικατούρα του παρελθόντος.
- Με το ΠΑΣΟΚ, κ.Κουβέλη, και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα συνεργαζόσασταν;
-Η συγκρότηση αυτού του χώρου και του νέου κοινωνικού κινήματος δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με συμπήξεις κομμάτων. Θα γίνει με όρους κοινωνίας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ του κ.Βενιζέλου με τις επιλογές του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών επιλογών.
- Στις επόμενες, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, θα κατέλθετε αυτόνομα;
Η παρουσία μας στις προσεχείς εκλογές θα είναι αυτόνομη, μ‘ ένα πλατύ ευρωψηφοδέλτιο με πρόσωπα που θέλουν και διεκδικούν την πολιτική ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και την κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
- Θα μου επιτρέψετε μια υπόθεση εργασίας. Αν στην επόμενη εθνική
βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, και
απαιτηθεί και η δική σας κοινοβουλευτική δύναμη, ποια θα είναι η στάση
σας; Να το ρωτήσω και επί του προσωπικού: ο Φώτης Κουβέλης θα
συνεργαζόταν με τον Αλέξη Τσίπρα;
Με τον κ. Τσίπρα δεν έχω προσωπικές διαφορές, παρά τους
υβριστικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς που μας απηύθυνε και μάλιστα
συστηματικά. Από το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά. Προτείνει μονομερή
καταγγελία της σύμβασης. Προτείνει στάση πληρωμών. Το πολιτικό του
εκκρεμές συνεχίζεται. Η ΔΗΜΑΡ σταθερά υποστηρίζει την αναζήτηση λύσεων
μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι επισπεύδουσα δύναμη των
δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου