ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Οι εκλογομάγειρες ζουν και βασιλεύουν…

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών εισέβαλε αιφνιδίως τον περασμένο Ιούνιο με την υπόθεση της ΕΡΤ στην πολιτική ζωή του τόπου...
Από τότε ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διέψευσε ότι ο ίδιος σχεδίαζε εκλογές.
Παρά τις διαψεύσεις όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι εφεξής η συζήτηση για εκλογές κατακτά μονιμότερη θέση. Γενική είναι η άποψη ότι η χώρα βρέθηκε λίγα βήματα από την κάλπη από ένα συμπτωματικό αλλά όχι τυχαίο γεγονός και ότι τίποτε δεν αποκλείει την επανάληψή του στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης φλερτάρουν ανοιχτά με το εκλογικό σενάριο του Μαΐου του 2014 (εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές…) και εισηγούνται με νόημα: «Πρωτογενές πλεόνασμα, ανάκαμψη, συσπείρωση και μετά εκλογές, να τους τα πάρουμε όλα».

Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου λένε ψύχραιμοι παρατηρητές. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσο θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα και δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών.
Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη: Πάση θυσία θα πρέπει να δοθεί προσοχή να μην πάνε στράφι οι θυσίες των πολιτών και να αρχίσει σιγά-σιγά να κεφαλαιοποιεί η κυβέρνηση την πολιτική της.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα, στα ηγετικά κλιμάκια της κυβερνητικής παράταξης διατυπώνεται πλέον η εκτίμηση ότι ούτως ή άλλως οι ευρωεκλογές θα λειτουργήσουν ως τροχιοδεικτική βολή των εθνικών εκλογών.
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στο παρασκήνιο, θέλει πλέον να είναι έτοιμος δια παν ενδεχόμενον. Υπουργός που γνωρίζει τι συζητείται στα ενδότερα του Μαξίμου δεν διστάζει να διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα τμήμα της αντιπολίτευσης είναι δυνατόν να περιέλθει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση και ότι, ακόμη και αν δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία ή στον κρατικό μηχανισμό, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Βουλή. «Όλο και περισσότερο θα συμπεριφέρονται ως πληγωμένοι λύκοι…» υποστηρίζει.

«Μετά τις γερμανικές εκλογές, η ΝΔ οφείλει να είναι εκλογικά έτοιμη» σημειώνουν κορυφαία κομματικά στελέχη και θεωρούν ότι σε αυτήν ακριβώς την εκλογική ετοιμότητα μπορεί να συνεισφέρει η «νέα πλειοψηφία» στην οποία δείχνει να προσανατολίζεται ο κ. Σαμαράς που εμφανίζεται ως ο βασικός πλέον εκφραστής του αστικού συστήματος.

Ήδη, φάνηκε χθες από την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακραίες ομάδες και δεν διστάζει να δώσει άλλοθι στους κουκουλοφόρους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε το στίγμα του, καταγγέλλοντας την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ενώ το μήνυμα της κυβέρνησης, διά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια ήταν σαφές: «Δεν υφίσταται άβατο για τη νομιμότητα».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στο πλαίσιο των προβληματισμών που διατυπώνονται για τον πολιτικό σχεδιασμό της ΝΔ το ενδεχόμενο των εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις. Το ενδεχόμενο φέρεται να ετέθη ως ερώτημα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι δεν το εξετάζει «υπό τις παρούσες συνθήκες».

Όλοι όμως παραδέχονται ότι το θέμα είναι πρόωρο και ότι το σκηνικό θα αποσαφηνιστεί στα μέσα του φθινοπώρου. Όπως όμως εξηγούσε υπουργός που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον Πρωθυπουργό επί πολιτικών θεμάτων, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό.

Προς το παρόν πάντως όλα τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ (μηδέ του Αντ. Σαμαρά εξαιρουμένου) διαβεβαιώνουν ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβερνητικής παράταξης δεν έχει αλλάξει και ότι οι εκλογές θα αργήσουν.

Κανένας όμως δεν αρνείται ότι η άνοιξη θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις τελικές αποφάσεις, ότι η πορεία των οικονομικών εξελίξεων θα κρίνει πολλά και ότι οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου είναι ένας παράγοντας ο οποίος θα πρέπει να σταθμιστεί από πολλές πλευρές προτού οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις.

Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου